Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΒΕΑ - ΕΒΕΠ: Σημαντική στήριξη στις επιχειρήσεις τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρέχουν μια σημαντική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών».

Αυτό σημειώνει η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μετά την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας.

Η ίδια πρόσθεσε: «Είναι θετικό ότι με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών που ανακοινώθηκε διευκολύνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας των δυσκολιών που δημιούργησαν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Επί σειρά ετών, ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνίζεται με κουράγιο και επιμονή, ενάντια σε απρόβλεπτες δυσκολίες. Η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας είναι καθοριστική, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες ρευστότητας και να διατηρηθούν συνθήκες ομαλότητας στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

Μέχρι τώρα, με κοινή προσπάθεια από την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία αντέχει και αναπτύσσεται, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών προκλήσεων και αβεβαιότητας. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουμε να συνεχίσουμε, προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης μέρας».

«Με κοινωνικά αντανακλαστικά και ορθές επιλογές οι 7 παρεμβάσεις της κυβέρνησης»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής:

«Η ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές σε μία περίοδο όπου οι αντιξοότητες που προκύπτουν στο διεθνές περιβάλλον διαδέχονται ή μία την άλλη, χάρη στα αντανακλαστικά και κυρίως τη συνετή πολιτική που έχει ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει επιτυχή δείγματα γραφής για την ορθότητα των επιλογών να στέκεται σταθερά δίπλα στον κάθε πολίτη χωρίς να θυσιάζει την δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας. Και η νέα δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν δημιουργεί κινδύνους για την δημοσιονομική σταθερότητα αλλά τουναντίον δημιουργεί ένα νέο πλέγμα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσδίδοντας δυναμική στην κυκλικότητα της οικονομίας.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν χαρακτηρίζονται από ευκαιριακό χαρακτήρα καθώς έχουν ορίζοντα εφαρμογής πέραν της όποιας προεκλογικής περιόδου γεγονός που στερεί τα επιχειρήματα για όσους μιλούν για ευκαιριακές ρυθμίσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Οι επτά νέες παρεμβάσεις ρυθμίσεις με κορυφαίες τις ρυθμίσεις τω οφειλών και τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνουν ανάσα ζωής σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του επιχειρείν σε μία περίοδο όπου η κοινωνία χρειάζεται όλες της τις δυνάμεις για να συμβάλει στην ώθηση της οικονομίας της χώρας στο επόμενο επίπεδο. Ο δημοσιονομικός χώρος των 800 εκατ. ευρώ αξιοποιείται και επιτρέπει 7 νέες παρεμβάσεις όπως αυτές ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν. 

Δίκαιη η προτεραιότητα στο έκτακτο μπόνους με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπου 1 εκ. συνταξιούχους χωρίς αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς ύψους 280 εκατ ευρώ. Αναγκαία η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Στοχευμένη η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 76 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Σωστή η αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στα 200 ευρώ, από τα 150 ευρώ. 

Απαραίτητο το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για όσους έχουν απολέσει φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων με τη δυνατότητα να τις αναβιώσεων με 2 μηνιαίες δόσεις που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας και έντοκη μεταφορά στο τέλος της ρύθμισης. Οι συνεπείς ή με ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έως το Νοέμβριο του 2021, μπορούν να κάνουν νέες ρυθμίσεις σε 36 δόσεις ή 72 δόσεις και μπορούν να ενταχθούν στις εξυπηρετούμενες οφειλές, αν περιλαμβάνουν νέες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου του 2021. 

Επιβεβλημένες είναι τέλος οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πέραν τούτων, η κυβέρνηση έφερε μια επιπρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία και προβλέπει την εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023, όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και για εκείνους που διατηρούν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου.

Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα πως δεν «κλείνει την πόρτα» σε κανένα πολίτη και σε καμία επιχείρηση. Δείχνει αντανακλαστικά στις ανάγκες της κοινωνίας και δίνει συνεχώς ευκαιρίες ρυθμίσεων, όχι ευκαιριακά, αλλά διαχρονικά. Προεκλογικά και μετεκλογικά είναι στο χέρι όλων να αδράξουν την ευκαιρία αξιοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις και να αποφύγουν τους κινδύνους που καταλήγουν σε ανεπιθύμητους πλειστηριασμούς.

Οι γενναίες ρυθμίσεις για χρέη και δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να διευρυνθούν και να συνεχιστούν από τη κυβέρνηση μέχρι να μειωθούν σε εξυπηρετούμενα και διαχειρίσιμα επίπεδα. Αναμένεται λοιπόν συνέχεια ρυθμίσεων και παροχών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ