Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

NielsenIQ: Πώς θα ψωνίσουν οι Ελληνες τα Χριστούγεννα - Ψάχνουν ευκαιρίες στην Black Friday

H πλειοψηφία των Ελλήνων έχει την ανάγκη να γιορτάσει τα Χριστούγεννα παραδοσιακά και δεν θα μειώσει τις δαπάνες.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη της NielsenIQ με τίτλο «Consumer Insights «Unwrapping Europeans´ Holiday Outlook», η οποία έγινε σε δείγμα μεγαλύτερο των 800 καταναλωτών, που ρωτήθηκαν διαδικτυακά το Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, για τη χώρα μας δείχνουν ότι «οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και τα πιθανά σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό έχουν αντίκτυπο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα ήθελε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα αμετάβλητα και με παραδοσιακό τρόπο».

Η έρευνα, η οποία παράλληλα έγινε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δείχνει ότι το 66% των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι λάτρεις των Χριστουγέννων για τους οποίους συναισθηματικές πτυχές, όπως η απόλαυση των διακοπών με την οικογένειά τους και οι γιορτές με φίλους, είναι πολύ σημαντικές. 

Ενας στους τρεις επηρεάζεται έντονα από την ακρίβεια

Οι επιφυλακτικοί, προσεκτικοί αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 35% των καταναλωτών. Αυτή η ομάδα επηρεάζεται έντονα από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας και είναι πιθανό να μειώσει τις δαπάνες. Επίσης η ομάδα αυτή παραμένει ανήσυχη με την πανδημία.

Η πλειοψηφία θα διατηρήσει τον προϋπολογισμό των Χριστουγέννων

Η αναμενόμενη δαπάνη για τα φετινά Χριστούγεννα είναι ίση ή μεγαλύτερη από πέρυσι. Το 45% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για τρόφιμα και ποτά στο σπίτι ή για κατανάλωση εκτός σπιτιού, τα δώρα και τα ταξίδια θα είναι ίσος σε σύγκριση με το 2021.

Το 40% θα ήθελε να ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες φέτος, ενώ σημειώνεται στην έρευνα ότι το 15% των αγοραστών δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους την ερχόμενη εορταστική περίοδο.

Η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader, της NielsenIQ τόνισε ότι «στην πανευρωπαϊκή αυτή μελέτη για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπουμε πόσο υψηλή συναισθηματική αξία έχουν οι διακοπές για τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει να εγκαταλείψει τις συνηθισμένες παραδόσεις, θέλει παράλληλα να φροντίσει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του με δώρα, καλό φαγητό και ποτά. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός για την εορταστική περίοδο παραμένει ο ίδιος ή μικρότερος για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι καταναλωτές γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον προϋπολογισμό τους κάνοντας για παράδειγμα αγορές νωρίς και επωφελούμενοι από ειδικές προσφορές ακόμα και από την Black Friday».

Αγορές σε Black Friday και Cyber Monday

Τα 2/3 σχεδόν των Ελλήνων αγοραστών θα εκμεταλλευτούν την Black Friday και την Cyber Monday. Είτε θα αγοράσουν εκ των προτέρων είτε θα είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό ευκαιριών.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τρόφιμα (28%) και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς (29%), οι αγοραστές της Ελλάδας είναι πιθανό να εκμεταλλευτούν τη Black Friday /και την Cyber Monday και να αγοράσουν εκ των προτέρων.

Ενώ καταγράφεται επιπλέον το 1/3 των αγοραστών να βρίσκεται σε επιφυλακή και να αδράξει τις ευκαιρίες που θα τύχουν την Black Friday για δώρα, ποτά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς. 

Ποια τρόφιμα-ποτά θα αγοράσουν περισσότερο 

Τυρί (81%), φρέσκο κρέας  (74%) και Χριστουγεννιάτικα γλυκά  (64%) είναι οι 3 πιο συχνές κατηγορίες τροφίμων που οι καταναλωτές προγραμματίζουν να αγοράσουν τα Χριστούγεννα. 

Ανάμεσα στις κατηγορίες ποτών, οι μπύρες (61%) και το κρασί (60%) θα μπουν έντονα στο καλάθι.  

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν για προωθητικές ενέργειες, δεν θα διστάσουν να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: 25% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα αγοράσουν πολυτελή προϊόντα στη κατηγορία του φρέσκου κρέατος, ενώ στη κατηγορία των ποτών, πολυτελής μάρκες και είδη θα επιλεχθούν ανάμεσα στα κρασιά (20%) και τις σαμπάνιες (22%). 

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες για δώρα

Ανάμεσα στα Χριστουγεννιάτικα δώρα, οι Ελληνες καταναλωτές θα επιλέξουν φέτος να δωρίσουν κατά κύριο λόγο ρούχα / παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%). Προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%), καθώς και δώρα που θα χαρίσουν «Εμπειρία» (27%) στους αγαπημένους βρίσκονται ψηλά στη λίστα αγορών.

Επίσης, 71% των καταναλωτών θα επισκεφθούν το διαδίκτυο για να πάρουν ιδέες και να εμπνευστούν για τα δώρα που προγραμματίζουν να κάνουν.

Τέλος, το ηλεκτρονικό κατάστημα (69%) για τα προϊόντα τεχνολογίας φαίνεται να επιλεχθεί ως κανάλι αγοράς σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσικό κατάστημα (52%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ