Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal Intrakat-Ακτωρ: Η νέα μέρα στις κατασκευές και οι επερχόμενες «μάχες γιγάντων»

Σε ένα νέο τοπίο εισέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά του συνόλου των μετοχών της Ακτωρ από την Intrakat. Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον κλάδο των υποδομών έρχεται να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά τα τελευταία δύο χρόνια με ακόμα μια μεγάλη επενδυτική συμφωνία.

Το αποτέλεσμα της, εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δημιουργεί ένα δεύτερο γίγαντα στους μεγάλους Ομίλους της χώρας και έρχεται να αλλάξει τους μέχρι σήμερα συσχετισμούς.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει σταθερά η μεγαλύτερη δύναμη του κλάδου με ανεκτέλεστο που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Η Intrakat πλέον φτάνει χάρη στο μεγάλο ανεκτέλεστο της Ακτωρ τα 4 δισ. ευρώ (εικόνα 9μηνου 2022) και εμφανίζεται ως ο νέος μεγάλος πόλος.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η Intrakat με την εξαγορά των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, αποκτά και την θυγατρική της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, η οποία επίσης έχει σειρά από αξιόλογα έργα.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων.

Οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο Όμιλος Intrakat στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ανέρχονται σε €406,4 εκ., ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους €723 εκ. Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα €148,3 εκ., η Intrakat και στα €380 εκ., η Άκτωρ.

Η Intrakat θα εστιάσει σε Κατασκευές – Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Διαχείριση Απορριμμάτων και Real Estate, πεδία στα οποία παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Οι επόμενες μεγάλες μάχες απέναντι στις κλασικές δυνάμεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΑΒΑΞ και της Μytilineos θα δοθούν για το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ (Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος), τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού, την επέκταση του Μετρό προς Ιλιον, το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά και τα μεγάλα σιδηροδρομικά του ανταγωνιστικού διαλόγου.

►Διαβάστε και: Intrakat: «Επεσαν» οι υπογραφές για την εξαγορά της Ακτωρ - Νέο τοπίο στις κατασκευές

Τα μεγάλα έργα του νέου ισχυρού σχήματος

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι ενοποιημένες Ακτωρ και Intrakat έχουν παρουσία σχεδόν σε όλο το φάσμα του κατασκευαστικού κόσμου της χώρας.

Πλέον στον Όμιλο Intrakat θα ανήκουν εμβληματικά έργα, όπως η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά, η προμήθεια 15 νέων συρμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης (με την Hitachi) και οι πρόδρομες εργασίες στα δυτικά της πόλης, η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισα-Βόλος, τα έργα Β` φάση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας, έργα σε τμήμα του Πάτρα-Πύργος, το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, η οδική σύνδεση Λευκάδας, η οδική σύνδεση ΟΛΘ με το δίκτυο αυτοκινητόδρομων, η παράκαμψη Πυθαγορείου στη Σάμο.

Επίσης, το μεγάλο κτιριακό έργο για τον Riviera Tower στο Ελληνικό, αποχετευτικά στην Ανατολική Αττική και την Αιγιαλεία, δίκτυα επέκτασης φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, τη διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς, Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και Γιαννούλας (Θριάσιο Πεδίο), αντιπλημμυρικά στην περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, τα αρδευτικά δίκτυα στις Πρέσπες, την επέκταση του κέντρου επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, τα έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο Πάρου, τα δίκτυα ύδρευσης στην Αχαΐα από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου, σημαντικά έργα για τον ΔΕΔΔΗΕ κ.α.

Ανάδοχοι και συμμέτοχοι σε έργα

Παράλληλα Ακτωρ-Intrakat συμμετέχουν σε πάρα πολλά έργα και σε αρκετά από αυτά είναι ήδη προσωρινοί ανάδοχοι.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

  • Ανάδοχοι: στο τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη (με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη (με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ), Αττική Οδός: επέκταση Λ. Κύμης (με ΤΕΡΝΑ), παράκαμψη Γιάλοβας, νέο γήπεδο Παναθηναϊκού (με ΤΕΡΝΑ και Mytilineos), ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες Κρήτης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή της Αμβρακίας, η ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά κ.α.
  • Συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για: Οδικές ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Αμφίπολη-Δράμα, κτιριακές ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Θράκης, Θεσσαλίας, νέο κτίριο ΓΓ Υποδομών, 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, 17 σχολεία Κεντρικής Μακεδονίας, ΣΔΙΤ Δικαστικών Μεγάρων Κ. Μακεδονίας και Κ. Ελλάδας, Πρωτοδικείο-Εισαγγελία Αθηνών, 5 Αστυνομικά Μέγαρα.
  • Επίσης στο έργο της μετατροπής του Σιλό (ΟΛΠ) σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, το Φράγμα Μπραμιανού,. Πρόσθετα στις υδρευτικές-ΣΔΙΤ για το Φράγμα Χαβρία, Ενιπέα Φαρσάλων, το Φράγμα Μιναγιώτικο, τα δίκτυα Ταυρωπού κ.α.

Η «νέα» Ελλάκτωρ

Από την πλευρά της η Ελλάκτωρ μετά και την αποχώρηση της Ακτωρ, αλλάζει το «DNA» της, κατά βάση από κατασκευαστικό σε Όμιλο διαχείρισης assets.

Πλέον θα επικεντρωθεί στις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων. Ιδιαίτερα ο τομέας των ΣΔΙΤ παρουσιάζει για τον Όμιλο Ελλάκτωρ σημαντικές ευκαιρίες στους τομείς των Μεταφορών, των Κτιριακών και των Τουριστικών Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία υπάρχει το πιστεύω πως μετά από αυτή τη συναλλαγή ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

  • Ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
  • Ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
  • Αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Όπως επισημαίνεται στις παραχωρήσεις οι προβλεπόμενες ταμειακές ροές από τα υφιστάμενα έργα που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στον Κλάδο Περιβάλλοντος, ο Όμιλος συνεχίζει μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, να παρέχει καινοτόμες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη χώρα, με ετήσια έσοδα άνω των €120 εκατ.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος διατηρεί συμμετοχές στον Κλάδο Ανάπτυξης Ακινήτων (Real Estate) μέσω της REDS. Η REDS αναμένεται να αναπτύξει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους €400 εκατ. (Γούρνες – Καμπάς).

Τέλος, μέσω της ANEMOS RES, στην οποία διατηρεί ποσοστό 25%, δραστηριοποιείται στον Κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ