Νέα
  • ΓΔ: 1167.1 -0.12%
  • Τζίρος: 51,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τραγωδία στα Τέμπη: Η αμαρτωλή σύμβαση «717» - Γιατί είναι στον… αέρα από το 2014

Πηγή: Eurokinissi

H φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη είχε ως αποτέλεσμα μια απο τις πιο μαύρες ημέρες των μεταφορών με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Πολλά ερωτηματικά, τι έγινε, τι θα μπορούσε να γίνει, πώς συνέβη η τραγωδία αυτή. Ενα βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρχε το 2023, με την τεχνολογία να καλπάζει, η απαραίτητη τεχνολογία ώστε να μπορεί το τρένο να ταξιδεύει με ασφάλεια και να μην στηρίζεται στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Η σύμβαση που συζητείται περισσότερο από όλες είναι η «717» που ξεκίνησε το 2014 από την ΕΡΓΟΣΕ αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Είναι η σύμβαση για τη σηματοδότηση, που λειτουργεί όπως τα φανάρια στους δρόμους. Γιατί δεν λειτουργεί όμως;

Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι και πριν την οικονομική κρίση είχε εγκατασταθεί σύστημα αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το Κιάτο ως τον Προμαχώνα. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης, ο σιδηρόδρομος σταδιακά απαξιώθηκε, σημειώθηκαν κλοπές και φθορές, χωρίς, όπως φαίνεται, να μπορέσει το σύστημα να είναι λειτουργικό.

►Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στα Τέμπη: Η δύσκολη επόμενη μέρα για το σιδηρόδρομο και το μεγάλο στοίχημα

Αυτό οδήγησε και στη σύμβαση «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης- Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» (πλην τμήματος Τιθορέα – Δομοκός),  το 2014 από την ΕΡΓΟΣΕ. Σιδηροδρομικές πηγές αναφέρουν πως η λειτουργία της θα απέτρεπε την τραγική κατάληξη της περασμένης, μαύρης για τη χώρα, Τρίτης.

Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία ΤΟΜΗ-Alstom με αρχικό ορίζοντα τα δύο έτη. Η στοιχειωμένη σύμβαση δεν προχώρησε επαρκώς και ουσιαστικά ήταν σταματημένη για τρία χρόνια. Αυτό καθώς είχε προβλήματα σχεδιαστικά ενώ και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων είχε ενστάσεις.

►Διαβάστε επίσης - Τραγωδία στα Τέμπη: Κόλαφος για την χώρα μας δημοσίευμα των NYT - Οι καθυστερήσεις και τα λάθη

Το 2021 η παραιτηθείσα σήμερα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ υπογράφει συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση του «αιώνιου» έργου προκειμένου να κλείσει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα. Δυστυχώς, η σύμβαση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί, καθώς έχει ορίζοντα τον Σεπτέμβριο...

Ποιο είναι το αντικείμενο των έργων

Το φυσικό αντικείμενο του έργου, όπως τροποποιήθηκε το 2018, περιλαμβάνει:

  1. Την ανάταξη και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος συμβατικής  σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα -Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας (πλην του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός) μήκους 519 χλμ. και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς επί του ίδιου άξονα
  2. Την εγκατάσταση και προσωρινή παραλαβή του συστήματος ελέγχου – χειρισμού σηματοδότησης ETCS level 1 σε 402 χλμ του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα: Εγκατάσταση της καλωδίωσης και προσωρινή παραλαβή στο τμήμα Α5) Λάρισα (μη περ/νου) – Πλατύ (περ/νου) Εγκατάσταση και προσωρινή παραλαβή ETCS-level I στα τμήματα: Α3) ΣΣ Οινόης (μη περ/νου) – ΣΣ Τιθορέας (μη περ/νου) Β1) ΣΣ Πλατέως (περ/νου)– ΤΧ 1 (μη περ/νου) Β3)ΤΧ 1 (μη περ/νου) – Στρ – Προμαχώνας (περ/νου) Εκπαίδευση, ανταλλακτικά, συντήρηση μετά άρσης βλαβών και η τεκμηρίωση του συστήματος ETCS για όλα τα τμήματα του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνα (πλήν Τιθορέα – Δομοκός) και του τμήματος Οινόη – Χαλκίδα, συνολικού μήκους 541 χλμ.
  3. Τις επιμερισμένες στο παρόν έργο, λειτουργικές δαπάνες της ΕΡΓΟΣΕ για την περίοδο υλοποίησης του έργου και
  4. Την αναβάθμιση των απαραίτητων συσκευών τηλεμετρίας για την επικοινωνία του συστήματος σηματοδότησης, των τηλεδιοίκησεων της σηματοδότησης Αθηνών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, της τηλεδιοίκησης ηλεκτροκίνησης της Θεσσαλονίκης και των τοπικών σταθμών εργασίας του τμήματος Πλατύ – Προμαχώνας. Επίσης, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση της σηματοδότησης του ΣΣ Κατερίνης.
Πηγή: Eurokinissi

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ