Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Wade Adams - Δ. Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ

Ελλάκτωρ
Κτίριο της Ελλάκτωρ

Σε συμφωνία κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάκτωρ και η κοινοπραξία Wade Adams - Δ. Κούτρα για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την πώληση και εξαγορά της ΑΚΤΩΡ. Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν το 100% του κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ και αναμένεται να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αύριο, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, το πρωί θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν την έναρξη του.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η νέα ΑΚΤΩΡ θα είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα κατασκευαστικά έργα και στις παραχωρήσεις. Αυτό είναι και το «κλειδί» που οδήγησε τελικά στη συμφωνία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, καθώς το σχήμα του κυπριακού Ομίλου με τον Δ. Κούτρα δεν εμπλέκεται στον κλάδο παραχωρήσεων, ενώ δεν προκύπτουν και θέματα ανταγωνισμού από την πώληση. Κάτι που δεν ισχύει για τον έτερο μνηστήρα, την Ιντρακάτ. 

Πηγές κοντά στη συναλλαγή αναφέρουν πως η συμφωνία είναι μια κοινή απόφαση της ηγεσίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υπό τον Χένρι Χόλτερμαν και της πλευράς Βαρδινογιάννη. Η Motor Oil κατέχει το 30% της Ελλάκτωρ έναντι του 45,15% που κατέχει η Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν.  

Η συμφωνία και το mega deal που κυοφορείται στον κλάδο των κατασκευών έρχεται τη χρονιά που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον πιο σημαντικό - κατά πολλούς - διαγωνισμό της δεκαετίας, που δεν είναι άλλος από την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Η νέα ΑΚΤΩΡ και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την AVAX και τη γαλλική Ardian θα “κατέβουν” μαζί για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού.  

Ποια είναι η Wade Adams

Η κυπριακή Wade Adams είναι ένας ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος με δραστηριότητα κυρίως στη Μέση Ανατολή και τζίρο 500 εκατ. ευρώ.  Επικεφαλής του ομίλου είναι ο κ. Κύπρος Τσέντας. Εδώ και χρόνια έψαχνε τρόπο να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Είχε μάλιστα κάνει κρούση στην παλαιά διοίκηση της Intrakat να αγοράσει τον ενεργειακό της τομέα.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Η συμφωνία κλείδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την περασμένη Πέμπτη η Ελλάκτωρ ενημέρωνε με ανακοίνωση της το Χρηματιστήριο Αθηνών πως "καμία συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. δεν έχει υπογραφεί", προσθέτοντας ωστόσο πως εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. 

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από σχετικό ερώτημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που πυροδοτήθηκε απο δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως η Ελλάκτωρ βρίσκεται κοντά σε deal για πώληση του κατασκευαστικού κλάδου του Ομίλου στο κοινό σχήμα του κυπριακού κατασκευαστικού ομίλου Wade Adams και εταιρείας του Δημήτρη Κούτρα, παλαιού επικεφαλής της Ακτωρ. Ο Δημήτριος Κούτρας ήταν στο τιμόνι της Άκτωρ από το 1978 έως το 2018.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σε απάντηση επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφορικά με το δημοσίευμα της 26ης Ιανουαρίου 2023 της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με επικεφαλίδα «Κοντά στην εξαγορά της Άκτωρ η Wade Adams και ο Δ. Κούτρας», η Εταιρεία με την επωνυμία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και το διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής «η Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Η Εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. έχει υπογραφεί.

Η Εταιρεία, συμμορφούμενη πάντα με το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα με το άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014  και τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαβεβαιώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη που να δημιουργεί υποχρέωση δημοσιοποίησης κατά τα ανωτέρω.

Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ