Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Γιατί πουλάει το νερό Ιόλη - Τα σχέδια της Sterner Stenhus

Στην πώληση του τομέα εμφιαλωμένου νερού (δηλαδή του brand Ιόλη μαζί με την παραγωγική μονάδα) προχώρησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στο πλαίσιο γενικότερης αναδιαμόρφωσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Αγοραστής είναι η σουηδική Sterner Stenhus, συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη, γνωστή στο ελληνικό κοινό από τις επενδύσεις της στην Premia Properties και την Μπουτάρης.

Μικρό μέρος του συνολικού τζίρου ο τομέας του νερού

Αναφορικά με τον πωλητή, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η κίνηση αυτή είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες -με την PwC να αναλαμβάνει την διαδικασία αναζήτησης αγοραστή- αφού το μερίδιο του τομέα του νερού είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τον συνολικό τζίρο της εταιρείας από τις άλλες δραστηριότητες.

Η ΙΟΛΗ είχε χαμηλό μερίδιο αγοράς σε μία αγορά όπου κυριαρχούν οι δύο ηπειρώτικες βιομηχανίες, Βίκος και Ζαγόρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, οι δύο αυτές εταιρείες κατείχαν μερίδια 17%-18% (στα επώνυμα brands) η καθεμία. Σημειώνεται ότι συνολικά στο φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ το μερίδιό του στην αγορά (retail & horeca) εκτιμάται γύρω στο 3%.

►Διαβάστε και: Χ. Σιγανός (Zeus International): Ολοκληρώνονται επενδύσεις 150 εκατ. - Η Αθήνα μπορεί να απογειωθεί

Εστίαση στο core business και στα brands της Bacardi Greece

Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο core business, δηλαδή στην μπύρα, καθώς και στην προώθηση του χαρτοφυλακίου της Bacardi Greece στη χώρα μας, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση και διανομή των brands από τον Απρίλιο του 2021 για μία πενταετία με προοπτική επέκτασης.

Ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ποτών

Από την πλευρά του ο αγοραστής, η Sterner Stenhus, μετά την εξαγορά της Μπουτάρης θέλει να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ποτών, προσθέτοντας στα κρασιά και την κατηγορία του νερού, μέσω της απόκτησης του Ιόλη (brand και μονάδας).

Η Sterner Stenhus θα εστιάσει στη διεύρυνση των μεριδίων του Ιόλη σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, ενώ αναμένονται συνέργειες και με την Μπουτάρης Οινοποιητική, στην οποία επίσης έχει επενδύσει η σουηδική εταιρεία συμφερόντων των αδελφών Γεωργιάδη.

Επιπλέον, θα εξεταστεί και ο εμπλουτισμός του portfolio του Ιόλη, με σκοπό να καταστεί ένα πιο ανταγωνιστικό brand, καθώς επίσης και το rebranding των συσκευασιών.

Portfolio Ιόλη

Φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη

Συσκευασίες

  • 1lt γυαλί
  • 0,5lt pet
  • 1lt pet
  • 1,5lt pet

Ιόλη Fizzy

Ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό

Συσκευασίες

  • 0,33lt γυαλί
  • 0,75lt γυαλί

Στην Premia Properties το ακίνητο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Sterner Stenhus θα πορευτεί μαζί με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία μέχρι το τέλος της χρονιάς για την ομαλή μετάβαση του Ιόλη στο νέο καθεστώς, ενώ αναμένεται να συσταθεί μια νέα θυγατρική εταιρεία, που θα είναι υπό την ομπρέλα της SSG Ελληνικά Οινοποιεία.

Παράλληλα, το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται η μονάδα παραγωγής του Ιόλη στο Μοσχοχώρι Λαμίας αναμένεται να περάσει στη διαχείριση της Premia Properties. Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό εργοστάσιο που έχει χτιστεί πάνω στην πηγή και παράγει αδιάκοπα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ