Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τη νέα Μονάδα Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε δημοπράτηση βγήκε το δεύτερο μεγάλο έργο για την ορθή διαχείριση και επεξεργασία απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κόστος του έργου με τον αναλογούντα ΦΠΑ είναι 241,88 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 195,06 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται για τις 16 Φεβρουαρίου ενώ στις 23 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε συνολικά σε 96 μήνες. Περιλαμβάνεται η κατασκευή, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία και η συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας για έξι χρόνια. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης.

►Διαβάστε και: Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας: Ωριμάζει το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ και προχωράει με τριπλές μελέτες

Πλήρης κάλυψη της Περιφέρειας

Να θυμίσουμε πως σε διαδικασία διαγωνισμού ήδη από το 2021 βρίσκεται η έτερη ΜΕΑ για τον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εγκατάσταση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης θα δέχεται το συνόλο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι:

 • ΑΒΑΞ-ΜOTOR OIL
 • RENEWABLE ENERGY-THALIS
 • TITAN-ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT
 • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ

Τα σχήματα πέρασαν στη Β` φάση.

►Διαβάστε και: Ταμείο Ανάκαμψης: Παράταση σε δύο μεγάλους διαγωνισμούς - Ποια έργα αφορούν

Με τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού και Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ΜΕΑ Σερρών, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι τρείς αυτές Μονάδες θα συμβάλουν καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

Το αντικείμενο του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200tn/a εκ των οποίων:

 • 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο),
 • 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης). Η εν λόγω ΜΕΒΑ, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης

►Διαβάστε και: Εργα - ΣΔΙΤ: Δυνατές συμμετοχές στον διαγωνισμό για το Μιναγιώτικο Φράγμα

Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ