Νέα

Σούπερ μάρκετ: Οι 5 μεγάλοι και τα πλάνα για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων 

Σούπερ μάρκετ / Πηγή: Intime
Σούπερ μάρκετ / Πηγή: Intime

Το ζητούμενο είναι κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα «δώρα» της πανδημίας του κορονοϊού και ήδη η πορεία των πωλήσεων στις πρώτες 45 ημέρες του 2021 είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς συνεχίζεται ο ρυθμός αύξησης που καταγράφηκε στο 9μηνο του 2020. Υπενθυμίζεται ότι σε μια χρονιά οικονομικής ασφυξίας τα σούπερ μάρκετ κατάφεραν να επιτύχουν διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων κοντά στο +10%.  Κανείς όμως δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τι θα ακολουθήσει όταν και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για τη διασπορά του COVID-19 αποτελέσουν παρελθόν. 

Όπως και να ‘χει, οι μεγάλοι παίκτες της οργανωμένης λιανικής τροφίμων έχουν ήδη κάνει τα επενδυτικά τους πλάνα για εφέτος, τα οποία για τους περισσότερους εστιάζονται στην οργανική ανάπτυξη, ήτοι μεγέθυνση των δικτύων των φυσικών τους καταστημάτων, στην ενίσχυση του ψηφιακού τους καναλιού (e-shop) και στην επέκταση των εφοδιαστικών τους κέντρων. 

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές αγορές, οι διοικήσεις των αλυσίδων είναι πεπεισμένες ότι δεν πρόκειται για μόδα που θα περάσει. Άλλωστε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 25% των καταναλωτών αγοράζει πλέον ηλεκτρονικά τρόφιμα και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν κάτι λιγότερο από 2%.

Σκλαβενίτης

Με τεράστιο τζίρο (το 2020 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 3,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου) και μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο παίκτη (ελέγχει σχεδόν το 30% της αγοράς) η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ) προγραμματίζει για εφέτος τη δημιουργία πέντε νέων καταστημάτων (Πάτρα, Σκιάθος, Σπάρτη, Νάουσα και Γιαννιτσά), τη μετεγκατάσταση δύο σημείων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, καθώς και περίπου 30-40 ανακαινίσεις στο παλιό δίκτυο της Σκλαβενίτης. Ήδη η λειτουργία του νέου καταστήματος 1.200 τ.μ. της αλυσίδας στα Γιαννιτσά ξεκίνησε στις 9/2. Σε ότι αφορά το e-shop, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το Πάσχα θα «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη.

AB Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ahold Delhaize, πρόκειται να επενδύσει περί τα 50 εκατ. ευρώ το 2021. Στο ίδιο ποσό ανήλθαν οι επενδύσεις της αλυσίδας και το 2020, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη του δικτύου, στην ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων, στα κέντρα διανομής, καθώς και στο κομμάτι της ψηφιοποίησης. Για εφέτος η αλυσίδα σχεδιάζει το άνοιγμα 8-10 νέων εταιρικών καταστημάτων, ενώ περίπου 30 θα είναι τα νέα franchise καταστήματα.

Lidl

Λίγο πριν ανοίξουν τα πρώτα hard discount καταστήματα της ρωσικής MERE, η μοναδική αυτή τη στιγμή εκπτωτική αλυσίδα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, η Lidl, παραμένει σταθερή στην πολιτική της αυτόνομης ανάπτυξης, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων υψηλού κόστους. 
Μέχρι το 2023 η Lidl έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ήδη πέρυσι στο δίκτυό της προστέθηκαν δύο νέα καταστήματα και εφέτος θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους ακόμη τέσσερα νέα. Επιπλέον στα σχέδια της αλυσίδας περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου εφοδιαστικού κέντρου.

METRO

Για το 2021, ο όμιλος Metro AEBE (Μy Market και Metro Cash & Carry) προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν την επέκταση του κέντρων διανομής σε Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα, την ίδρυση 6-8 νέων καταστημάτων, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος για τις ανάγκες των πελατών χονδρικής που σήμερα εξυπηρετούνται μέσω των καταστημάτων Metro Cash & Carry.

Μασούτης

Για εφέτος η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, στις οποίες θα συγκαταλέγονται νέα καταστήματα, καθώς και ανακαινίσεις υφιστάμενων καταστημάτων. Παράλληλα, η ενίσχυση του ψηφιακού καναλιού έχει ενταχθεί πλέον στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας για το προσεχές διάστημα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ