Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Pfizer: Σοκ από τον τετραπλασιασμό των τιμών των εμβολίων για την Covid

Εμβόλιο Pfizer / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Τον τετραπλασιασμό των τιμών που πουλά τα εμβόλιά της για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ το 2023, όταν η διάθεσή τους θα γίνεται εμπορικά, προανήγγειλε η Pfizer, μία κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα της εξασφαλίσει υψηλά έσοδα για πολλά χρόνια.

Η Pfizer δήλωσε ότι η τιμή - στόχος για τη δόση του εμβολίου της θα κυμαίνεται από 110 έως 130 δολάρια από 30 δολάρια που πληρώνει σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά των εμβολίων, τα οποία διαθέτει δωρεάν στους πολίτες. 

Το 2023, ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων στις ΗΠΑ αναμένεται ότι θα γίνεται εμπορικά καθώς λήγει η έκτακτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία, χωρίς να είναι σαφές πως θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλια όσοι Αμερικανοί δεν έχουν ασφάλιση υγείας. 

Για τις πωλήσεις στο εξωτερικό το 2023 ισχύουν οι τιμές των συμβολαίων

Για τα εμβόλια που πουλά η Pfizer σε αναπτυγμένες αγορές εκτός των ΗΠΑ θα ισχύουν οι συμφωνίες που έχει κάνει η αμερικανική εταιρεία, σε πολλές από τις οποίες προβλέπονται και για το 2023 οι τιμές που ισχύουν φέτος. 

Αναλυτής της Wells Fargo δήλωσε στο Reuters ότι το νέο εύρος τιμολόγησης μπορεί να αυξήσει κατά περίπου 2,5 έως 3 δισ. δολάρια τα ετήσια έσοδα της Pfizer από τα εμβόλια.

Η εκτίναξη των τιμών της Pfizer θα δώσει πιθανόν το πράσινο φως και στους ανταγωνιστές της, όπως η Moderna και η Novavax, να επιδιώξουν αντίστοιχο εύρος τιμών. 

Μείωση 50% των πωλήσεων εμβολίων για Covid το 2023 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα κέρδη της Pfizer, όπως και της Moderna και της BionTech, από τα εμβόλια για την Covid θα μειώνονταν δραστικά, αν οι τιμές διατηρούνταν στα ίδια επίπεδα, καθώς οι πωλήσεις των εμβολίων προβλέπεται να μειωθούν σχεδόν κατά 50% το επόμενο έτος. 

Η Airfinity, που παρακολουθεί τα στοιχεία των φαρμακοβιομηχανιών, ανέφερε ότι το 2023 θα διατεθούν συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια  δόσεις εμβολίων για την Covid έναντι 3 δισ. δόσεων το 2022 και 5,7 δισ. δόσεων το 2021.

Με την εκτίναξη των τιμών, η Pfizer θέλει να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και να συνεχίσει να έχει υπερκέρδη. Για φέτος, τα έσοδα της εταιρείας εκτιμώνται κοντά στα 100 δισ. δολάρια.  

Με πληροφορίες από Reuters και FT

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ