Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παναγούλιας - ΒΙΑΝΕΞ: στο Φόρουμ των Δελφών: Πιο φθηνή καινοτομία με χρηματοδοτήσεις 

ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ - ΒΙΑΝΕΞ - ΦΟΡΟΥΜ

Ο μόνος μηχανισμός να να γίνει πιο φθηνή η καινοτομία είναι οι χρηματοδοτήσεις είτε από την πολιτεία, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), μιλώντας για τις στρατηγικές για την ενίσχυση της καινοτομίας της Υγείας, στο 8ο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών

Αρχικά ο κ. Παναγούλιας τόνισε ότι «είμαι εναντίον του χρόνου μείωσης των κλινικών μελετών. Αυτό είναι σημαντικό αντικίνητρο, δεν προάγουν το γενικό στόχο που έχει η Ευρώπη, να δημιουργήσει νέα στρατηγική για τη φαρμακευτική αγορά. Στη Γερμανία π.χ. τα προϊόντα καινοτομικά είναι 10%, Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να τα θεωρούμε όλα καινοτόμα αλλά δεν είναι έτσι. Τα κίνητρα θα πρέπει να δίνονται ανάλογα σε ποια κατηγορία καινοτομίας αναφέρονται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες καινοτομίας κι αντίστοιχα πρέπει να δίνονται τα κίνητρα. Υπάρχουν αυστηρά μόνο δύο κατηγορίες καινοτόμων προϊόντων (rapid innovation- radical innovation), έτσι ώστε αυτοί που επενδύουν τα χρήματα τους να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.».

Και συνέχισε σημειώνοντας ότι: «Στις επαναστατικές θεραπείες, θα πρέπει να δοθούν σημαντικότατα κίνητρα. Θα πρέπει να εξετάσουμε να αποζημιώνονται με προϋπολογισμούς, πέραν από το συγκεκριμένο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε μια εποχή που μιλάμε για γονιδιακές θεραπείες, δεν μπορούμε να τις αποζημιώνουμε με προϋπολογισμούς που μας επιβλήθηκαν στην τρόικα».

Ερωτώμενος αν μπορεί η καινοτομία να γίνει πιο φθηνή, ο κ. Παναγούλιας απάντησε «φθηνότερη καινοτομία δεν πρέπει να επιζητούμε, αλλά ακριβότερη για να φέρει επαναστατικές λύσεις. Ο μόνος μηχανισμός να γίνει πιο φθηνή η καινοτομία είναι οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται ήταν σε εσωτερικό είτε ευρωπαίκό επίπεδο».

«Η στρατηγική πρέπει να είναι συγκεκριμένες πράξεις, συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις. Τα νοσοκομεία δεν είχαν έσοδα θεσπίσαμε τις κλινικές μελέτες για να χρησιμοποιούνται αυτά τα έσοδα. Δίνουμε κίνητρα στους διοικητές να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η γραφειοκρατία που εκεί κολλάει η καινοτομία. Σχεδιάσαμε νέες λύσεις. 350 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επενδυθούν στα νοσοκομεία για να έχουμε ψηφιακή υγεία» είπε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας. «Με τη μεγάλη επένδυση στην ψηφιοποίηση, θα προχωρήσουμε σε πολιτικές με βάση τα δεδομένα»

«Καινοτομία σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες για τον ασθενή. Η καινοτομία έρχεται μέσα από συνεργασίες και συμμαχίες. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι υγεία του πολίτη και η ευημερία» σημείωσε η Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη. 

«Μετρήσαμε όλες τις κλινικές μελέτες που έγιναν, αυό που φάνηκε είναι ότι υπήρχαν αλληλοκαλύψεις ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Έχω ενστάσεις για το πως τιμολογούνται τα φαρμακα» σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Κυριόπουλος

«Καινοτομία είναι η ανάπτυξη παρεμβάσεων που φέρνουν νέες θεραπείες για παθήσεις που δεν έχουν λύσεις ή έχουν περιορισμένες. Είναι μεγάλες οι επενδύσεις και μεγάλα τα ρίσκα. Πρέπει να προάγουμε την καινοτομία. Με την ψηφιοποίηση . Θα σταθώ στο αίτημα για ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προγραμματίσουμε το μέλλον των επενδύσεών μας» είπε ο Ηλίας Μπούκης Value, Access & Policy Lead, Amgen Hellas.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα