Νέα
 • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
 • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ν. Καραμούζης (SMERC): Τα σχέδια για τo Patmos Aktis Suites & Spa και οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις

Από αριστερά οι Θ. Τερζόπουλος, Θ. Μόσχος και Ν. Καραμούζης, εκτελεστικός πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ανέλυσε η διοικητική ομάδα του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), στο περιθώριο παρουσίασης της επένδυσης ύψους €20 εκατ. που υλοποιεί στο παραθαλάσσιο, πέντε αστέρων Ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites &Spa, στην Πάτμο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της SMERC, Νίκος Καραμούζης, το επενδυτικό ταμείο εστιάζει κυρίως στους εξής κλάδους, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες του κινήσεις:

 • Τουρισμός (Patmos Aktis Suites & SPA)
 • Total Facility management και Security (Skymar - Cordia - ESA Security)
 • Τρόφιμα (Αροσις)
 • AgriLogistics (Krop)
 • Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες (Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική)

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα deals στον τομέα των Εξειδικευμένων Ιατρικών Υπηρεσιών ο οποίος παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και στον ευρύτερο αγροδιατροφικό κλάδο - logistics.

Θυμίζουμε ότι η SMERC έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους €145 εκατ. από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία.

Αγροδιατροφικός κλάδος

Πιο αναλυτικά στον κλάδο των Τροφίμων, θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι στιγμής κεφάλαια της τάξης των €10 εκατ. ενώ με αφορμή τις εξαγορές της KROP και της Αροσις έχει δημιουργήσει δύο εταιρείες (Fruvenco και Amitos) αντίστοιχα, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα σχήματα τα οποία θα μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων επενδυτών.

Όπως ανέφερε στην «Η» ο κ. Καραμούζης, «ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά κυριαρχείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με περιορισμένα οικονομικά μεγέθη και χαμηλά ποσοστά εξαγωγών. Χρειάζεται ένα ικανοποιητικό μέγεθος, π.χ. άνω των €50 εκατ., προκειμένου να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό όπως καταλαβαίνεται προϋποθέτει και μεγαλύτερη συγκέντρωση στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς».

Πρόσθεσε ότι «οι περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις σε τεχνολογία, εξωστρέφεια και περιβάλλον και δεν υιοθετούν σύγχρονες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Χρειάζονται κεφάλαια για αυτές τις επενδύσεις και δυσκολεύονται πολλές φορές να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν funds όπως το δικό μας».

Τουρισμός

Αναφορικά με την επένδυση της SMERC στο Patmos Aktis Suites & Spa, σημειώνεται ότι το fund εξαγόρασε το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα τον Μάιο του 2022.

Έχει ήδη προχωρήσει η σημαντική ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός του ξενοδοχείου, με την πρώτη φάση της επένδυσης να ολοκληρώνεται το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς και το επενδυτικό πλάνο επέκτασης του ξενοδοχείου σε ιδιόκτητο οικόπεδο όμορο του συγκροτήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος με την κατασκευή 34 επιπλέον σουιτών με θέα τη θάλασσα, σε συνεργασία με τα αρχιτεκτονικά γραφεία 3SK Stylianidis και Patricia Anastasiadis. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναμένεται η τελική του έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του ξενοδοχείου, θα προσεγγίσει τα €20 εκατ., η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Πάτμο.

Παράλληλα, η διοίκηση του επενδυτικού Ταμείου SMERC, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συμφωνία συνεργασίας franchising με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας. Στόχος του fund είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της Πάτμου και του ξενοδοχείου, καθώς και η προσέλκυση υψηλότατου επιπέδου ξένων επισκεπτών, αναβαθμίζοντας συγχρόνως, τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Το ξενοδοχείο απασχολεί σήμερα έμπειρο προσωπικό 85 ατόμων. Όταν ολοκληρωθεί η επένδυση θα απασχολεί άνω των 110 ατόμων, διπλασιάζοντας τους απασχολούμενους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019.

Τι ζητά από την Πολιτεία

Ο κ. Καραμούζης ωστόσο κάλεσε την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύσεις σε ορισμένα προβλήματα που εξακολουθούν να δημιουργούν «αναχώματα» στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στο νησί.

Ζήτησε πιο γρήγορες εγκρίσεις χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, με σεβασμό, πάντα, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα πρόσβασης στο νησί, καθώς την περυσινή σεζόν δεν έφθανε πλοίο στο νησί τις Παρασκευές, ενώ πρόσθεσε και το γεγονός ότι διακόπηκε η σύνδεση με τη Μύκονο.

Ζήτησε να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αποχετευτικό δίκτυο του νησιού, ενώ για την τροφοδοσία με πόσιμο καθαρό νερό, τόνισε με έμφαση ότι αυτή γίνεται κάθε 3-4 ημέρες και γίνεται με μεγάλο θόρυβο από ένα πλοίο πολεμικού ναυτικού, δημιουργώντας σοβαρές ενοχλήσεις στους επισκέπτες της Πάτμου

Ζήτησε να γίνει η ηλεκτροδότηση του νησιού με πιο ισχυρά δίκτυα, καθώς δεν δικαιολογείται να λειτουργεί με γεννήτριες για αρκετές ημέρες ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Για τον Αναπτυξιακό Νόμο ανέφερε ότι προβλέπει επιχορηγήσεις μόνο για μικρές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα σε αντίθεση π.χ. με την Θράκη, η οποία έχει ως κοινό χαρακτηριστικό το γεγονός ότι θεωρούνται και οι δύο παραμεθόριες περιοχές.

Το Project Tethys

Οι προοπτικές για τον τουριστικό κλάδο διαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες και για τη φετινή χρονιά. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του SMERemediumCap, Νίκος Καραμούζης, «αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που πρόσφατα το επενδυτικό μας Ταμείο σε κοινοπραξία με τις Latonia Enterprises και Brown Hotels, επέλεξε να διευρύνει την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο της φιλοξενίας, αποκτώντας χαρτοφυλάκιο δανείων 72 ξενοδοχειακών μονάδων, νομικής απαίτησης €254 εκατ., γνωστό ως Project Tethys από την Intrum».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, στόχος της SMERC είναι να γίνουν όλα τα ξενοδοχεία βιώσιμα. Για τον σκοπό έχουν μια σειρά επιλογών όπως πχ:

 • την από κοινού με τους οφειλέτες- ιδιοκτήτες των μονάδων πραγματοποίηση επενδύσεων για να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν
 • την πώληση των δανείων σε κάποιον άλλον που μπορεί να κάνει καλύτερα αυτή τη… δουλειά
 • την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
 • την αγορά του ξενοδοχείου μέσω πλειστηριασμού και αξιοποίηση του για να επιτευχθεί πώληση με καλύτερους όρους στο μέλλον
 • την αποπληρωμή των οφειλόμενων δανείων με σημαντικές εκπτώσεις τις οποίες δεν έκαναν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι servicers

Total facility management και Security

Στον τομέα total facility management και Security η SMERC έχει δημιουργήσει – σε συνεργασία με το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση που κατέχει το 25% - τον όμιλο Cordia, ο οποίος περιλαμβάνει τις εταιρείες CORDIA, ESA και SKYMAR με έναν τζίρο που προσεγγίζει τα επίπεδα των €95 εκατ. Είναι με διαφορά ο leader του κλάδου, με σχεδόν υπερδιπλάσιο τζίρο από τον δεύτερο «παίκτη» στην αγορά.

Σύμφωνα με την SMERC, με την τελευταία εξαγορά, αυτήν της SKYMAR Services, ο όμιλος CORDIΑ αποτελεί, πλέον, τον ισχυρότερο καθετοποιημένο όμιλο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων προς εταιρικούς πελάτες, ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς, σε ότι αφορά στη διαχείριση ακινήτων, την τεχνική συντήρηση, τη φύλαξη, τον καθαρισμό, τις ενεργειακές λύσεις, την ηλεκτροκίνηση καθώς και πλήθος άλλων σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών.

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες

Μια νέα εξαγορά στον κλάδο των κτηνιατρικών υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2022 το fund είχε ανακοινώσει την απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου και την ταυτόχρονη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Πλακεντία Κτηνιατρική" (Πλακεντία), ιδιοκτησίας Ιγνάτιου Λιαπή, κτηνιάτρου και ιδρυτή της "Πλακεντίας Κτηνιατρικής Κλινικής", μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών για ζώα συντροφιάς.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε το fund, μαζί με τον κ. Λιαπή θα ξεκινούσε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού και επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης των υπηρεσιών της Κτηνιατρικής για ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα. Στόχος του fund είναι η δημιουργία μιας ηγέτιδας πλατφόρμας και ενός σύγχρονου δικτύου μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, μέσω και άλλων εξαγορών. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, στόχος είναι να δημιουργηθούν κλινικές δεύτερης δομής για ζώα συντροφιάς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ