Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σύννεφα» στο mega deal της JP Morgan με τη Viva Wallet - Πού κολλάει ο... αρραβώνας

Διχασμένοι φαίνεται ότι είναι οι Παροικούντες στην Ιερουσαλήμ  σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις τους για την κατάληξη του «αρραβώνα» μεταξύ JP Morgan και Viva Wallet, στις 30 Νοεμβρίου που είναι και καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal και ενώ έχουν δοθεί οι κανονιστικές εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM.

Tις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο πύκνωσαν τα «σύννεφα» πάνω από τη συμφωνία καθώς JP Morgan και Χάρης Καρώνης – Μάκης Αντύπας που βάσει τη συμφωνίας θα διατηρήσουν το 51% και το management της εταιρείας διαφωνούν για την αποτίμηση που είχε προσδιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ για το 100%.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του περασμένου Ιανουαρίου, που είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά – και δικαίως - προέβλεπε την απόκτηση του 49%  της ελληνικής start up, που κατείχαν οι μέτοχοι της μειοψηφίας (Ηedosophia Fund με 25%, το Family Office της Μαριάννας Λάτση με 14% και την επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου 10%).

Τα... αγκάθια

Με τις δύο πλευρές να τηρούν σιγήν ιχθύος δεν είναι ξεκάθαρο αν η JP Morgan επικαλούμενη αλλαγή δεδομένων λόγω πολέμου θέτει ζήτημα μικρότερης αποτίμησης ή ο Χάρης Καρώνης επικαλούμενος ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης ζητάει περισσότερα σε σχέση με την αρχική συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας  περιγράφονται στο shareholders agreement του περασμένου Ιανουαρίου, για το οποίο όμως ελάχιστα ως τίποτα γνωρίζουμε κυρίως σε ό,τι αφορά την πώληση μέρους ή ολόκληρου ποσοστού των Καρώνη/Αντύπα στην JP σε δεύτερο χρόνο. Και όπως φαίνεται η  συζήτηση να αφορά την αποτίμηση του 51% και φυσικά το management.

Είναι σαφές ότι η JP Morgan με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 400 δισ. ευρώ μπορεί με μεγάλη ευκολία να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Viva «και άλλες 2 τράπεζες» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τελικά  και υπό την όποια πίεση μπορούν να ασκήσουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας ώστε να μη χάσουν τις υπεραξίες που τους προσφέρει η συμφωνία, το deal θα κλείσει και ενδεχομένως (αργά ή γρήγορα) η JP Morgan αποκτήσει το πλήρη έλεγχο της Viva.

Υπάρχουν ωστόσο και οι απαισιόδοξοι, που αναγνωρίζουν δύο πράγματα στον Χάρη Καρώνη: την εξυπνάδα του και συγκρουσιακό του χαρακτήρα.

Νέο γραφείο στην Αθήνα για τη JP Morgan

Ανεξάρτητα από την κατάληξη του deal με την Viva, η JP Morgan προχωρά στην λειτουργία νέου γραφείου στην Αθήνα που θα στεγάσει ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας Πληρωμών.

Το νέο  Payments Innovation Lab θα στελεχωθεί αρχικά με 50 άτομα και η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διασφάλιση του κατάλληλου ακινήτου που θα φιλοξενήσει την επέκταση της στην Ελλάδα. Το Payments Innovation Lab θα παρέχει υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης στην μονάδα ηλεκτρονικών πληρωμών της JP Morgan, δουλεύοντας πάνω σε τεχνολογίες όπως το Blockchain, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κρυπτογράφηση.

Οι προσλήψεις για τη στελέχωση του νέου κέντρου θα ξεκινήσουν άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του τμήματος.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή της καινοτομίας στις πληρωμές και το γραφείο στην Αθήνα θα αποτελέσει βασικό κέντρο στις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της JPMorgan Payments, ενώ ο Στέλιος Παπαδόπουλος, Senior Country Officer της JP Morgan στην Ελλάδα, σημείωσε πως: «Η επένδυσή μας σε ένα νέο γραφείο και τοπικό, υψηλής ειδίκευσης προσωπικό αποτελεί απόδειξη της μακροπρόθεσμης δέσμευσης της JP Morgan στην Ελλάδα».

Η παρουσία της JP Morgan στην Ελλάδα χρονολογείται από το 1968, όταν άνοιξε γραφεία στον Πειραιά και την Αθήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ