Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mytilineos: Ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και για το '23 - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Στις πολύ θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η Mytilineos και αυτή τη χρονιά, όπως και τα επόμενα χρόνια εστιάζει σειρά αναλυτών μετά και τα ισχυρά στοιχεία κερδοφορίας που παρουσίασε ο Όμιλος με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο.

Τα βασικά σημεία που εστίασαν είναι:

  • Ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2,5GW το 2024.
  • Η εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο των επιδόσεων από την δραστηριότητα της προμήθειας φυσικού αερίου που το 2022 ανήλθε για πρώτη φορά στα 121 εκατ. ευρώ EBITDA.
  • Οι επενδύσεις για το 2023 θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 2022 (περίπου στα 700 εκατ. ευρώ).
  • Στην ιδιαίτερα σημαντική μείωση των καθαρών χρεών στο τέλος του 2022, το οποίο βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προώθησης του σημαντικού επενδυτικού πλάνου της Mytilineos.
  • Το Buyback, το οποίο έχει επιφέρει σημαντική ενίσχυση της καθαρής θέσης θα συνεχιστεί μέσω ανανέωσης των όρων εκτέλεσης του προγράμματος με αύξηση του τρέχοντος ορίου των 25 ευρώ.

Πειραιώς

Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή στις επισημάνσεις της στάθηκε στα πολύ ισχυρά στοιχεία τετάρτου τριμήνου, που ξεπέρασαν και τις προβλέψεις συνάμα με την αύξηση του μερίσματος, που ανακοίνωσε η Mytilineos.

Η εταιρεία για το 2002 ανακοίνωσε τζίρο ύψους 6,306 εκατ. ευρώ που αναλογεί σε αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση (και μάλιστα 1,3% πάνω από το προβλεπόμενο), με EBITDA στα 823 εκατ. ευρώ με άνοδο 129% (15% άνω του προβλεπόμενου) και καθαρά κέρδη ύψους 466 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση ύψους 188% (16% άνω των προβλέψεων). Με βάση αυτά η διοίκηση θα προτείνει αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή από τα 0,43 στα 1,20 ευρώ.

Το εμπόριο φυσικού αερίου που απέφερε 121 εκατ. ευρώ θα συνεχίσει να έχει προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα και οι προοπτικές στον κλάδο της μεταλλουργίας είναι ισχυρές, τουλάχιστον για αυτή τη χρονιά, χάρη και στη δομή χαμηλού κόστους που έχει δημιουργήσει η εταιρεία και την πολιτική που ακολουθεί αντιμετωπίζοντας το υψηλό ρίσκο από την αστάθεια των τιμών.

Αναφορικά με το guidance της χρονιάς, αν και οι επίσημες προβλέψεις για το 2023 θα δοθούν στη γενική συνέλευση μετόχων τον Ιούνιο, η διοίκηση έχει δηλώσει πως ο στόχος είναι να ξεπεραστεί το όριο του 1 δισ. ευρώ EBITDA.

Στα θετικά στοιχεία είναι και ο σχεδιασμός για ηλέκτριση 1GW το 2023 και άλλων 2,5GW το 2024.

Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς η διοίκηση πιστεύει πως η αξία της εταιρείας είναι υψηλότερη. Μάλιστα, το τωρινό ταβάνι του προγράμματος στα 25 ευρώ ανά μετοχή θα αναθεωρηθεί. Αναφορικά με τη στρατηγική για το μέρισμα, η εταιρεία παραμένει δεσμευμένη σε ένα ποσοστό απόδοσης ύψους 35%.

Wood

O διεθνής οίκος υποστηρίζει πως το ισχυρό 2022 δημιούργησε την ανάλογη βάση για το 2023, επισημαίνοντας τις πολύ καλές επιδόσεις του Ομίλου που ξεπέρασαν και τις προβλέψεις των αναλυτών. Σαν αποτέλεσμα αυτού το μέρισμα για το 2022 προτάθηκε στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με τα 90 σεντ που περίμενε η Wood.

O οίκος στέκεται μάλιστα στην αξιοσημείωτη μείωση των καθαρών χρεών, που το Δεκέμβριο του 2022 βρίσκονταν στα 716 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 1,39 δισ. ευρώ για το εννεάμηνο. Μάλιστα, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τη χρονιά διαμορφώθηκαν στα 700 εκατ. ευρώ.

Για το 2023 ο οίκος επισημαίνει το στόχο που έχει τεθεί ώστε τα EBITDA να ξεπεράσουν το όριο του 1 δισ. δολαρίων, ενώ το outlook και για το 2024 εμφανίζεται θετικό.

Η Wood εκτιμά πως και για τη φετινή χρονιά ο κυριότερος μοχλός κερδοφορίας θα είναι το τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ και οι προοπτικές για τον κλάδο μεταλλουργίας παραμένουν ισχυρές, με την Mytilineos να έχει αποκτήσει τέτοια θέση ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αναταράξεις μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον τομέα του αλουμινίου.

Αναφορικά με την μετοχή, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη θετική γνωμοδότηση «Buy», επισημαίνοντας ότι η τιμή της εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 4,5 φορές κάτω από τα επίπεδα EBITDA.

AXIA

Στα κέρδη ρεκόρ της Mytilineos που κινήθηκαν πάνω κι από το προβλεπόμενο στέκεται στο σχόλιο της για τον Όμιλο και η AXIA, επαναλαμβάνοντας το ισχυρό guidance του ομίλου, αλλά και το στόχο που έχει θέσει για EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί πως τα εξαιρετικά μεγέθη του 2022 επιτεύχθηκαν χάρη στις προσπάθειες για διεύρυνση της διεθνούς δραστηροποίησης της εταιρείας συνάμα με την εκμετάλλευση των ευκαιριών που προέκυψαν από το τωρινό διεθνές περιβάλλον, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

NBG

Στις ισχυρές προοπτικές της εταιρείας αναφέρεται και η NBG, επισημαίνοντας πως η εκτίμηση του Ομίλου είναι πως τα υψηλά μεγέθη θα διατηρηθούν και ότι ο στόχος είναι η υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ στα EBITDA. Πολύ κοντά βρίσκονται εξάλλου και οι προβλέψεις της ίδιας της NBG που «βλέπει» διαμόρφωση τους στα 950 εκατ. ευρώ.

OPTIMA

Υψηλότερα και από τις προβλέψεις της Optima κινήθηκαν τα αποτελέσματα της Mytilineos, που εκτιμάται πως θα συνεχίσουν σε ανάλογη πορεία χάρη στις καλές επιδόσεις και την μεγάλη κερδοφορία σε όλους τους κλάδους.  Σε αυτό θα βοηθήσει και το βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η ισχυρή ζήτηση για το αλουμίνιο και τα προϊόντα αλουμινίου και οι υψηλές τιμές, ν έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου CGGT που εκτιμάται πως θα ξεκινήσει εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ενίσχυση της επίδοσης στη μονάδα RSD κλπ.

ΒΕΤΑ

Οι ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των μονάδων της Mytilineos οδήγησαν σε πολύ ισχυρά, άνω του αναμενόμενου, μεγέθη τόσο για το τέταρτο τρίμηνο του έτους όσο και συνολικά για το 2022, σχολιάζει η Beta. Οδηγός βέβαια είναι ο κλάδος ενέργειας και αερίου, με τζίρο στα 4.434 εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 70% του συνολικού τζίρου του Ομίλου. Μάλιστα, ήταν ένα ποσό κατά 252% υψηλότερο σε σχέση με τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως, η Beta επισημαίνει ότι το guidance παραπέμπει σε μια επανάληψη της εξαιρετικής επίδοσης του 2022, με στόχο για EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κάνει λόγο χαρακτηριστικά για μια νέα εποχή για τον Όμιλο που θα πρέπει να λογίζεται πλέον ως παγκόσμιος παίκτης και όχι απλά ως περιφερειακός παίκτης, όπως ήταν μέχρι τώρα.

Euroxx 

Στα πολύ ισχυρά μεγέθη του 2022 αναφέρεται και η Euroxx, κάνοντας λόγο για ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Μάλιστα στέκεται στην επίδοση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας όπως και στο τμήμα βιώσιμης μηχανικής που αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 384% και 171% αντιστοίχως. Το τμήμα μεταλλουργίας επωφελήθηκε από τις αυξημένες τιμές, ενώ το τμήμα ενέργειας και φυσικού αερίου διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι ο Όμιλος λειτουργεί έναν πολύ αποτελεσματικό θερμικό στόλο με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου.

Έτσι, παρά το αβέβαιο περιβάλλον του 2023, η πρόσφατη εταιρική μεταμόρφωση της Mytilineos ανοίγει ένα καλύτερο δρόμο για το μέλλον. Μάλιστα, η εταιρεία έχει θέσει τις βάσεις για ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας και τα επόμενα χρόνια, ξεκαθαρίσει η Euroxx.

Alpha

Ιστορικές επιδόσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε η Mytilineos, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, σχολιάζει η Alpha αναφέροντας με λεπτομέρειες τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Στέκεται δε, στη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για το μέλλον, ξεκινώντας από το στόχο που έχει θέσει ο Όμιλος για EBITDA ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2023.

Eurobank

Εντυπωσιακά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του 2022 και η Eurobank, εξηγώντας πως κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων, όπως η ενέργεια και το φυσικό αέριο. Παράλληλα επισημαίνει και τον στόχο που έχει τεθεί για EBITDA ύψους 1 δις. ευρώ φέτος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ