Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγορά μπύρας: Διψήφια ανάπτυξη το 2022 - Νέες ανατιμήσεις έως 15% το 2023

Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών

Μία πάρα πολύ καλή χρονιά ήταν το 2022 για τον εγχώριο κλάδο της μπύρας, ο οποίος «έτρεξε» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ κοινή πεποίθηση των παραγόντων του κλάδου είναι ότι και φέτος θα κινηθεί ανοδικά, καθώς οι ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών, στο περιθώριο εκδήλωσης για τη θέσπιση του «Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου», αναφέροντας ως μόνη επιφύλαξη το θέμα του κόστους που -αναπόφευκτα- θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις.

Οπως εκτίμησε ο κ. Παναγιώτου, μεσοσταθμικά θα υπάρξει μια αύξηση 8%-15% στις τιμές των προϊόντων το 2023, όταν το 2022 οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 5%-6%.

Διπλάσιο το κόστος για τις φιάλες

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αυξήσεις «πολύ συγκρατημένες», συγκριτικά με την αύξηση -ακόμη και 100%- που καταγράφεται σε ορισμένες πρώτες ύλες. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για αύξηση του κόστους κατά 80%-100% στο κομμάτι των φιαλών.

►Διαβάστε και: Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Σε διαβούλευση οι επιλέξιμοι κλάδοι - Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του Αλέξανδρου Δανιηλίδη, διευθύνοντος συμβούλου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος ανέφερε πως οι ανατιμήσεις που υλοποίησε η εταιρεία του διαμορφώθηκαν πέρυσι κατά μέσο όρο στο 5%, ενώ για τη φετινή χρονιά οι μέσες ανατιμήσεις εκτιμώνται στα επίπεδα του 9%.

Ερωτηματικό το 2023 λόγω πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα πάει η φετινή χρονιά, ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι είναι ερωτηματικό. «Η οικονομία δείχνει ότι δεν θα είναι υφεσιακή και ότι θα αναπτυχθεί. Για πρώτη φορά μιλάνε για ανάπτυξη - έστω μικρή - στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως μιλούσαν για σίγουρη ύφεση. Η τάση είναι καλή, τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι θετικά. Το ερώτημα είναι εάν ο γενικός πληθωρισμός θα επηρεάσει τους καταναλωτές. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε.

«Μεγάλος συνέταιρος το… κράτος»

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κουρής, ιδιοκτήτης της Νήσος, ανέφερε ότι εμπορικά το 2022 πήγε πάρα πολύ καλά για τον κλάδο, τονίζοντας πως η μεγάλη πρόκληση ήταν το κόστος.

►Διαβάστε και: Αρ. Παντελιάδης (Metro): «Δεν θα ξαναγυρίσουν οι τιμές σε προ κρίσης επίπεδα»

Ο κ. Κουρής ανέφερε πως και η δική του εταιρεία προέβη σε ανατιμήσεις, ωστόσο, υπογράμμισε πως το «παιχνίδι» με τις τιμές έχει φύγει πλέον από τους παραγωγούς.

«Ο μεγάλος συνέταιρος στην μπύρα είναι το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι φόροι μένουν οι ίδιοι ανεξάρτητα με το πώς τα πάνε η οικονομία και οι εταιρείες. Το γεγονός ότι η βιομηχανία βρέθηκε έρμαιο στον ενεργειακό πληθωρισμό είναι ένα ζήτημα δικό τους που πρέπει να λύσουν».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ