Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PwC: Τα μεγάλα deals του 2023 σε ενέργεια, υποδομές, τουρισμό - Πώς άλλαξε το επενδυτικό κλίμα

Με τον κλάδο της ενέργειας, τις υποδομές, το χρηματοοικονομικό τομέα και τον τουρισμό στο επίκεντρο, πολύ ψηλά είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με την Price Waterhouse Coopers. Όπως ανέφεραν χθες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέου και οι partners Γιώργος Μακρυπίδης και Θανάσης Πανόπουλος το επενδυτικό ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από ποτέ καθώς το 2023 εξελίσσεται πολύ θετικότερο από ότι αναμενόταν.

Ειδικότερα, σημαντικές συμφωνίες αναμένονται τους επόμενους μήνες, όπως η συμφωνία για την πώληση της Enel Ελλάδος ύψους στο 1 δισ. ευρώ και της Enel Ρουμανίας αντίστοιχου ύψους 1 δισ. ευρώ. Αναμένεται η ολοκλήρωσης της συμφωνίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ ο χώρος των ΑΠΕ αποτελεί σταθερό πόλο έλξης επενδύσεων και κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και ένας νέος επενδυτής. Μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, όπως αυτή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αξίας 1 δισ. ευρώ

Στα 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα  η συναλλαγή για τα Sani Ikos  ενώ στις συμφωνίες του 2023, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του deal της Εγνατίας και της ΛΑΡΚΟ.

Στον χρηματοοικονομικό τομέα αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την τράπεζα Πειραιώς, η πώληση της HSBC στην Παγκρήτια και η πώληση της Aegean Baltic Bank.

►Διαβάστε επίσης: PwC: Κεφάλαια 12 δισ. προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2022 - Ψηλότερα ο πήχης φέτος

Πως άλλαξε το κλίμα

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρέου έχει αλλάξει το κλίμα που επικρατούσε για το 2023 πριν λίγους μήνες, όταν φαινόταν μια απρόβλεπτη χρονιά, καθώς κυριαρχούσαν οι φόβοι για την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Ωστόσο, τελικά οι παγκόσμιοι φόβοι αποσυμπιέστηκαν, δεν υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η προεκλογική περίοδος δεν επηρεάζει τους επενδυτές.

Στη σχετική μελέτη που παρουσίασαν χθες για την πορεία των εξαγορών το 2022, ανέφεραν, ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 94 εξαγορές και συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2021. Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης είναι πως μόλις η αξία των πέντε μεγαλύτερων Ε&Σ κατά το 2022 ανήλθε σε 4,25 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το σύνολο των Ε&Σ που καταγράφηκαν το 2021.

Για το Χρηματιστήριο ανέφεραν ότι το 2023  "θα είναι η χρονιά του",  ενώ οι προοπτικές του είναι ακόμη θετικότερες αν λάβουμε επενδυτική βαθμίδα και μπορούν να επενδύουν στη χώρα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια. O κ. Κυριάκος Ανδρέου, σημείωσε ότι έχει κλείσει το κενό  εμπιστοσύνης  και ότι σήμερα υπάρχει πολύ καλό momentum και πολύ καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία για το 2023 και να συνεχιστεί χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους, μεταρρυθμιστική ατζέντα, και ταχείς ρυθμοί στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υψηλής διαβάθμισης επενδυτικός προορισμός

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: «Η αξία αλλά και ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση μιας σειράς συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί από το 2021, οδήγησε σε άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και αυτό, σε πείσμα της αρνητικής συγκυρίας, λόγω της ταυτόχρονης αύξησης των τιμών της ενέργειας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Συγχρόνως, το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καταδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, με τη χώρα μας να αποτελεί υψηλής διαβάθμισης επενδυτικό προορισμό. Αντίστοιχα, τμήμα της δυναμικής αυτής μεταφέρεται και στο τρέχον έτος, θέτοντας τις βάσεις για διατήρηση των υψηλών επιπέδων και εντός του 2023».

►Διαβάστε επίσης: Deloitte: O ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να φέρει πρόσθετη αξία 1,25 τρισ. δολαρίων

Στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: «Η δυναμική της αγοράς, ήταν εξαιρετικά έντονη το 2022, ως αποτέλεσμα τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων. Ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ήταν ο πρωταγωνιστής των ομολογουμένως εντυπωσιακών σε αριθμό και αξία συναλλαγών, ακολουθούμενος από τα Τρόφιμα και Ποτά, με τους δύο κλάδους να αντιστοιχούν αθροιστικά στο 50% περίπου της αξίας των συναλλαγών. Ακολουθούν οι Τηλεπικοινωνίες, η Τεχνολογία τα ΜΜΕ και η Ενέργεια, κλάδοι που αποτελούν και βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο διεθνών επενδυτικών σχημάτων, που πραγματοποιούν σημαντικές τοποθετήσεις σε μια σειρά από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημαντική αύξηση της μέσης αξίας των συναλλαγών θέτοντας αντίστοιχα τις βάσεις για μια εξίσου δυναμική πορεία εντός του 2023».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ