Νέα
  • ΓΔ: 1485.69 +0.38%
  • Τζίρος: 11,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ ο τζίρος του 2022 – Κέρδη για IKEA και ζημιές για Intersport

Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Fourlis

Με ανάπτυξη 14% έκλεισε το 2022 για τον όμιλο Fourlis, (στα €501,4 εκατ.), με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να κλείνουν στα € 69,7 εκατ. σε σχέση με € 77,8 εκατ. το 2021. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε €39,6 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων σε €12,1 εκατ.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31/12/2022 ήταν €201,3 εκατ. Από αυτά, €102,5 εκατ. αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου και €98,8 εκατ. τη δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία «Trade Estates ΑΕΕΑΠ».

IKEA

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις €317,6 εκατ., αυξημένες κατά 16,2% από το 2021. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,2% ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,4% συγκρινόμενες με το 2021. Το EBITDA ανήλθε σε €30,5 εκατ. έναντι €25,8 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €23,8 εκατ.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 5 μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ (3 στην Ελλάδα, 1 στην Κύπρο, και 1 στη Βουλγαρία), 6 μεσαίου μεγέθους καταστήματα (4 στην Ελλάδα και 2 στη Βουλγαρία) και 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pickup-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ (6 από αυτά στην Ελλάδα, 2 στην Βουλγαρία και 1 στην Κύπρο). Σχεδιάζονται ή είναι υπό κατασκευή τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Intersport

Στη λιανική αθλητικών ειδών (INTERSPORT), οι πωλήσεις ανήλθαν στα €184,3 εκατ. αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με το 2021. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,8% , ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 10,4%. Το EBITDA ανήλθε σε €12,4 εκατ. έναντι €14,2 εκατ., ενώ η δραστηριότητα αυτή έκλεισε με ζημίες προ φόρων €0,4 εκατ. 

Ο Όμιλος FOURLIS αριθμεί σήμερα 105 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 57 στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 10 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Τέλος, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης του υπάρχοντος δικτύου καταστημάτων με επενδύσεις που έφθασαν τα €8,8 εκατ. το 2022.

Hοlland & Barrett

Η επένδυση του Ομίλου Fourlis στον κλάδο προϊόντων υγείας και ευεξίας ξεκίνησε με τη λειτουργία των πρώτων 3 καταστημάτων λιανικής “Hοlland & Barrett”, ενώ σύντομα θα είναι σε λειτουργία και ο διαδικτυακός τόπος της εταιρείας. Στόχος είναι η λειτουργία 100 – 120 φυσικών καταστημάτων στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία την επόμενη πενταετία.

►Διαβάστε επίσης: Alfa pastry: «Ετρεξε» με 27% το 2022 - Η συμφωνία με Ferrero και τα νέα προϊόντα

Προβλήματα

Αναφορικά με τα προβλήματα που διεθνώς επηρέασαν την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαθεσιμότητα προϊόντων, κυρίως στον κλάδο οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι δείκτες διαθεσιμότητας να πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα κανονικότητας. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του Ομίλου, επηρεάστηκε από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, και αποτελεί πλέον το 5,4% των λειτουργικών εξόδων για το 2022 σε σχέση με 4,5% στο σύνολο του 2021.

Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) €300 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) €211 εκατ. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των €250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics. Η εισαγωγή της εταιρείας στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντός του τρέχοντος έτους, παραμένει βασικός στόχος του ομίλου.

►Διαβάστε επίσης: Diageo Hellas: Μέρισμα 2,7 εκατ. ευρώ με ανάπτυξη 30% - Ποντάρει πολλά και φέτος στον τουρισμό

Πώληση Intersport στην Τουρκία…

Αναφορικά με την φετινή χρονιά σημειώνουμε ότι ο όμιλος ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου την συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας “Intersport” στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος “Intersport” και “The Athlete’s Foot” στη Τουρκία, η οποία λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων.

Αγοραστής ήταν ο Όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. Tο τίμημα διαμορφώθηκε σε ποσό €1,5 εκατ. περίπου, ενώ όπως προβλέπεται στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), το τελικό τίμημα θα καθορισθεί βάσει των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του έτους 2022. Οι πωλήσεις της δραστηριότητας στην Τουρκία το 2022 ήταν €12,8 εκατ., με ζημίες προ φόρων €350 χιλ.

H πώληση της Intersport Atletik το 2023 επιφέρει κέρδος περίπου €0,5 εκατ.

… και The Athlete’s Foot

Επίσης ο Όμιλος ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας λιανικής “The Athlete’s Foot (TAF)” στην Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής Sneakers Market, η οποία έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος “The Athlete’s Foot” και λειτουργεί δίκτυο 14 καταστημάτων στην Ελλάδα.

Αγοράστρια εταιρεία είναι η TAF Global Holding AG, θυγατρική της Arklyz Group AG, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του σήματος “The Athlete’s Foot” παγκοσμίως. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε €4,11 εκατ., το οποίο οριστικοποιήθηκε με την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ