Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΒΑΞ: Στα 3 δισ. θα φτάσει το ανεκτέλεστο μέσα στο 2023 - Στόχοι και προκλήσεις

Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΑΒΑΞ

Την εκτίμηση πως ο ΑΒΑΞ θα φτάσει ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης. Όπως είπε, το ανεκτέλεστο είναι σήμερα περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ. Αυτό το νούμερο σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ από έργα στα οποία υπάρχει η αισιοδοξία ότι η ΑΒΑΞ θα επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Κ. Μιτζάλης ανέφερε πως «την τελευταία τριετία υπήρχε η εντύπωση πως ο Όμιλος δεν πάει καλά και έχει υπέρμετρο δανεισμό. Είμαστε όμως η μόνη εταιρεία που παρέδωσε μεγάλα έργα και ξερουμε τι πρέπει να κάνουμε. Νιώθουμε πολύ δυνατοί στον τομέα της κατασκευής. Αναλαμβάνουμε έργα, εκτελούμε και παραδίδουμε στην κοινωνία χωρίς να αφήσουμε κάτι πίσω. Δεν ήμασταν ποτέ καλύτερα από ό,τι είμαστε εδώ και μια δεκαετία. Ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε. Πολύ σύντομα με την διεκδίκηση κάποιων έργων το ανεκτέλεστο μας θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από ό,τι είναι τώρα, πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Θα έχετε νέα μέσα στο μήνα».

Στο επίκεντρο έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις

Ο κ. Ιωάννου από την πλευρά του είπε πως ο Όμιλος εστιάζει στα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων. «Κάναμε μια επένδυση στην ενέργεια και κάναμε αποεπένδυση από τα αιολικά της Volterra με κερδοφόρο τρόπο».

«Η βασική μας δουλειά είναι οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις. Στην ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις θα περάσουν οι παραχωρήσεις και κομμάτι του δανεισμού. Διεκδικούμε έργα μεγάλης αξίας συνεργαζόμαστε με σημαντικούς εταίρους για τα μεγάλα έργα. Πιστεύουμε θα πάρουμε το έργο για Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό με την Rizzani», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως δεν χρειαζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

►Διαβάστε και: ΑΒΑΞ: Καθαρά κέρδη 39,9 εκατ. το 2022 έναντι ζημιών το 2021 - Μέρισμα 0,07 ανά μετοχή

Τα μεγάλα έργα του Ομίλου

Ο κ. Μιτζάλης μίλησε για τα μεγάλα έργα του Ομίλου για τα οποία σημείωσε πως «τα έργα που έχουμε αναλάβει, όπως η γραμμή 4 του Μετρό, ήταν η αρχή ανάληψης κάποιων έργων, μετά ήρθαν τα έργα υποδομών στο Ελληνικό. Μετά ήρθε και το έργο προετοιμασίας τουβ. Υπογράψαμε το έργο Μπράλος-Άμφισσα. Επίσης αναλάβαμε με τον Μυτιληναίο το flyover στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης και μέσα στον χρόνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες».

«Υπάρχουν όμως και άλλα έργα, αυτά είναι όμως τα πιο σημαντικά. Για παράδειγμα αναλάβαμε και την επέκταση φυσικού αερίου μέχρι τη Δυτική Μακεδονία. Στο κομμάτι των δικτύων είμαστε η εταιρεία που έχει κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Στο Ιράκ έχουμε κατασκευάστει δύο μεγάλες ενεργειακές μονάδες τις οποίες και παραδώσαμε εγκαίρως».

Αποτελέσματα και ανάγκες χρηματοδότησης

Σήμερα ο κύκλος εργασιών είναι 402,7 εκατ. ευρώ έναντι 592,2 εκατ. ευρώ. Σε αυτό επηρέασε η καθυστέρηση στην παραγωγή δημοσίων έργων στα αποτελέσματα. Υπήρχε επίσης αύξηση τιμών και λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενώ τελειώνουν τα έργα υπάρχει καθυστέρηση στην υπογραφή έργων. Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 58,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης δανεισμού έχει βελτιωθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Το 2023 αναμένεται να φτάσει 1,5 μέχρι και 2 γιατί έρχονται ανάγκες για τα νέα έργα.

Σε ερώτηση για τις ανάγκες χρηματοδότησης με βάση τον όγκο των έργων που έρχονται αν είναι αρκετές σημειώθηκε πως υπάρχει όντως πρόβλημα στην έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες. Ο Όμιλος ΑΒΑΞ -όπως υπογραμμίστηκε- έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση, καθώς έχουν απομονωθεί σε ασφαλιστικές και έχουμε εξασφαλίσει σημαντικα κεφαλαια, επίσης έχουν γίνει συμφωνίες με τράπεζες από το εξωτερικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Σε ερώτηση για το ανεκτέλεστο και αν είναι κερδοφόρο, αναφέρθηκε πως η κερδοφορία εξαρτάται από το είδος του έργου. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι κερδοφόρα. Επίσης έχουν μειωθεί οι εκπτώσεις καθώς οι προϋπολογισμοί που έχουν βγει από τις μελέτες είναι παρωχημένες ενώ οι τιμές είναι αυξημένες. Για αυτό το λόγο έπεσαν και οι εκπτώσεις.

►Διαβάστε και: Ομιλος ΑΒΑΞ: Ολοκλήρωσε σταθμό παραγωγής ενέργειας ισχύος 4.650 MW στο Ιράκ

Για την Αττική Οδό

Ερωτώμενοι για την Αττική Οδό και τι κεφάλαια αναμένονται σε περίπτωση που δεν αναλάβουν εκ νέου την παραχώρηση απάντησαν πως η ΑΒΑΞ θα λάβει περίπου πάνω από 100 εκατ. ευρώ μερίσματα και επιστροφή κεφαλαίου. "Πριν από 25 χρόνια πήραμε αρκετά ρίσκα. Με τον νέο διαγωνισμό το IRR θα φανεί ποιο είναι. Εμείς συμμετέχουμε με την ΑΚΤΩΡ και την ARDIAN, ένα fund από τη Γαλλία" σημείωσε ο κ.Μιτζάλης.

Για τα έργα που προσφάτως έχουν αναληφθεί από το Δημόσιο σημειώθηκε πως χρήζουν περαιτέρω ωρίμανση με περισσότερες μελέτες γιατί τα έργα ήταν κάπως ανώριμα όταν τα ανέλαβε η εταιρεία. Για το περιθώριο κέρδους σημειώθηκε πως "έχουμε λάβει υπόψη μας τις αυξήσεις στα υλικά και τα γενικότερα κόστη. Έχουμε τρομερή αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια για την πορεία του Ομίλου ΑΒΑΞ" είπε ο κ.Ιωάννου.

Στα έργα υποδομών που έχει αναλάβει στο Ελληνικό η πρόοδος της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος είναι περίπου στο 30%. Συνολικά το όλο πακέτο υποδομών θα τελειώσει το 2025.

Τα έργα για τη γραμμή 4 είναι σύμφωνα με τον χρονοδιάγραμμα όπως είπε ο κ.Μιτζάλης ενώ ξεκινάει και ο μετροπόντικας το επόμενο διάστημα, προχωρούν παράλληλα και οι εργασίες στους σταθμούς, αλλά όπως αναφέρθηκε σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο θα υπάρχουν και καθυστερήσεις λόγω της φύσης τους. Ωστόσο ο κ.Μιτζάλης είπε πως "σε κανένα σωστό κατασκευαστή δεν συμφέρει η παράταση των έργων".

Για την έλλειψη προσωπικού ειπώθηκε επίσης πως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει γενικά στον τεχνικό κόσμο. Ωστόσο υπάρχει η εμπειρία από τα έργα της Μέσης Ανατολής για την κάλυψη με εργατικό προσωπικό από χώρες της Ασίας αν και λόγω Ε.Ε. υπάρχει μια δυσκολία στο πως θα γίνει.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ