Νέα
  • ΓΔ: 1452.61 +0.39%
  • Τζίρος: 33,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Smartphones: Στα επίπεδα του 2013 κατρακύλησε η ζήτηση το 2022 - Παραμένει πρώτη η Apple

Βουτιά έκαναν οι παγκόσμιες αποστολές smartphones στο δ’ τρίμηνο του 2022 λόγω της εξασθένισης της οικονομίας και της χαμηλής καταναλωτικής ζήτησης, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IDC.

Οι αποστολές ήταν μειωμένες κατά 18,3% σε ετήσια βάση στα 300,3 εκατ. smartphones. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί σε ένα μεμονωμένο τρίμηνο.

Στο σύνολο του 2022 διατέθηκαν 1,21 δισεκατομμύρια smartphones, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 «λόγω της σημαντικά χαμηλότερης καταναλωτικής ζήτησης, του πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων», ανέφερε σε έκθεσή της η IDC.

Οι αποστολές αφορούν στις συσκευές που στέλνουν οι κατασκευάστριες εταιρείες σε καταστήματα λιανικών πωλήσεων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι ίσες με τις πωλήσεις, αλλά παρέχουν μία καλή ένδειξη της ζήτησης.

«Δεν είχε συμβεί ποτέ να είναι χαμηλότερες οι αποστολές στο τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ωστόσο, η εξασθένιση της ζήτησης και τα υψηλά αποθέματα οδήγησαν τις εταιρείες να μειώσουν δραστικά τις αποστολές», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της IDC.

Η εταιρεία σημείωσε ότι το δύσκολο κλείσιμο του 2022 θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη του στόχου αύξησης των αποστολών  κατά 2,8% το 2023 «με υψηλό καθοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψη».

Παραμένει κυρίαρχη η Apple

Η Apple διατήρησε την κυρίαρχη θέση της στον κλάδο. Ο αμερικανικός κολοσσός έκανε αποστολές 72,3 εκατομμυρίων iPhones στο δ΄ τρίμηνο, μειωμένες κατά 14,9% σε ετήσια βάση, με ένα μερίδιο 24,1% της αγοράς. Η μείωση σημειώθηκε παρά το λανσάρισμα των τελευταίων μοντέλων της Apple, των σειρών 14 iPhone.

Η Apple αντιμετώπισε μία σειρά προβλημάτων με την εφοδιαστική αλυσίδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 καθώς το εργοστάσιο της στην Κίνα, το μεγαλύτερο παραγωγής iPhone στον κόσμο, δοκιμάστηκε από την έξαρση του κορονοϊού και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων.  

Μείωση 15,6% για τη Samsung

Η Samsung, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου, είδε τις αποστολές της να μειώνοντας 15,6% σε ετήσια βάση στις 58,2 εκατομμύρια συσκευές. Η εταιρεία της Νότιας Κορέας δεν λανσάρισε κάποιο νέο εμβληματικό smartphone στο δ΄ τρίμηνο αλλά πιθανό να παρουσιάσει το νέο μοντέλο της σε εκδήλωση που θα κάνει την 1η Φεβρουαρίου.

Η κινεζική Xiaomi, που βρίσκεται στην τρίτη θέση του κλάδου, έκανε αποστολές 33,2 εκατομμυρίων smartphone που ήταν μειωμένες κατά 26,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών smartphone, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κινεζικές εταιρείες Oppo και Vivo.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ