Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Astir Palace Vouliagmeni: Εκτοξεύθηκαν τα μεγέθη του 2022 - Οι φετινές προοπτικές

Στα 218,33 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις της Astir Palace Βουλιαγμένης, αύξηση η οποία οφείλεται σύμφωνα με τη Διοίκηση:

  • στις πωλήσεις οικοπέδων τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έναντι €114 εκατ.,
  • στην εξαιρετική επίδοση του resort, και
  • στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα με αφορμή τα «Ποσειδώνια» στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ύψους €253,44 εκατ. (από €36,8 εκατ. το 2021) προήλθαν από την πώληση των κάθετων ιδιοκτησιών, αλλά και της θυγατρικής της εταιρείας, «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης» στην «Apollo Επενδύσεις» έναντι €149,417 εκατ. Το καθαρό κέρδος από την πώληση ανήλθε σε €136,5 εκατ.

Συνολικά για την περυσινή χρονιά τα EBITDA ανήλθαν σε €265,52 εκατ. (από €49,56 εκατ. το 2021) και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε €229,33 εκατ. από €21,42 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Four Seasons

Η Four Seasons Astir Palace Athens συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξή της το 2022 και υπό τη διαχείριση της Four Seasons κατάφερε να πετύχει άλλη μια χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων, καθιερώνοντάς την ως μία από τις πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες της Four Seasons που έλαβαν τον χαρακτηρισμό "Forbes Five Star" στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, "είναι η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα που της απονέμεται αυτό το βραβείο, το οποίο παρέχεται σε επίλεκτες ξενοδοχειακές μονάδες που πρωτοστατούν στον κλάδο προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρώτης κατηγορίας εγκαταστάσεις".

Matsuhisa – Beefbar

Το Matsuhisa και το Beefbar κατέγραψαν το 2022 υψηλότερες πωλήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαργυρώνοντας τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

Παράλληλα, "παρακολουθώντας αποτελεσματικά το κόστος μισθοδοσίας και τα λοιπά λειτουργικά κόστη και παρά την υψηλή ενεργειακή επιβάρυνση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό στα είδη F&B, κατάφεραν να πετύχουν πολύ σημαντικά κέρδη".

Astir Beach

Σε ό,τι αφορά την Astir Beach, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, κατάφερε να πετύχει τους στόχους της απόδοσής της, "εστιάζοντας αφενός στη βελτιστοποίηση της ροής εσόδων μέσω των πιστών μελών της και αφετέρου αξιοποιώντας στο έπακρο τις καλές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου".

Εκλογές, πληθωρισμός και ελλείψεις σε προσωπικό

Αναφορικά με τις φετινές προοπτικές, η διοίκηση της Astir κάνει λόγο για πιθανή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών, ενώ αβέβαιο θεωρείται το αποτέλεσμα για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και παράλληλα το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, η χαμηλότερη εμπιστοσύνη, οι υψηλότερες τιμές καυσίμων των μεταφορικών μέσων και τα αναμενόμενα υψηλότερα αεροπορικά εισιτήρια, προβλέπεται ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο.

Τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος αναμένεται ότι θα πληγούν περισσότερο. Επιπλέον, ο κλάδος του τουρισμού έχει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα και την υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η… επιστροφή των Κινέζων

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω Covid-19, η κινεζική αγορά αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιδόσεις της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Η έναρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης στις 22 Δεκεμβρίου, πέραν της ήδη υπάρχουσας σύνδεσης με το Πεκίνο, σηματοδότησε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για το 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ