Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 ζητούν οι ΜμΕ

ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Την έντονη αποδοκιμασία τους για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% από 1η Ιανουαρίου 2023, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι φορείς: Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η αύξηση επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις».

Η αύξηση, όπως υπογραμμίζεται, δεν υπακούει σε καμιά λογική, λαμβανομένων υπόψη ιδίως: α) ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, β) οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά από το 2016 και μετά, γ) οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους.

Ακόμη τονίζεται ότι, το μόνο που θα «επιτύχει» η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Πέραν αυτών, διατηρείται το -χωρίς καμία ανταπόδοση- «χαράτσι» της εισφοράς υπέρ ανεργίας (120 ευρώ ετησίως) και χωρίς να έχει δοθεί εξήγηση προς τους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα, για την τύχη των αποθεματικών των Ειδικών Λογαριασμών Ανεργίας Ελευθέρων Επαγγελματιών και Επιστημόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜμΕ, όπως αναφέρεται, ελάχιστοι ασφαλισμένοι έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας στα 12 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, ενώ άδηλο είναι το ύψος των διαθέσιμων σήμερα, των αποδόσεων των χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ καθώς και το ύψος των μέχρι σήμερα χορηγηθέντων χρηματικών ποσών που συγκεντρώνονται επί τόσα έτη.

Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι «υπάρχει σαφής μείωση των ληπτών των παροχών του e-ΕΦΚΑ, οι συντάξεις αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, τα δε πενιχρά επιδόματα μητρότητας δεν μπορούν καν να σταθούν στη λογική στήριξης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Την ώρα που ο e-ΕΦΚΑ προσαυξάνει και στέλνει εντός μηνός τις οφειλές των ασφαλισμένων, χωρίς προηγούμενη ακρόαση, στο ΚΕΑΟ προς αναγκαστική είσπραξη, καθυστερεί από το αρμόδιο υπουργείο επί 7 χρόνια, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, η θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, τη στιγμή που καταβάλλουμε κάθε μήνα τις αναλογούσες παροχές στον κλάδο υγείας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ