Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Βαρβαρίγου - ΕΥΔΑΠ στο Forum των Δελφών: «Μέχρι το 2030 θα είναι έτοιμο το δίκτυο της Αν. Αττικής» - Πώς θα αξιοποιείται το «γκρι νερό»

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΥ - ΦΟΡΟΥΜ - ΕΥΔΑΠ

Για το κοινωνικό πρόσωπο που επιδεικνύει η ΕΥΔΑΠ, καθώς και για τις δράσεις και τις επενδύσεις που πραγματοποιεί με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μίλησε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, Δώρα Βαρβαρίγου στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Forum των Δελφών. Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ μίλησε στο πάνελ με τίτλο «Accelerating The ESG Journey Via Better Governance», στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο CEO του kariera.gr, Φώτης Ρήγας, ο Partner και BoD Member της Sol Crowe, Βασίλης Κουτσουλέντης και η Senior Partner της N2Growth, Αρετή Σαΐτη.

Αναφορικά με τις δράσεις που προσανατολίζονται στην βιώσιμη ανάπτυξη, η κυρία Βαρβαρίγου αρχικά τόνισε πως η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται το νερό, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της ζωής αλλά και γενικότερα το περιβάλλον καθώς επικεντρώνεται στην διαδικασία της διάλυσης και της επεξεργασίας των λυμάτων. Επιπλέον, σημείωσε ότι το ESG (Environmental, Social, Governance), είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA της ΕΥΔΑΠ. «Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι μία καθημερινότητα από την ίδρυση της εταιρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, αναφερόμενη στην κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός στο τρόπο μέσα από τον οποίο θα χάνεται λιγότερο νερό και αφετέρου στο πώς η εταιρεία θα ανακτήσει και θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «γκρι νερό», δηλαδή το νερό που προκύπτει από την ανακύκλωση.

«Το να σώσεις το νερό και να μην το χάσεις σημαίνει ότι πρέπει να κάνει καλύτερες και πιο έξυπνες υποδομές», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ και παράλληλα τόνισε πως η αξιοποιήσει του «γκρίζου νερού» είναι μια δραστηριότητα που σταδιακά «εκτινάσσεται» καθώς ο κόσμος σταδιακά δείχνει πως εμπιστεύεται όλο και περισσότερο το ανακυκλωμένο νερό.

Μέχρι το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο της Ανατολικής Αττικής

Η επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ μίλησε και για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η εταιρεία το οποίο αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό και στην αξιοποίηση του «γκρίζου νερού». Το έργο αυτό δεν είναι άλλο από το δίκτυο της Ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνει τρεις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και σχεδόν 17.000 χιλιόμετρα αγωγών.

«Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ανακυκλωμένο νερό, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, δηλαδή 30.000 στρέμματα θα αρδεύονται μέσα από αυτό το μεγάλο project», τόνισε χαρακτηριστά η κυρία Βαρβαρίγου ενώ επεσήμανε πως σχεδόν 30.000 κάτοικοι δεν θα έχουν πλέον ανάγκη για βόθρους. 

Η ίδια διευκρίνισε μάλιστα πως το τεράστιας σημασίας έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, ωστόσο ήδη τα πρώτα 2.000 χιλιόμετρα έχουν παραδοθεί. Όπως ξεκαθάρισε, πρόκειται για μία επένδυση 800 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι κάθε χρόνο οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ διπλασιάζονται.

Η σημασία του «γκρίζου νερού»

Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να δίνει το ανακυκλωμένο νερό σε βιομηχανίες, ώστε να μην χρειάζεται να αξιοποιούν πόσιμο, ενώ σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας, υπάρχει πλέον μία νέα μόδα στον τομέα επεξεργασίας των λυμάτων η οποία περιλαμβάνει επιτόπια τρύπα στον αγωγό.

«Παίρνουμε τα λύματα και τα επεξεργαζόμαστε επί τόπου και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχει μία σύμβαση με το project του Ελληνικού, ώστε ολόκληρη η επένδυση να αρδεύεται με γκρι νερό», υπογράμμισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κυρία Βαρβαρίγου και για το «Αδριάνειο υδραγωγείο», το οποίο αφενός αποτελεί σημαντικό έργο από αρχαιολογική άποψη, όμως την ίδια στιγμή διαθέτει 6 εκατ. κυβικά νερού τον χρόνο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Η ΕΥΔΑΠ μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με ορισμένους δήμου για να αξιοποιούνται αυτοί οι σημαντικοί πόροι νερού.

Λύσεις για τις εταιρείες και για το κοινωνικό σύνολο

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη win - win λύσεων στην σύγχρονη εποχή οι οποίες θα μπορούσαν να ευεργετήσουν τόσο τις εταιρείες όσο και το κοινωνικό σύνολο, η κυρία Βαρβαρίγου, υπογράμμισε αρχικά πως η κατάσταση όσον αφορά στο ESG έχει πλέον  αλλάξει και αυτά που κάποτε έμοιαζαν μακρινά πλέον έχουν έρθει κοντά. «Οι εταιρείες μπαίνουν πλέον σε μια πιο ανταγωνιστική αρένα  και πλέον οι τα κοινωνικά κριτήρια είναι μετρήσιμα», ανέφερε και τόνισε πω οι εταιρείες πρέπει να κινηθούν προς τα κοινωνικά αυτά κριτήρια ακολουθώντας συγκεκριμένες στρατηγικές και σταθερά βήματα. «όλοι είναι υπέρ του ESG μέχρι να χρειαστεί να πληρώσουν για αυτό», δήλωσε με νόημα.

Η επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ πρότεινε λοιπόν μία συγκεκριμένη στρατηγική στην οποία μπορούν να κινηθούν οι εταιρείες για να βρουν λύσεις που θα έχουν οφέλη τόσο για εκείνες όσο και για την κοινωνία και το περιβάλλον. «Μπορείς να επιλέξεις στρατηγικές, οι οποίες θα είναι με συνέργειες. Για παράδειγμα, θέλεις να μειώσεις το αποτύπωμα σου στην ενέργεια. Άμα το καταφέρεις αυτό έχεις εξοικονομήσει πόρους από την εξοικονόμηση ενέργειας.  Άμα στην ΕΥΔΑΠ μειώσουμε το νερό που χάνουμε, θα κερδίσουμε και τους πόρους». Επομένως, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν μπορεί μαι εταιρεία να ακολουθήσει win - win τακτικές που έχουν συνέργειες με το έργο της και όχι να είναι αντίθετες με αυτό. «Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξεις είτε εξοικονόμηση είτε ESG», επεσήμανε.

Ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο, υποτροφίες για μεταπτυχιακά και ισότητα των εργαζομένων

Η κυρία Βαρβαρίγου αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας τονίζοντας ότι από την φύση της η ΕΥΔΑΠ συναλλάσσεται με τους μισούς Έλληνες επομένως το προϊόν της πρέπει να είναι προσιτό για όλους και όσον αφορά στην τιμή του. «Έχουμε ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο για εκείνους που το έχουν ανάγκη», δήλωσε η Δώρα Βαρβαρίγου και εν συνεχεία πρόσθεσε πως η ΕΥΔΑΠ αγκαλιάζει τους νέους προσφέροντας υποτροφίες για μεταπτυχιακά που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών με την ονομασία «Σταγονούλης» στο οποίο συμμετέχουν 5.000 μαθητές κάθε χρόνο. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για την ισότητα των ευκαιριών στους εργαζόμενους της  ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας πως περισσότερες από τις μισές θέσεις ευθύνης της εταιρείας, έχουν αναλάβει γυναίκες, ενώ πάνω από το 80% των θέσεων γενικών διευθυντών είναι «γυναικεία υπόθεση».

Τέλος, η κυρία Βαρβαρίγου αναφέρθηκε για το reporting του ESG το οποίο περιλαμβάνει ένα τεχνικό κομμάτι και για αυτό πρέπει στις εταιρείες να υπάρχει υπεύθυνος που να δίνει αναφορά για όλους του δείκτες καθώς σε λίγο καιρό θα γίνεται έλεγχος στις εταιρείες αυτές για τους δείκτες αυτούς.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ