Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Aegean: Τροχοδρομεί η επένδυση 140 εκατ. με την καναδική CAE για το μεγαλύτερο Flight Training Center στη ΝΑ Ευρώπη

Αεροσκάφος της Aegean  / Πηγή: Eurokinissi
Αεροσκάφος της Aegean / Πηγή: Eurokinissi

Ενα μεγάλο training center για πιλότους και πληρώματα θα αποκτήσει η Αθήνα μέσα από την συμμαχία της Aegean Airlines με την καναδική CAE μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να βάλει την Ελλάδα στην κορυφή των αερομεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μια επένδυση 140 εκατ. ευρώ η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός «πυρήνα» ή οικοσυστήματος που θα καλύψει τις ανάγκες της Aegean αλλά και θα προσελκύσει αεροπορικές.

Ο μεγάλος στόχος είναι η Αθήνα να γίνει ένα διεθνές κέντρο για την εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία Aegean και CAE φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να ανταποκριθούν και να ξεκινήσουν αυτή την μεγάλη επένδυση.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η κίνηση, οι δύο εταιρείες διοργάνωσαν μια μεγάλη δημοσιογραφική αποστολή στη Μαδρίτη, όπου η CAE έχει ήδη εδώ και χρόνια σε λειτουργία το πρώτο της ευρωπαϊκό training center.

►Διαβάστε και: Aegean: Η επιβατική κίνηση το α' τρίμηνο ξεπέρασε κατά 5% την αντίστοιχη του 2019

Το παράδειγμα της Μαδρίτης

Το CAE Madrid είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο αρκετά κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης στο οποίο εκπαιδεύονται ετησίως περισσότεροι από 5.000 πιλότοι και 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας.

Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως. Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787.

Το CAE Madrid είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που θα εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.

Οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία εκπαίδευσης, τον εξοπλισμό αλλά και τη φιλοσοφία μέσα από την οποία κάποιος μπορεί να εξελιχθεί σε πιλότος ή σε πλήρωμα καμπίνας.

Το κέντρο εκπαίδευσης της Αθήνας

Η κοινοπραξία που δημιούργησαν η CAE και η AEGEAN τον Μάρτιο του 2023, έβαλε τις βάσεις για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου πλάνου που θα βάλει την Αθήνα στο επίκεντρο των παγκόσμιων αερομεταφορών. Η ονομασία του είναι AEGEAN CAE Flight Training Center και φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πλάνο υλοποίησης της επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στην τελική της φάση θα δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

►Διαβάστε και: AEGEAN: Στα 106,8 εκατ. τα κέρδη το 2022, ξεπέρασε το 2019 - Στο 1,34 δισ. ο κύκλος εργασιών

Σε τροχιά βρίσκεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου εντός του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, με τις εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης να έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές.

Ο ανάδοχος θα παραδίδει σταδιακά από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία για τους πρώτους τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης. Το εκπαιδευτικό κέντρο θα έχει χωρητικότητα έως επτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης του πληρώματος καμπίνας.

Εκπαίδευση έως και 3.500 πιλότων

Στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων
καμπίνας.

Το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι μέρος της νέας τεχνικής βάσης 85.000 m 2 της AEGEAN στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αλλά και πράσινα κτίρια του είδους του στην Ευρώπη.

Το νέο κέντρο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια με 35.000 m 2 φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία είναι εγκατεστημένα στο «πράσινο» κέλυφος του κτηρίου, παράγοντας 3 MW ή 4,4 Gwh ετησίως, και θα βρίσκεται σε ένα από τα πιο βιώσιμα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Με τη λειτουργία του η Αθήνα θα γίνει μέρος του παγκόσμιου δικτύου της CAE. H Aegean θα έχει ως άμεσο κέρδος την εγχώρια εκπαίδευση των πιλότων και των πληρωμάτων, αριθμοί που διαρκώς αυξάνονται. Μέχρι σήμερα ο ελληνικός αερομεταφορέας τους έστελνε για εκπαίδευση στην Φρανκφούρτη σε κέντρο εκπαίδευσης της Lufthansa.

Η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Με τη συμφωνία αυτή η AEGEAN και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μία επένδυση που προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους ανθρώπους της AEGEAN διευρύνοντας παράλληλα τις προοπτικές ανάπτυξης για τον αεροπορικό κλάδο, αλλά και τη χώρα συνολικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ