Νέα
 • ΓΔ: 1269.76 +0.40%
 • Τζίρος: 87,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποδομές: Νέα παράταση στο διαγωνισμό για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο - Οι νέες προθεσμίες

Δεύτερη παράταση δόθηκε στον διαγωνισμό που αφορά στο Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο. Η δημοπράτηση του έργου είχε προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου, όμως, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι ημερομηνίες διεξαγωγής μεταφέρθηκαν κατά λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα ημερομηνία συμμετοχής και υποβολής των φακέλων είναι στις 26 Ιανουαρίου και μια ημέρα αργότερα, στις 27, θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών για να αποκαλυφθεί ο μειοδότης και μελλοντικός ανάδοχος του έργου.

Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου.

Ενας από τους βασικούς λόγους όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι πως υφίσταται υπηρεσιακή ανάγκη ολιγοήμερης μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση με την λήξη των πτυχίων των τεχνικών εταιρειών.

Το έργο

Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 103,95 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 83,83 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια κατασκευής του έχει καθοριστεί σε 60 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

►Διαβάστε και: ΕΡΓΟΣΕ: Με ευρωπαϊκά κονδύλια η σύνδεση Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο - Αίτημα στο CEF II για 3 δισ. ευρώ

Πρόκειται για έργο μεγάλης αξίας για το νησί της Λέσβου, καθώς θα δώσει διέξοδο στο υδροδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την υψηλή τουριστική περίοδο.

Με τη λειτουργία του θα μπορεί να παρέχει μέχρι και 24.000 κυβικά νερά ημερησίως που θα καλύψουν τη Μυτιλήνη, την Καλλονή και την Αγία Παρασκευή.

Συνολικά θα εξυπηρετεί ετησίως τις ανάγκες 270.000 ατόμων, ενώ το 2053 ο αριθμός αυτός θα έχει εκτοξευθεί σε 360.000 άτομα.

Τι θα κατασκευαστεί

Το αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην κατασκευή:

 • του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον Η/Μ εξοπλισμό και της παρακολούθησης της 1ης πλήρωσης με προσωπικό κατάλληλης σχετικής εμπειρίας,
 • της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, έργα ΠΜ και ΗΜ & της δοκιμαστικής λειτουργίας και θέσης σε αποδοτική λειτουργία της ΕΕΝ,
 • του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (νέα υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα),
 • των δεξαμενών Καλλονής (500 m3) και νέας δεξαμενής 3.000 m3 στη θέση Γυαλί,
 • της δεξαμενής φόρτισης ΔΦ1 (300 m3) και ΦΔΕ1 (100 m3) ανάντη σήραγγας υδραγωγείου.
 • των αγωγών υδραγωγείου :
  - κεντρικού αντλιοστασίου – νέας υφιστάμενης δεξαμενής Αγ. Παρασκευής"
  - κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής
  - κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί
  - Νέας δεξαμενής Γυαλί – Πόλη της Μυτιλήνης περιλαμβανομένης της σήραγγας μήκους 3.875 m και του Φρεατίου Διακοπής και Ελέγχου (ΦΔΕ1).
 • του Κέντρου Παρακολούθησης και Ελέγχου της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού και τηλεχειρισμού του Η/Μ εξοπλισμού του συνόλου των έργων.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία & συντήρηση του έργου για 24 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης.

►Διαβάστε και: Fraport: Ποια αεροδρόμια χτύπησαν ρεκόρ και ποια... προσγειώθηκαν το 2022

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ