Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βασίλης Τσιπάς - PlantBox: Από την ιδέα της... γιαγιάς στην αναζήτηση επενδυτή στις ΗΠΑ

Βασίλης Τσιπάς, Founder & CEO της PlantBox / Πηγή: Facebook

Η ιδέα δημιουργίας ενός αγροτικού προϊόντος το οποίο μπορεί να εξάγεται στο εξωτερικό μπήκε στον Βασίλη Τσιπά, Founder & CEO της PlantBox πριν από μία δεκαετία περίπου.

Oταν η γιαγιά του στον Καναδά –η οποία επισκεπτόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη χώρα μας- του ζήτησε να βρει τρόπο ώστε να πάρει μαζί της από την Ελλάδα μια… ελιά.

Την ιδέα αυτή την έκανε πράξη έξι χρόνια αργότερα, το 2017, όταν δημιούργησε τηn Tsipas Green Investments Group, παράγοντας το μοναδικό πλήρως τυποποιημένο φυτό ελιάς PlantBox.

►Διαβάστε και: Epsilon Net: Δημοσιεύτηκε η Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021

Feedback από τους μετανάστες

Mιλώντας στο 7ο ετήσιο φόρουμ ExportUSA που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Βασίλης Τσιπάς θυμάται ότι «εμείς στοχεύσαμε αρχικά να εξάγουμε δοκιμαστικά σε ΗΠΑ και Καναδά, με τη λογική ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες στις χώρες αυτές, οι οποίοι μπορούν να μας δώσουν feedback για το κατά πόσο το προϊόν μας μπορεί να σταθεί στις συγκεκριμένες αγορές. Ωστόσο οι πρώτοι πελάτες μας ήρθαν από μικρότερες χώρες, όπως π.χ. το Πουέρτο Ρίκο και την Κόστα Ρίκα».

Επανεκκίνηση από τις… πολυεθνικές

Λίγο όμως μετά το επιχειρηματικό της ξεκίνημα, η PlantBox «έπεσε» πάνω στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία έβαλε «φρένο» στις επεκτατικές της διαθέσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσιπάς σημείωσε ότι «αφού κάναμε μια παύση λόγω Covid, φέτος ουσιαστικά επανεκκινήσαμε τις εξαγωγές μας, έστω και εμμέσως. Μέσω δηλαδή πολυεθνικών που επέλεξαν το προϊόν μας για εταιρικό δώρο είτε σε πελάτες τους, είτε στους εργαζόμενους. Το τελευταίο δίμηνο πάνω από το 50% του τζίρου μας αφορούσε αυτού του είδους τις παραγγελίες».

Εξαγωγές

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα σε μία πενταετία, η εταιρεία έχει καταφέρει να στέλνει το προϊόν της σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελβετία, Μονακό, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Εσθονία, Σκωτία, Καναδά, ΗΠΑ, Πουέρτο Ρίκο, Κόστα Ρίκα, Σρι Λάνκα, Τόνγκο, Κίνα, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ινδία

►Διαβάστε και: Prodea: Αγόρασε έναντι 31,5 εκατ. το κτήριο της Viva Wallet στο Μαρούσι

Προβλήματα

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιδρυτή της PlantBox, «βασικά προβλήματα που αφορούν σε εξαγωγές προϊόντων λιανικής στη χώρα αυτή είναι το κόστος μεταφοράς και ο χρόνος αναμονής για την παράδοσή τους. Οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να το έχουν στην πόρτα τους μέσα σε 24 με 48 ώρες το πολύ. Όταν μία παραγγελία μας καθυστερούσε να φθάσει ακόμη και για διάστημα 3 εβδομάδων στο ξεκίνημα της πανδημίας, αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς».

Ακόμη ο κ. Τσιπάς ανέφερε και την αυστηρή νομοθεσία στις ΗΠΑ ως πρόβλημα για την εξαγωγή των φυτών, το οποίο πάντως η PlantBox το παράκαμψε με ευκολία καθώς ως παραγωγός μπορούσε εύκολα να αλλάξει τις προδιαγραφές.

►Διαβάστε και: Revoil: Εξαγορά εταιρείας στη βόρεια Ελλάδα έναντι 2,6 εκατ. ευρώ

Προαπαιτούμενο μια εγκατάσταση στις ΗΠΑ

Στο 7ο ετήσιο φόρουμ ExportUSA υπογράμμισε ότι «επειδή είχαμε τη δική μας παραγωγή μπορούσαμε να απορροφήσουμε τα μεγάλα κόστη που έχουν οι εξαγωγές στις ΗΠΑ», προσθέτοντας, ωστόσο, «για να είναι πρακτικά βιώσιμες πρέπει οι εξαγωγές να αφορούν σε μεγάλη ποσότητα και να διαθέτουν ευρεία γκάμα. Παράλληλα πρέπει να υπάρχει και μια εγκατάσταση προκειμένου να εξυπηρετεί πελάτες και συνεργάτες, απευθείας από την Αμερική».

Ο κ. Τσιπάς υπογράμμισε είναι ότι «αυτό που θέλουμε είναι, να μπει το 2023 κάποιος επενδυτής στην εταιρεία για να βγάλουμε προϊόντα τα οποία θα στοχεύουν στην αμερικανική αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι εξαγωγές μας θα ξεκινήσουν από εκεί».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ