Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Στα 803,6 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου

Δυναμικές επιδόσεις στην Ελλάδα για το Α' τρίμηνο του 2023, με αυξημένη κερδοφορία και ενισχυμένη πελατειακή βάση, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας, στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,6%, στα 318,5 εκατ. ευρώ με ισχυρό περιθώριο EBITDA 43,3% σε σύγκριση με 42,2% ένα χρόνο πριν.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12,0% και διαμορφώθηκαν στα 69,0 εκατ. ευρώ και η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) διαμορφώθηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 8,2 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο Ομίλου, το Α' τρίμηνο του 2023, τα ενοποιημένα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν σε 803,6 εκατ.ευρώ, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,0% στα  322,0 εκατ.ευρώ, με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 40,1%.  

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 228,8 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του 2023, αυξημένες κατά 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις ανήλθαν σε 226,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 1,9% σε σύγκριση με το Α' τρίμηνο του 2022. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2023 ήταν 506,2 εκατ. ευρώ μειωμένος  κατά 18,4% σε σχέση με το Α' τρίμηνο 2022.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 2,7% στο τρίμηνο. Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,3% στο τρίμηνο, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στις υπηρεσίες ICT. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να προσελκύει την πλειονότητα των καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών (+15 χιλιάδες στο τρίμηνο), με το συνολικό αριθμό των συνδρομητών να ανέρχεται σε 2.333 χιλιάδες.

Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 29 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 166 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 18% από 12% ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ διαμορφώθηκαν σε 649 χιλιάδες, αυξημένοι κατά 1,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία.

Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας στο τέλος του Α' τριμήνου τα 7,3 εκατ., ενισχυμένοι κατά 2,3% σε σχέση με πέρυσι. Τόσο οι πελάτες συμβολαίου, όσο και καρτοκινητής, σημείωσαν αύξηση, κατά 4,5% και 0,9% αντίστοιχα.

Τέλος, η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, «payzy by COSMOTE», κερδίζει συνεχώς έδαφος, με το συνολικό αριθμό των χρηστών να αγγίζει σήμερα τους 110 χιλιάδες περίπου.

Το 2023 ο ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές σε σχέση με πέρσι, περίπου στα 640 εκατ.ευρώ καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Η συνολική Αμοιβή των Μετόχων για το 2023 θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ.ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. ευρώ (Euro0,5765 ανά μετοχή), και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ περίπου.

Μιχάλης Τσαμάζ: Ο ΟΤΕ ξεκίνησε τη χρονιά με ένα ισχυρό τρίμηνο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε «Ο ΟΤΕ ξεκίνησε τη χρονιά με ένα ισχυρό τρίμηνο, κατά το οποίο επέδειξε ανθεκτικότητα και απάντησε με επιτυχία στις κινήσεις του ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα, διατηρήσαμε τις ισχυρές επιδόσεις μας στην κινητή, ενώ η αυστηρή διαχείριση κόστους οδήγησε σε εκ νέου αύξηση της κερδοφορίας. Το δίκτυο οπτικών ινών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και οι συνδρομητές που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους σε FTTH αυξάνονται σταθερά. Μέσα στη χρονιά, αναμένουμε ο ανταγωνισμός να ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, οι ισχυρές επιδόσεις μας κατά το πρώτο τρίμηνο, καταδεικνύουν ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Στη Ρουμανία, λαμβάνουμε δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η θυγατρική μας, μετά τη μετατροπή της σε αμιγώς εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα, παραμένουμε σε σταθερή τροχιά αύξησης της κερδοφορίας».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ