Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Blackstone: Βουτιά της μετοχής μετά το μπλόκο στις αναλήψεις από την εταιρεία ακινήτων

blackstone

Οι περιορισμοί που ανακοίνωσε η Blackstone στις αναλήψεις κεφαλαίων από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (real estate income trust, REIT), τη ναυαρχίδα του ομίλου, αντανακλά τις πιέσεις που ασκούν οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων στον τομέα του real estate.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις τον Νοέμβριο

O μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός όμιλος περιόρισε την Πέμπτη τις αναλήψεις από τη REIT, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φθάνει τα 69 δισ. δολάρια, καθώς δέχθηκε πολλές αιτήσεις για ρευστοποιήσεις που ξεπερνούσαν τα όρια που είχε θέσει εσωτερικά. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο οι αιτηθείσες αναλήψεις ήταν μεγαλύτερες από το 2% της καθαρής μηνιαίας αξίας ενεργητικού και το 5% της τριμηνιαίας αξίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βουτιά της μετοχής της Blackstone κατά 7% την Πέμπτη.

Ανησυχία από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Σύμφωνα με πηγή κοντά στην εταιρεία, οι αναλήψεις οφείλονται στην ανησυχία των επενδυτών, επειδή η  εταιρεία ακινήτων της Blackstone, η οποία δεν είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο, δεν προσάρμοσε τις αποτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιό της, όπως έκαναν άλλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Οι τιμές των ακινήτων επηρεάζονται αρνητικά όταν αυξάνονται τα επιτόκια, επειδή αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς τους.

Το μπλόκο στις ρευστοποιήσεις προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές για το μέλλον του REIT, το οποίο αποφέρει στη Blackstone το 17% των κερδών της.

Απόδοση 9,3% από την αρχή του χρόνου

Η απόδοση που έχει δώσει στους επενδυτές από την αρχή του 2022 είναι 9,3%, την ώρα που η μέση απόδοση για τις εισηγμένες REIT ήταν μειωμένη 3,02% στην ίδια περίοδο.

Εκπρόσωπος της Blackstone αρνήθηκε να σχολιάσει πώς αποτιμά την επενδυτική εταιρεία της, σημειώνοντας ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της εστιάζει σε ακίνητα που ενοικιάζονται και σε logistics, ενώ βασίζεται σε μακροχρόνια χρηματοδότηση με σταθερά επιτόκια που κάνει το REIT της ανθεκτικό.

«Η εταιρεία με βασίζεται στις επιδόσεις της, όχι στις ροές κεφαλαίων, και οι επιδόσεις της είναι πολύ ισχυρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η αναταραχή στην Ασία

Δύο άλλες πηγές, με γνώση του θέματος, ανέφεραν ότι στην κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων συνέβαλαν η αναταραχή στην ασιατική αγορά που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα στην Κίνα καθώς η πλειονότητα των επενδυτών που προχώρησαν σε αναλήψεις ήταν Ασιάτες που χρειάζονταν ρευστότητα.

Αναλυτές ανέφεραν ότι το REIT της Blackstone διατρέχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ πώλησης ακινήτων για να καλύπτει τις ρευστοποιήσεις, εφόσον δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Την Πέμπτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το REIT συμφώνησε στην πώληση της συμμετοχής της 49,9% σε δύο καζίνο του Λας Βέγκας έναντι 1,27 δισ. δολαρίων, σε τιμές που ήταν πάντως υψηλότερες από τις αποτιμήσεις με τις οποίες ήταν καταχωρημένες στον ισολογισμό του.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ