Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εργα: Τι βλέπει η Κομισιόν για τους διαγωνισμούς σε Αττική Οδό, Εγνατία και λιμάνια

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Αττική Οδός / Πηγή: Eurokinissi

Την πορεία των μεγάλων παραχωρήσεων κατέγραψε η Κομισιόν αναφορικά με την Αττική Οδό και την Εγνατία που βρίσκονται σε διαγωνιστικό καθεστώς, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Οπως καταγράφεται στην δεύτερη Εκθεση Μεταπρογραμματικής Παρακολούθησης, ο διαγωνισμός της Εγνατίας Οδού εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2023, ενώ μικρές καθυστερήσεις διαπιστώνει στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Τους δύο διαγωνισμούς τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Να θυμίσουμε πως για την Εγνατία Οδό, είμαστε στην προσυμβατική περίοδο όπου με το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων θα περάσουμε στις υπογραφές με το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS. Η Κομισιόν σημειώνει πως μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κύρωση από τη Βουλή και βέβαια η υπογραφής της σύμβασης και το οικονομικό κλείσιμο, που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Το ελληνο-γαλλικό σχήμα θα αναλάβει τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες (Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή). Το μήκος του οδικού συμπλέγματος φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα.

►Διαβάστε και: Υποδομές: «Ράλι» για πέντε η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας

Η Αττική Οδός

Αντίστοιχα ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού έχει προχωρήσει σημαντικά και αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που έχουν προγραμματιστεί (μετά από μετάθεση) για τις 10 Ιουλίου 2023. Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται λόγος για ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης στο 4ο τρίμηνο του 2024.

Να σημειωθεί πως η υφιστάμενη σύμβαση ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2024, γεγονός που καθιστά υπαρκτή την περίπτωση παράτασης της έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Σήμερα οκτώ σχήματα ελληνικών και ξένων εταιρειών διεκδικούν την πλέον εμπορική οδική σύμβαση παραχώρησης της χώρας μας.

Να θυμίσουμε πως ο νέος παραχωρησιούχος θα παραλάβει το οδικό σύμπλεγμα της Αττικής Οδού, χωρίς να απαιτηθούν επιπλέον κατασκευαστικά έργα, πέρα από έργα συντήρησης όπου αυτά απαιτούνται. Ωστόσο θα αναλάβει και την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, ο διαγωνισμός της οποίας ολοκληρώνεται εντός του 2023 και αναμένεται ως έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2028.

Επιπλέον το διόδιο θα κατέβει κατά 30 λεπτά, στα 2,50 ευρώ αν και υπάρχει πρόβλεψη μετά το πέρας της πρώτης πενταετίας κάτω από προϋποθέσεις να υπάρξει αύξηση του κομίστρου.

►Διαβάστε και: ΣΔΙΤ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για το έργο των 200 εκατ. που θα ποτίσει την Ξάνθη

Τι επισημαίνει για τα λιμάνια

Στις υπόλοιπες εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου αναφέρεται πως θα χρειαστούν πηγές χρηματοδότησης για επενδύσεις για να γίνει πιο ελκυστικό το ακριτικό λιμάνι και να αυξηθεί η αξία του ως τμήμα του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός παραχώρησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, διεκόπη και αυτή την εποχή εξετάζονται διάφορα σενάρια για την βέλτιστη αξιοποίηση του μέσω μεγάλων επενδύσεων καθώς φαίνεται πως το λιμάνι μπορεί να παίξει καίριο γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Για τους διαγωνισμούς σε περιφερειακά λιμάνια αναφέρεται πως υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας και πως το οικονομικό κλείσιμο εκτιμάται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αναφέρεται, επίσης, ότι συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου με πιθανό οικονομικό κλείσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 ενώ για το αεροδρόμιο της Αθήνας σημειώνεται πως ετοιμάζεται η είσοδος στο χρηματιστήριο για να μπορέσει να ξεκινήσει η διάθεση του 30% των μετοχών αρχικά με την δημόσια προσφορά των μετοχών του ΔΑΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ