Νέα
  • ΓΔ: 1413.81 -0.88%
  • Τζίρος: 96,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με 215 - 217 εκατ. ευρώ κλείνει το deal εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Ελλάκτωρ
Πηγή: Ελλάκτωρ

Θέμα χρόνου είναι πλέον να κλείσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό deal για το 2023 που αφορά στην απόκτηση της ΑΚΤΩΡ από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες πλέον βρισκόμαστε στη φάση ανταλλαγής των νομικών κειμένων όπου με τον έλεγχο και την υπογραφή τους θα επισφραγίσουν την μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία.

Το τίμημα - σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα - ανέρχεται σε 215 - 217 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό η ΙΝΤΡΑΚΑΤ εξαγοράζει το 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, το ανεκτέλεστο αλλά και τις υποχρεώσεις της. Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται άμεσα και θα χρειαστεί και το πράσινο φως των Δ.Σ. των δύο πλευρών.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, για να κλείσει το deal θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία τελικά θα κρίνει το «έχει καλώς» και να ολοκληρωθεί με τις τυπικές υπογραφές.

►Διαβάστε επίσης: Ελλάκτωρ - Intrakat: Ανακοινώνεται το deal της χρονιάς στις κατασκευές με την εξαγορά της Άκτωρ

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ Νο 2 στον κλάδο

Με αυτή την συμφωνία η ΙΝΤΡΑΚΑΤ εκτοξεύεται στην δεύτερη θέση από άποψη ανεκτέλεστου στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ σε έργα και ανεκτέλεστο, με στοιχεία 9μηνου του 2022.

Η εν εξελίξει συμφωνία συνέβη μετά την νέα έγγραφη πρόταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τις εν συνεχεία διαπραγματεύσεις που προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η διαρροή των επαφών είχε βγει στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και την Παρασκευή υπήρξαν και οι επίσημες χρηματιστηριακές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές.

Το επενδυτικό σχήμα των Δημ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Αλεξ. Εξάρχου ήρθε για να μείνει στον κατασκευαστικό κλάδο και λίγους μόλις μήνες από την απόκτηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, πέμπτης από άποψη ανεκτέλεστου και τζίρου, Ομίλου, προχωρούν στην απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, μιας ιστορικής τεχνικής εταιρείας.

Επιπλέον, πολύ γρήγορα, ο «χρησμός» του κ.Εξάρχου πριν από μερικούς μήνες για την φιλοδοξία η ΙΝΤΡΑΚΑΤ να γίνει το Νο 2 στις κατασκευές, γίνεται -εφόσον ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαπραγμάτευση- πραγματικότητα.

►Διαβάστε επίσης: Intrakat: Γραπτή πρόταση για εξαγορά του 100% της Ακτωρ - Αναμένουμε την απάντηση

Η συνεργασία

Μπορεί η ΙΝΤΡΑΚΑΤ να αποκτά την ΑΚΤΩΡ όμως σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανοίγει και η πόρτα της συνεργασίας με τον Όμιλο Ελλάκτωρ. Αυτό θα γίνει μέσω της συνεργασίας της ΑΚΤΩΡ με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Το πως ακριβώς θα συνεργάζονται ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στα έργα της δεύτερης, θα διευκρινιστεί μέσα από την κυοφορούμενη συμφωνία. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία καθώς είναι η πρώτη φορά, για τα ελληνικά δεδομένα, όπου ο κατασκευαστικός κλάδος ενός ομίλου, αποσχίζεται και γίνεται μέρος ενός νέου ομίλου.

Να θυμίσουμε για παράδειγμα πως το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι ανάδοχος στο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη αλλά και για το τμήμα του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη (μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ενώ ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι προσωρινοί ανάδοχοι στο έργο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης.

Επίσης ενδιαφέρον θα έχει και το πως θα εξελιχθούν οι παρουσίες που έχουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι διαγωνισμοί για πολλά κτιριακά έργα ΣΔΙΤ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ