Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prem Watsa-Fairfax: Πότε η Ελλάδα θα «μπει» σε επενδυτική βαθμίδα

Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα θα επιτύχει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων 12-24 μηνών παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο, σύμφωνα με τον Prem Watsa, τον  ισχυρό άντρα της Fairfax.

«Η Ελλάδα είχε ένα ισχυρό 2022 με αύξηση του ΑΕΠ, περίπου 6%, μπροστά από σχεδόν όλους τους ομοτίμους του ΟΟΣΑ, και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 170% και να μειωθεί ξανά το 2023 στο 160%», υπογραμμισε στην καθιερωμένη ετήσια επιστολή προς τους μετόχους ο Ινδοκαναδός επενδυτής.

«Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα θα έχει εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία».

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε στους Φωκίωνα Καραβία (Εurobank) , Γιώργο Χρυσικό (Grivalia) και Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου (Eurolife), δείχνοντας την ικανοποίηση τους για τις ελληνικές επενδύσεις του ομίλου.

Στο Chairman’s Letter to shareholders, o Prem Watsa αναφέρει ότι η Eurobank υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία «είχε μια εξαιρετική χρονιά για το 2022. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η τράπεζα ανέφερε ισχυρή κερδοφορία με αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4%, χαμηλότερα επισφαλή χρέη (αναλογία NPE μειώθηκε από 7% σε 5%) και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου (αναλογία CET 1 από 12,7% σε 15,2%). Αυτό επιτεύχθηκε διατηρώντας τη χαμηλότερη αναλογία κόστους προς εισόδημα μεταξύ των ομολόγων της στην Ελλάδα και αυξανόμενους όγκους βασικών δανείων.  Ακόμη και με τη μετοχή της Eurobank να έχει φτάσει τα πρόσφατα υψηλά των 1,45 ευρώ, οι μετοχές έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους καθώς η Eurobank πιθανότατα θα κερδίσει πάνω από 20 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή το 2023».

Σε ό,τι αφορά την Eurolife, οι δραστηριότητες περιουσίας και ατυχημάτων παρήγαγαν 99% συνδυασμένο δείκτη breakeven αποτελεσμάτων ανάληψης ασφαλίσεων το 2022. «Με επικεφαλής τον Άλεξ Σαρρηγεωργίου, η Eurolife ασχολείται επίσης με τις ασφαλίσεις ζωής στην Ελλάδα, οι οποίες σημείωσαν συνολικά θετικό αποτέλεσμα.» αναφέρει ο επικεφαλής της Fairfax.

Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα που πέτυχε η Grivalia Hospitality με τον Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο της Eurobank, «το 2022 αυξήσαμε την ιδιοκτησία μας στο 78%. Η Grivalia Hospitality είναι κορυφαίος επενδυτής στον ακμάζοντα χώρο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με τρία λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία και επτά υπό ανάπτυξη» σημείωσε ο Ινδοκαναδός επενδυτής για την  Grivalia Hospitality, τον κορυφαίος επενδυτής στον ακμάζοντα χώρο υπερπολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με τρία λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία και επτά υπό ανάπτυξη.

«Θα θυμάστε ότι ο Γιώργος έτρεξε Grivalia Properties, μια δημόσια εταιρεία της οποίας κατέχουμε το 51%. Η Eurobank και η Grivalia Properties συγχωνεύτηκαν το 2019 όταν η Eurobank χρειαζόταν κεφάλαια. Τα κέρδη από την Grivalia Properties και τις μετοχές της Eurobank που αποκτήσαμε από τη συγχώνευση οδήγησαν σε συνολικό κέρδος για την Fairfax περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Προσθέτουμε με ευγνωμοσύνη το όνομα του Γιώργου στο Richie Boucher's από την Τράπεζα της Ιρλανδίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος μας «billion dollar man».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ