Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Naval Group: Η πρόταση για τις 4 κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού - Τι περιλαμβάνει

Στη δημοσιότητα  έδωσε η γαλλική Naval Group την πρότασή της για το πρόγραμμα κορβέτων του Πολεμικού Ναυτικoύ.  Η γαλλική πρόταση αφορά σε 4 κορβέτες Gowind με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Η γαλλική ομάδα υπέβαλε την 1η Δεκεμβρίου 2022 μια πολύ ελκυστική προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Βασισμένο στη δοκιμασμένη ήδη σε θαλάσσια υπηρεσία κορβέτα Gowind® και σε ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, περιλαμβάνει σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας με 30% της αξίας του προγράμματος στην Ελλάδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα 40 χρόνια.

Αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Naval Group όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας, η πρώτη κορβέτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία σε 3 χρόνια και οι ακόλουθες μονάδες στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό «πακέτο» σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI.

Στο πλαίσιο της περιλαμβάνει:

 • 4 κορβέτες Gowind® με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και η πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια.
 • Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το επιτυχημένο ιστορικό της Naval Group
 • 30% της αξίας της σύμβασης με ελληνική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία και πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια
 • μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα στη συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας
 • Μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών

Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας και βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Η Naval Group διαθέτει απαράμιλλη εμπειρία όσον αφορά την επιτυχημένη κατασκευή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε τοπικό επίπεδο. Χάρη στην τεχνογνωσία δεκαετιών του, ο Όμιλος έχει αναπτύξει μια ισχυρή και αξιόπιστη διαδικασία για να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη και ασφαλή μεταφορά τεχνολογίας στους συνεργάτες του.

Αυτή η μοναδική τεχνογνωσία είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών και την επιτυχία του «Made in Greece», ενώ θα εγγυάται στο Ελληνικό Ναυτικό την ποιότητα, την έγκαιρη παράδοση και τις επιδόσεις των πλοίων. Από αυτή την άποψη, η Naval Group υπερέχει ως επιλογή για τη διασφάλιση μιας παραγωγής χωρίς κινδύνους στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind® στη Γαλλία θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξη της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Οι επόμενες μονάδες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευασθεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται μόνο ένα χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό 1 Gowind® κάθε 12 μήνες.

Η εκπαίδευση των Ελλήνων εταίρων κατά την παραγωγή του πρώτου πλοίου θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Ένα ισχυρό σχέδιο συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας με πρόβλεψη για τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας

Η Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος των κορβετών καθώς και να στηρίξει την ελληνική κυριαρχία υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Με το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) για το πρόγραμμα Gowind® HN, η Naval Group θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος με:

 • Μεγιστοποίηση της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω της εμπλοκής της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή στην Ελλάδα των κορβετών GWD ξεκινώντας από το 2ο πλοίο της σειράς.
 • Ανάπτυξη της αυτονομίας της Υποστήριξης Παρακολούθησης (FOS) για την απρόσκοπτη χρήση των κορβετών
 • Επέκταση της βιομηχανικής συμμετοχής Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων που είναι ενταγμένοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και σε άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί η Naval Group (εγχώρια και διεθνή).
 • Ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας R&D με Έλληνες εταίρους, ιδίως για ευρωπαϊκά έργα
 • Ανάπτυξη καινοτομιών στον ναυτικό/ναυτιλιακό τομέα

Το πρόγραμμα Gowind® HN θα συμβάλει στην ενεργοποίηση και την ενίσχυση ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και R&D συνεργασιών, επιτρέποντας στην ελληνική βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Η κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα θα συμβάλλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών. Καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Πέρα από το πρόγραμμα των κορβετών, το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) της Naval Group θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες ανάπτυξης στην Ελλάδα χάρη σε μια μεγάλη μεταφορά παραγωγής.

Είναι γεγονός ότι, η γαλλική ομάδα έχει σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα συμβάλει και θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση και τη κερδοφορία της ναυτικής βιομηχανίας ενώ θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας. Θα ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, προσφέροντας παράλληλα τα καλύτερα πολεμικά πλοία «Made in Greece» για την υπεράσπιση των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας.

Πέρα από την κατασκευή των κορβετών Gowind®, το τοπικό οικοσύστημα θα αποκτήσει σταδιακά την τεχνογνωσία και θα επωφεληθεί από τα πιο σύγχρονα και κορυφαίας τεχνολογίας μεθόδους και εργαλεία συντήρησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική συντήρηση των φρεγατών FDI HN καθώς και των κορβετών Gowind® HN σε όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής. Εκτός από τη διασφάλιση της κυριαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού, αυτή η μακροπρόθεσμη προσέγγιση θα αναπτύξει τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών παρέχοντάς τους ευκαιρία για συνεχή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλοίων, συνθήκες δυναμικής ανάπτυξη, απασχόλησης και αποδοτικότητας εργασιών τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και δυνατότητες προβολήσ στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ