Νέα
 • ΓΔ: 1216.53 +1.36%
 • Τζίρος: 41,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Γιατί υποχώρησε η κερδοφορία παρά την αύξηση 24,51% στον τζίρο 9μήνου

Με αύξηση του τζίρου κατά 24,51% έκλεισε το εννεάμηνο του 2022 για την ΚΡΙ-ΚΡΙ, στα €137,27 εκατ., ωστόσο η κερδοφορία της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας υποχώρησε σε σημαντικό βαθμό. Ειδικότερα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε  €11,18 εκατ., περίπου στα μισά από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (€22,29 εκατ.) ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση για τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), σε ποσοστό 60,32%, στα  €7,59 εκατ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδρά πολυεπίπεδα στην κοστολογική βάση της εταιρείας. Καταρχήν, με άμεσο τρόπο, αυξάνοντας το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία. Στο 9μηνο του 2022, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 4,3% του κύκλου εργασιών των δαπανών, έναντι 1,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη, με έμμεσο τρόπο, επηρεάζει αυξητικά τα κόστη μεταφορών και διανομής. Στο φετινό 9μηνο, οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν περίπου το 4,9% του κύκλου εργασιών, έναντι 4,5% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση και συντήρηση έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση της ΚΡΙ-ΚΡΙ, παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής του νωπού γάλακτος, και επακόλουθα και της τιμής του. Αυτό εξηγείται από την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων που επηρέασε το κόστος αγροτικής παραγωγής ζωοτροφών. Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιδρώντας στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Τα μέτρα που έλαβε

Για τον κίνδυνο περιορισμού της παροχής ενέργειας, ως συνέπεια της Ουκρανικής κρίσης, η εταιρεία έχει λάβει τα εξής μέτρα:

 • απόκτηση εναλλακτικού λέβητα που λειτουργεί με πετρέλαιο diesel για την υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου
 • χρήση του βιοαερίου που παράγεται από τα λύματα του εργοστασίου για τη μερική υποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου
 • αίτηση προς τη ΡΑΕ για την ένταξη του εργοστασίου στον κατάλογο «σημαντικών βιομηχανιών», που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Εκδοση ομολογιακού δανείου €6,5 εκατ.

Αναφορικά με κάποια σημαντικά γεγονότα του γ’ τριμήνου σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης του Δ.Σ. στις 17 Αυγούστου, η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους €6,5 εκατ. Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας, χωρίς εξασφαλίσεις, και καλύφθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης στις γραμμές παραγωγής γιαούρτης και παγωτού, το οποίο έχει ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.

Προοπτικές

Για το υπόλοιπο της φετινής χρήσης, η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ διατηρεί επιφυλακτική στάση, καθώς το προσφάτως διαμορφούμενο πληθωριστικό περιβάλλον, έχει επηρεάσει και τα κόστη βασικών εισροών της γαλακτοβιομηχανίας.

Οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας οδήγησαν στη μείωση των περιθωρίων κέρδους, ως αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης της εταιρίας, στη δύσκολη αυτή περίοδο να δείξει έμπρακτα τη στήριξη της σε καταναλωτές, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η διοίκηση:

 • Καταναλωτές: προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών πώλησης των προϊόντων γιαούρτης και παγωτού, παρά την εκτίναξη στις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας.
 • Κτηνοτρόφοι: δίκαιη αμοιβή στους δοκιμαζόμενους παραγωγούς γάλακτος προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές αγοράς για το φρέσκο γάλα
 • Εργαζόμενοι: οριζόντια στήριξη των εργαζομένων με ‘επιδόματα ακρίβειας' και στοχευμένες μισθολογικές αυξήσεις σε χαμηλόμισθα στρώματα.
 • Περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας: επενδύσεις σε μονάδα βιοαερίου και φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και παράλληλα την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη συγκράτηση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι στη χρήση 2022 θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό διψήφιο ποσοστό και σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ