Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mondelez: Σταθερότητα στο τζίρο, πίεση στα κέρδη - Ενσωματώθηκε η Chipita Global

Πηγή: Mondelez
Πηγή: Mondelez

Στα επίπεδα του 2020 κινήθηκε πέρυσι η ανάπτυξη της Mondelez Α.Ε., η οποία θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Ιούλιο απορρόφησε την Chipita Global. Ειδικότερα, ο τζίρος της Mondelez άγγιξε τα €118 εκατ. από €119,65 εκατ. το 2020.

Ωστόσο τα κέρδη της πιέστηκαν λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €18,67 εκατ., από €19,62 εκατ. το 2020, και τα κέρδη προ φόρων σε €3,02 εκατ., από €3,78 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Διαδοχικές αυξήσεις τιμών

Οπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση διαχείρισης, από τους τελευταίους μήνες του 2021 άρχισε να διαφαίνονται οι επιδράσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης η οποία πυροδότησε διαδοχικές αυξήσεις τιμών σε όλες τις μορφές ενέργειας και κατά συνέπεια διοχετεύεται διαδοχικά στις τιμές όλων των πρώτων υλών, επηρεάζοντας κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Περαιτέρω, τον Φεβρουάριο 2022 ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα που είχαν σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και το κόστος πρώτων υλών που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021, δημιουργώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενέργειες της διοίκησης για να μη διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τη Mondelez, η διοίκηση της οποίας «εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και διασφαλίζει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρείας».

Παράλληλα προσθέτει ότι «επαναξιολογούνται ευκαιρίες για έξυπνους τρόπους εργασίας και πώλησης των προϊόντων προκειμένου να μη διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Παραδείγματα τέτοιων ευκαιριών είναι η εξ αποστάσεως εργασία, η κατάργηση ενδεχόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ.».

Μερίσματα

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στη χρήση 2021 διανεμήθηκαν ως μέρισμα στους μετόχους τα καθαρά κέρδη της χρήσης 2020 συνολικού ποσού €2.679.252 Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη προσεχή Γενική Συνέλευση να διανεμηθούν ως μερίσματα στους μετόχους τα παρακάτω ποσά:

  • Tα καθαρά κέρδη της χρήσης 2021 μετά την αφαίρεση του φόρου, συνολικού ποσού €2.288.573.
  • To «Υπόλοιπο κερδών εις νέον» ποσού €2.516.421.

Η ένωση Mondelez - Chipita

Οπως προαναφέραμε, τον περασμένο Ιούλιο ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση της Chipita Global, της «ταχύτερα αναπτυσσόμενης και ηγέτιδας εταιρείας στην κατηγορία των ψημένων σνακ (baked snacks) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

Ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, τέως επικεφαλής της Chipita στην Ουγγαρία και Ουκρανία και Γενικός Εμπορικός Διευθυντής στη Ρωσία και πιο πρόσφατα στην Πολωνία, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως διευθύνων σύμβουλος της Mondelez Hellas για την Ελλάδα και Κύπρο, είχε δηλώσει ότι «η ένωση Chipita και Mondelez International δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Mondelez Hellas, με οδηγό μια δυνατή και αφοσιωμένη ομάδα καθώς και αγαπημένα brands. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος με τη στρατηγική μας Snacking Made Right, που μας οδηγεί να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας τα κατάλληλα σνακ, την κατάλληλη στιγμή και φτιαγμένα με το σωστό τρόπο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ