Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης περιόδου

Τουρίστας στο αεροδρόμιο / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

«Το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε και όχι το πότε», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κλάδος του τουρισμού θα ανοίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυροποιημένες ενδείξεις πως υπάρχει και θα υπάρχει ζήτηση, ιδιαίτερα από τις μακρινές αγορές, για μετά τον Σεπτέμβριο. Όμως, ακόμα το τοπίο παραμένει θολό λόγω του υφιστάμενου φόβου για τις μεταλλάξεις του ιού».

«Τα εμβόλια θα είναι καθοριστικά και θα «αλλάξουν το παιχνίδι», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι όλη αυτή η προσπάθεια της ανθρωπότητας συνολικότερα, σε τεχνικό και υγειονομικό επίπεδο, θα φέρει αποτελέσματα».

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης περιόδου

Τα αεροδρόμια, βασικές υποδομές υποδοχής των Τουριστών «έχουν χτυπηθεί πολύ σκληρά, για αυτό και κάνουμε δράσεις, κινήσεις, οι οποίες θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις ώστε να κερδίσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε: «Είναι μια πρωτοβουλία που πήρε σε υψηλό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια και να διασώσουμε το φετινό καλοκαίρι. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κατά τεκμήριο δεν νοσηλεύονται. Συνεπώς, υπάρχει μειωμένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε διευκόλυνση, μειώνοντας μερικές από τις διατυπώσεις και κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουν για να ταξιδέψουν, όπως το τεστ ή η καραντίνα.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο δε θα συνιστά διαβατήριο, υπογραμμίζει ο υπουργός, «Πιστεύουμε στην ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή, ότι πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να μπορούν να ταξιδέψουν έστω με κάποιους περισσότερους περιορισμούς και υποχρεώσεις. Αν καταφέραμε να σώσουμε ένα κομμάτι πέρσι, χωρίς τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, τώρα, που έχουμε αυτά τα νέα εργαλεία στα χέρια μας, νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, μπορεί να δημιουργήσει τη μεγάλη, κρίσιμη μάζα. «Άλλωστε, είμαστε 27 χώρες και εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού. Συνεπώς, μπορεί να βοηθήσει. Όμως, ακόμα και χωρίς αυτού του είδους τον συντονισμό, η κάθε χώρα, στον στίβο του τουριστικού ανταγωνισμού θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση και με τρίτες χώρες.

Συμφωνίες με Κύπρο και Ισραήλ

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι οι διμερείς και τριμερείς συμφωνίες (στην περίπτωση με την Κύπρο) για την τουριστική ανάπτυξη «δίνουν τη δυνατότητα να συνεργαστούμε σε πολλαπλούς τομείς, όπως κοινές προωθητικές ενέργειες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στοιχείων για τις επενδύσεις».

Το Ισραήλ έχει καταφέρει μέσω του γρήγορου εμβολιασμού να ξαναφέρει την αισιοδοξία. Βλέπουμε ότι σε κάθε χώρα που προχωράει ο εμβολιασμός, αρχίζουν να αισιοδοξούν και να κλείνουν διακοπές. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε και σε αυτές τις χώρες πρέπει να εστιάσουμε».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού και σε όλους τους κλάδους που πλήττονται. Αυτή η στήριξη χρειάζεται. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα σταθεί στα πόδια του ο τουρισμός, χωρίς να χρειάζεται δεκανίκια και στήριξη και αυτή είναι και η ευχή μου. Γιατί ο τουρισμός στις χώρες μας και ευρύτερα στη Μεσόγειο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα», κατέληξε ο υπουργός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ