Νέα
  • ΓΔ: 1218.58 +1.52%
  • Τζίρος: 39,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Sunlight: Ρεκόρ τζίρου 416,5 εκατ. το 2022 και μπαράζ εξαγορών στο εξωτερικό

Η συνεχής ανάπτυξη του κλάδου βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης (traction) και αποθήκευσης ενέργειας (Energy Storage Systems), συνεχίστηκε σε περίπου ίδιους ρυθμούς, με την προηγούμενη χρονιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, με τις ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου Sunlight να ανέρχονται στα επίπεδα ρεκόρ των €416,5 εκατ. (+53,2% από το 2021), και τις παραγωγικές μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα (Ιταλία) και Β. Καρολίνα (ΗΠA) να επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Οι δυσχέρειες στο supply chain, που είχαν προκληθεί κι εξακολουθούν να υπάρχουν από τον πόλεμο, φαίνεται να υποχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ και τα δίκτυα προμηθειών αντιμετωπίζουν προβλήματα, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να έχει προχωρήσει στον αναγκαίο ανασχεδιασμό της εφοδιαστικής του αλυσίδας και την υιοθέτηση πολιτικών αύξησης των επιπέδων διακράτησης αποθεμάτων ασφαλείας, τόσο για τα κρίσιμα υλικά μπαταριών μόλυβδου, όσο και του λιθίου.

Επίσης, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επίπεδα τιμών ενέργειας που έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από το τελευταίο τετράμηνο του έτους 2021, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στο κόστος και στην λειτουργική κερδοφορία, ωστόσο ο όμιλος απαντά με συστηματικές αναπροσαρμογές στις τιμές πώλησης των προϊόντων του.

Η αύξηση της κερδοφορίας (κατά 32,14% στα προ φόρων κέρδη, στα €9,91 εκατ.) οφείλεται στην επίδραση του προϊοντικού μείγματος και των αυξημένων όγκων πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών μόλυβδου για εφαρμογές έλξης (traction), σε συνδυασμό με την υλοποίηση του επιτυχημένου πλάνου εξαγορών για την επέκταση του Ομίλου σε αγορές στρατηγικής σημασίας και με την καθετοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας.

Επενδύσεις

Πέρυσι ο Όμιλος SUNLIGHT πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό ύψους €83,3 εκατ., οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο:

  • την επέκταση της δυναμικότητας και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων παραγωγής μπαταριών μόλυβδου και λιθίου του βιομηχανικού συγκροτήματος της μητρικής εταιρείας στην Ξάνθη
  • την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μόλυβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA
  • την αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτιρίου για την δημιουργία της δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ

Τα σχέδια σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η επένδυση στη Β. Καρολίνα αποτελεί μέρος της στρατηγικής παγκόσμιας επέκτασης του ομίλου με $150 εκατ., αφιερωμένα στην ανάπτυξη της παρουσίας τεχνολογίας, παραγωγής και υπηρεσιών του καινοτόμου στην αγορά των ΗΠΑ, προσφέροντας παράλληλα υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

θυμίζουμε ακόμη ότι ο Όμιλος Sunlight εφαρμόζει σχέδιο επέκτασης της μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών μόλυβδου στην Κομοτηνή, με στόχο να υπερδιπλασιάσει την ετήσια παραγωγική του ικανότητα έως το 2025, φτάνοντας τους 100.000 τόνους μαλακού μόλυβδου και κραμάτων μόλυβδου.

Επιπλέον, από τον Μάρτιο του 2022, η Sunlight υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο άνω των €100 εκατ. στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης προκειμένου να αυξήσει την ετήσια δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής βιομηχανικών στοιχείων μόλυβδου σε 9 GWh. Η εν λόγω επένδυση περιλαμβάνει και τη μετατροπή των εγκαταστάσεων της Sunlight σε «έξυπνα» εργοστάσια, εφαρμόζοντας τεχνολογίες Industry 4.0 (αυτοματισμός, ρομποτική, AI, Machine Learning, IoT) σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Ερευνητικό έργο

Το ερευνητικό έργο της Sunlight Group σχετικά με την «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» που αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος συνολικού επιλέξιμου κόστους €105,26 εκατ. και συνολικού ενισχυόμενου κόστους €49,90 εκατ. είναι σε διαρκή εξέλιξη, με τις συνολικές πραγματοποιθείσες λειτουργικές δαπάνες για το 2022 να ανέρχονται σε €7,3 εκατ. και τις αντίστοιχες κεφαλαιουχικές δαπάνες σε €3,5 εκατ.

Μπαταρίες και για υποβρύχια από τη Sunlight
Μπαταρίες και για υποβρύχια από τη Sunlight / Πηγή: Eurokinissi

Το εν λόγω έργο αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (Research Development and Innovation – RDI), καθώς και την πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη (First Industrial Deployment – FID) στον τομέα συσσωρευτών λιθίου.

Επιπλέον, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών που θα κάνουν χρήση των στοιχείων που θα αναπτυχθούν στο πρώτο στάδιο του έργου, παράλληλα με τις απαιτούμενες δοκιμαστικές παραγωγές και υποδομές σε εργαστηριακό και παραγωγικό εξοπλισμό.

Εξαγορές σε Ιταλία, Γερμανία & ΗΠΑ

Στις 29 Απριλίου 2022 στα πλαίσια της υλοποίησης του πενταετούς επιχειρηματικού της πλάνου, η Sunlight Group, προχώρησε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου P.B.M. Holding S.r.l. στην Ιταλία. Η PBM S.R.L. δραστηριοποιείται στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, διαθέτοντας περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στην κατασκευή καινοτόμων φορτιστών για μπαταρίες και ηλεκτρονικά συστήματα. Η εν λόγω εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου πλάνου καθετοποίησης της παραγωγής όλων των κρίσιμων εξαρτημάτων μπαταριών μόλυβδου και λιθίου.

Στις 11 Ιουλίου 2022 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας "A. Müller GmbH Industriebatterien Stromversorgungssysteme" από την "Müller Anlagen GmbH & Co. KG". Με την εν λόγω εξαγορά ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της κατά κύριο λόγο στις τεχνολογίες λιθίου, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν την βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, την ηλεκτροκίνηση για οχήματα αναψυχής αλλά και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η μητρική εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία. Διατηρεί γραφεία πωλήσεων και εταιρίες διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε το mega-deal που αλλάζει το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες, καθώς η Sunlight εξαγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon Holding GmbH, συμφωνία η οποία σύμφωνα με τη διοίκηση, «επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μόλυβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης – πάντα με έμφαση στις ανάγκες των πελατών». Η οριστική ολοκλήρωση του deal αυτού πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2023, αφού έλαβε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ξεκίνημα 2023 με νέο deal

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 η Sunlight ανακοίνωσε την εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems Ltd.

Πρόκειται για εταιρεία που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (περιοχή ΜΕΝΑ). «Η συμφωνία εξαγοράς παγιώνει την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών την τελευταία δεκαετία» επισημαίνεται.

Τέλος, τον περασμένο Μάρτιο η Sunlight παρουσίασε τη νέα σειρά μπαταριών Sunlight Li.ON FORCE lite τη νέα μπαταρία ιόντων λιθίου για βιομηχανικά οχήματα κατηγορίας ΙΙΙ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ