Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποιοι διεκδικούν τα 6 σιδηροδρομικά έργα των 4 δισ. - Πώς τρέχουν οι διαγωνισμοί

Pixabay

Προχωρά ο διαγωνισμός για τα έξι έργα με τα οποία το σιδηροδρομικό δίκτυο θα επεκταθεί σε νέες περιοχές, όπως η Καβάλα, η Ραφήνα και το Λαύριο. Τα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ φέρνουν στο δίκτυο λιμάνια και Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) για την προώθηση τόσο των επιβατικών όσο και των εμπορευματικών μεταφορών.

Σήμερα βρισκόμαστε στη Β` φάση του διαγωνισμού, που ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου 2022 και αφορά στον ανταγωνιστικό διάλογο. Στη διάρκεια αυτής της φάσης διερευνώνται οι βασικές τεχνικές, χρηματοοικονομικές και νομικές παράμετροι των έργων σε συνεργασία με τους υποψήφιους αναδόχους, με στόχο τον καθορισμό των βέλτιστων λύσεων για την επιτυχή υλοποίησή τους.

Στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρόνο, ούτως ώστε να μπορεί από το καλοκαίρι ένας-ένας οι έξι διαγωνισμοί να περάσουν στην πιο κρίσιμη φάση που είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα συμμετέχοντα σχήματα.

Στον διαγωνισμό εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συνεχίζουν να συμμετέχουν (και στους έξι διαγωνισμούς) οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-INTRAKAT, ΑΒΑΞ-ALSTOM και ΑΚΤΩΡ-MYTILINEOS.

►Διαβάστε και: Επέκταση του Μετρό στο Ιλιον: Γιατί μετατίθεται ο διαγωνισμός - Η νέα προθεσμία

Ποια είναι τα έργα

Να θυμίσουμε πως τα έξι έργα τα οποία προωθούνται μέσω αυτών των διαγωνισμών είναι:

  • Αναβάθμιση υφιστάμενης με διπλασιασμό και εγκατάσταση σηματοδότησης – ETCS και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο με προϋπολογισμό 1,07 δισ. ευρώ.
  • Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες Ξάνθης με προϋπολογισμό 1,68 δισ. ευρώ.
  • Σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης & κατασκευή προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ.
  • Κατασκευή για νέα προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και τον λιμένα Λαυρίου με προϋπολογισμό 390,5 εκατ. ευρώ.
  • Κατασκευή για νέα προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή σύνδεσης της Ραφήνας και του λιμένα Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο με προϋπολογισμό 308,6 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – νέος λιμένας Πατρών με προϋπολογισμό 476,5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνει τη γραμμή Αθήνα-Πάτρα

Ολα τα έργα θα δημοπρατηθούν με το σύνολο των υποέργων τους (υποδομή, επιδομή, ηλεκτροκίνηση και συστήματα), ώστε με την παράδοσή τους προς χρήση να είναι άμεσα λειτουργικά.

Η χρηματοδότηση

Από τα έξι έργα, στα τρία η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι τα έργα για τις επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο και το έργο της Θεσσαλονίκης.

Για τα άλλα τρία έργα (γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο και Ρίο-Πάτρα) έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης πριν από περίπου ένα μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα CEF II, (Συνδέοντας την Ευρώπη). Το τμήμα Καβάλα-Ξάνθη της γραμμής Θεσσαλονίκη-Ξάνθη έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι αποφάσεις αναμένονται εντός της ανοιξης και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και τα τρία έργα θα πάρουν το πράσινο φως για να μπορεί από το 2024 να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

►Διαβάστε και: Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των έργων, έρχονται οι πρώτες επεκτάσεις

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ