Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατασκευές: Η Ακτωρ γεμίζει το οπλοστάσιο της Intrakat για τις επόμενες μάχες στα έργα

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat

Υπομονή για περίπου τρεις μήνες θα πρέπει να κάνει η Intrakat μέχρι να ολοκληρωθεί η απόκτηση της Ακτωρ, καθώς θα πρέπει να αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μέχρι τότε, όπως είπε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, οι δύο εταιρείες θα κινούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα.

Οταν θα κλείσει το deal, τότε η Intrakat θα πάρει και τις οριστικές της αποφάσεις για το πώς δηλαδή θα κινηθεί, έχοντας την Ακτωρ στο άρμα της. Ουσιαστικά θα πρέπει να αποφασίσει αν τελικά η Ακτωρ θα απορροφηθεί ή αν θα υπάρχει ως εταιρική οντότητα, κάτω από τον Όμιλο επιχειρήσεων της επενδυτικής τριάδας Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου.

Νέο επίπεδο στην Intrakat

Η Ακτωρ, όπως υπογράμμισε ο κ.Εξάρχου, θα δώσει στην Intrakat ένα νέο επίπεδο στην παρουσία της στο εγχώριο κατασκευαστικό γίγνεσθαι. Μέχρι και σήμερα η εταιρεία για να συμμετέχει σε μεγάλους διαγωνισμούς, «δανείζεται» εμπειρία από εταιρείες του εξωτερικού, πολλές φορές με σημαντικό κόστος.

Η μεγάλη εμπειρία και παρουσία της Ακτωρ στα μεγάλα έργα της χώρας, θα δημιουργήσει το έδαφος εκείνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Intrakat, που θα μπορεί να συμμετέχει ισάξια σε κάθε είδους έργο που θα θελήσει να συμμετάσχει.

Τι αγόρασε

Αναφορικά με το «τι αγόρασε», ο κ. Εξάρχου ανέφερε πως το ανεκτέλεστο των 2,7 δισ. ευρώ είναι υγιές, καθώς τα 2 δισ. ευρώ αποκτήθηκαν κυρίως την τελευταία τριετία από συμβάσεις με χαμηλές εκπτώσεις και ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις υλικών.

Η εξαγορά της Ακτωρ κόστισε 100 εκατ. ευρώ ως ποσό που θα αποδοθεί στον Όμιλο Ελλάκτωρ και τα επιπλέον 114 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως επιστροφή ενδοομιλικών δανείων σε διάστημα 19 μηνών.

Πάντως, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μιας νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), καθώς όπως σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Intrakat, τα 100 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα κατά 57 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη ΑΜΚ και κατά 43 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ενδιαφέρον ήταν και το σημείο στο οποίο ανέφερε πως η εξαγορά της Ακτωρ δεν έγινε βάσει κάποιου due diligence, αλλά βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022. Στο μεσοδιάστημα μέχρι το οριστικό κλείσιμο θα υπάρχει στην Ακτωρ στέλεχος της Intrakat.

Για τα έργα ΣΔΙΤ

Αναφορικά με την πορεία των έργων και τη συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι προβλέπεται στη συμφωνία για έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, χωρίς όμως να είναι απόλυτα δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές. Αυτό θα εξετάζεται κατά περίπτωση και θα αποφασίζεται.

Επίσης έκλεισε το θέμα -προς ώρας- νέων εξαγορών και προέβλεψε συνέχεια των επενδυτικών κινήσεων στις εταιρείες έκτης τάξης, που επίσης υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση.

Τέλος ο επικεφαλής της Intrakat αποκάλυψε πως δόθηκαν αυξήσεις 7% στο προσωπικό της εταιρείας και πως όταν η Ακτωρ «δέσει» με τον Όμιλο θα υπάρχoυν κοινές στρατηγικές αμοιβών και για τις δύο εταιρείες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ