Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η δύναμη της συνεργατικότητας στην ανάδειξη της καινοτομίας

Πηγή: PIxabay

Τη σημασία των συνεργατικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της καινοτομίας και του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργίας νέων βιώσιμών θέσεων εργασίας ανέδειξε ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του προγράμματος ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου «Η Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 4.0» που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο κ. Αρσένης έδωσε έμφαση στη σημασία πρωτοβουλιών για ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργατικό επίπεδο που δημιουργούν ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των φορέων, του εκπαιδευτικού συστήματος και του οικοσυστήματος των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των νεοφυών, που οδηγεί τελικά στα θετικά αποτελέσματα που ήδη έχουν γίνει εμφανή στην χώρα μας στον τομέα της καινοτομίας και της ανάδειξης των νέων ιδεών σε επιχειρείν.

Στο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Μanaging Director της Endeavor Greece αναφέρθηκε στην προσπάθειες που κάνει η Endeavor σε 40 χώρες διεθνώς για την ανάδειξη της καινοτομίας και της στήριξης του οικοσυστήματος, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα, οι προοπτικές είναι θετικές και όσα έχουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα ακόμη καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, ανέφερα χαρακτηριστικά.

Η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Bayer Ελλάς, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Bayer στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας των εταιριών με την ακαδημαϊκή κοινότητα, της νεοφυείς επιχειρήσεις. Ως εταιρία βρίσκουμε ενδιαφέρουσες ιδέες στην Ελλάδα και τις υποστηρίζουμε είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε διεθνές τόνισε, επισημαίνοντας τις προοπτικές του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρείν

Ο Γιώργος Μούσμουλας, Partner της Metavallon στην παρέμβαση του εστίασε στις προοπτικές χρηματοδότησης του οικοσυστήματος της καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι παραμένουν θετικές ειδικά για τα στάδια μέχρι την ωρίμανση μιας εταιρίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο «μούδιασμα» σε διεθνές επίπεδο. Οι καλές ιδέες πάντα βρίσκουν χρηματοδότηση, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ομότιμος καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, ακαδημαϊκός σύμβουλος στο Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, ανέδειξε τον ρόλο της εκπαίδευσης των ερευνητών προκειμένου να προωθήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους ώστε να γίνουν προϊόντα και υπηρεσίες. Οι ερευνητές δεν είναι επιχειρηματίες, έχουν την ανάγκη οικονομικών επιταχυντών προκειμένου τα αποτελέσματα των ερευνών τους να βγουν στην αγορά, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μυλώνας.

Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας, Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας σε τεχνολογικό επίπεδο είναι σε πολύ πιο προηγμένο επίπεδο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς δεν αναβαθμίζει απλά τις τεχνολογικές της υποδομές αλλά εγκαθιστά τα συστήματα τελευταίες τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής που διευθύνει στο Επιμελητήριο, δίνοντας έμφαση στον τομέα εκπαίδευσης.

Η Κατερίνα Πραματάρη, καθηγήτρια, ΟΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρο ACEin ΟΠΑ, Partner, Uni.Fund, αναφέρθηκε στη σημασία πρωτοβουλιών, όπως η διοργάνωση του συνεδρίου καθώς και στο ενδιαφέρον των φοιτητών προς την κατεύθυνση αυτή. 

Ο Πρόδρομος Τσιαβός, επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Onassis Group ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2024 σχεδιάζεται στην χώρα μας η έναρξη λειτουργίας με πρωτοβουλία του Ιδρύματος επιταχυντή για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και παραγωγές που υιοθετούν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες. Οι προοπτικές ανάπτυξης στο τομέα αυτό στην Ελλάδα είναι μεγάλες, πρόσθεσε

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο καθοριστικό ρόλο του Σπύρου Αρσένη προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και της προώθησης της συνεργατικότητας προκειμένου να αναδειχθεί η καινοτομία στην χώρα μας και να προωθηθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Το συνέδριο πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί μια δράση του Smart Attica ΕDIH, συνδιοργανώνεται από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Μetavallon και τη Bayer Ηellas. 

 Το συνέδριο φέτος φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων, των οργανισμών και των δομών γύρω από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με στόχο να δώσει μία πολύ καλή εικόνα του πώς λειτουργεί ο κάθε οργανισμός, συνεισφέροντας με το δικό του τρόπο στην ενδυνάμωση και ενίσχυση όλων των προσπαθειών που πραγματοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, μέσα από εξειδικευμένα πάνελ, διακεκριμένους ομιλητές και workshops, ανέδειξε ένα μεγάλο εύρος θέματα γύρων από την καινοτομία στην Ελλάδα, τους κλάδους της οικονομίας που αγγίζει, καθώς και τους φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, η κατάσταση μετά τη πανδημία και οι προοπτικές.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας στου Συνεδρίου στα επιμέρους πάνελ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις δράσεις Καινοτομίας Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων καθώς και των Διεθνών Εταιρειών στο Οικοσύστημα της Ελλάδας

Επίσης αναδείχθηκαν οι πρωτοβουλίες των θεσμικών φορέων υποστήριξης επιχειρηματικότητας καθώς και ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων στο οικοσύστημα των startups καθώς και η δυναμική των γυναικών στο επιχειρείν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ