Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Alfa Pastry: Ανάπτυξη 25,63% το 2022 - Οι νέες προσθήκες σε portfolio και εξαγωγές

alfa pastry

Με ανάπτυξη 25,63% έκλεισε το 2022 για την Αθ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ (Alfa Pastry), η οποία εμφάνισε τζίρο €55,38 εκατ. Παράλληλα η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει και την κερδοφορία της και πιο συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη κατά 15,9%, στα €5,82 εκατ. και την καθαρή της κερδοφορία κατά 6,34%, στα €4,58 εκατ.

Σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις τόσο σε σχέση με τις συνεχείς αλλαγές σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με την συνεχώς αυξανόμενη πίεση από τους ανταγωνιστές, «η alfa κατάφερε για μία ακόμα χρονιά να βρεθεί στην κορυφαία θέση του κλάδου κατεψυγμένης ζύμης του λιανικού εμπορίου» όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Διονύσης Κουκουτάρης.

Τα νέα λανσαρίσματα

Όπως σημειώνεται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η περαιτέρω ανάπτυξη της προϊοντικής κατηγορίας των μίνι πιτών οδήγησε όχι μόνο σε μεριδιακή άνοδο, αλλά και σε ανάπτυξη της συγκεκριμένης υποκατηγορίας. Στο τελευταίο τετράμηνο του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε τρία λανσαρίσματα:

 • τα Μίνι Rollitos (δύο κωδικούς)
 • τη σειρά «Τα Κρουασανάκια Μου» (4 κωδικούς)
 • δύο νέους κωδικούς στη σειρά Κιχί (με κασέρι ΠΟΠ & Γραβιερα ΠΟΠ και με κοτόπουλο, κασέρι ΠΟΠ & Πιπεριές

Στην κατηγορία HoReCa, η εταιρεία πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το 2021 και προβλέπει σταθερά ανοδική πορεία και κατά το 2023.

Επενδύσεις

Το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των €3,5 εκατ. και αφορούσαν μεταξύ άλλων:

 • €1,3 εκατ. σε κτιριακές προσθήκες
 • €1,7 εκατ. σε μηχανολογικό εξοπλισμό

Το 2023 η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με γνώμονα την συνεχόμενη ανάπτυξή της, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή της Alfa Pastry στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (με ποσοστό 36,49%) της Panini Αρτοποιήματα, η οποία έχει έδρα την Βέροια και εμφανίζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική.

Εξωστρέφεια

Επίσης, συνεχίζοντας την έντονα εξωστρεφή της πορεία κατάφερε να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα σε ποσοστό 36,32% και επεκτάθηκε σε νέες αγορές όπως για παράδειγμα:

 • το Ισραήλ
 • η Λιθουανία
 • η Σλοβακία
 • το Μπαχρέιν

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς προχώρησε στη μεταβίβαση (πώληση) των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας, Alfa Holdings US, έναντι €44 χιλ.

Ενίσχυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Παράλληλα η εταιρεία αύξησε το προσωπικό της κατά 25,13%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 και παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, συνέχισε να ενισχύει το δυναμικό της, με μία αύξηση που ανέρχεται στο 10,95%.

Απορρόφηση μεγάλου μέρους του κόστους

Σημειώνεται ακόμα ότι η Alfa απορροφά κατά ένα μεγάλο μέρος το ποσοστό της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, έχοντας ως στόχο να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει η τεράστια αυτή ενεργειακή και οικονομική κρίση στο κόστος των προϊόντων της για τον τελικό καταναλωτή.

Προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι προοπτικές της εταιρείας για το 2023 εστιάζονται στις παρακάτω βασικές κατευθύνσεις:

 • Δυναμική υποστήριξη, επένδυση και στρατηγική αντιμετώπιση του καναλιού HO.RE.CA Συνέχιση υποστήριξης των υφιστάμενων κατηγοριών.-
 • Επέκταση και ενίσχυση της δυναμικής των εξαγωγών Εφαρμογή νέων επενδυτικών πλάνων σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ