Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Aegean: Κατά 90% απογειώθηκε ο τζίρος το α' τρίμηνο του 2023 - Θετικό EBITDA

Θετικό EBITDA για πρώτη φορά στο εποχικά ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο του έτους και σημαντική μείωση ζημιών μετά από φόρους, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, που παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.   

Συγκεκριμένα, στα βασικά μεγέθη του πρώτου τριμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζεται αυξημένος κατά 90% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά και κατά 33% σε σχέση με το προ πανδημίας πρώτο τρίμηνο του 2019, φτάνοντας τα 229,1 εκατ. ευρώ.  

Η επιβατική κίνηση εμφάνισε ισχυρή δυναμική, παρά το παραδοσιακά εποχικά ασθενές, πρώτο τρίμηνο του έτους, συνεχίζοντας τη δυναμική του προηγούμενου έτους και καταγράφοντας αύξηση 72% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνολικά, ο όμιλος προσέφερε 3,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,6 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%, βελτιωμένος κατά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η υψηλότερη χωρητικότητα που διατηρήθηκε τη χειμερινή περίοδο, η αυξημένη δυναμική της ζήτησης σε συνδυασμό με την προσφορά νέων υπηρεσιών, καθώς και η εξελισσόμενη ωρίμανση της αναβάθμισης του στόλου, συνέβαλαν στην επίτευξη θετικού EBITDA στο εποχικά ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο, ήτοι κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ από ζημίες 16,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αλλά και ζημίες 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αντίστοιχα και οι ζημίες μετά από φόρους μειώθηκαν σε 14,4 εκατ. ευρώ από ζημίες 38,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ζημίες 35,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο όμιλος της Aegean εμφάνισε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές ύψους 138,6 εκατ. ευρώ, απόρροια και των υψηλών επιπέδων προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις, να διαμορφωθούν σε 591,1 εκατ. ευρώ την 31.03.2023 από 527,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, μετά και την αποπληρωμή δανεισμού ύψους 68,5 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικά βελτιωμένο αποτέλεσμα του πρώτου τρίμηνου, αναφέρει ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σηματοδοτεί τη δυναμική της ζήτησης αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Aegean στο μετά την πανδημία περιβάλλον. Υποστηρίξαμε, τονίζει, για άλλη μια φορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου στην χώρα, μέσω της σημαντικής επένδυσης σε αύξηση της χωρητικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2023, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση της κίνησης.  

Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, υπογραμμίζει ο κ. Γερογιάννης, που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της χρονιάς. Παράλληλα, η εταιρεία ανοίγει νέους προορισμούς και παρουσιάζει κάθε μήνα νέα προϊόντα και στοχευμένες υπηρεσίες σε όλη την αλυσίδα του ταξιδιού.

Η Aegean σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023, προσφέρoντας συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ