Νέα
 • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
 • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αρ. Παντελιάδης (METRO): Το νέο Κέντρο Διανομής και τα σχέδια για δίκτυο και νέα mega αποθήκη

Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου METRO

Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε χθες η METRO ΑΕΒΕ. Το έργο αφορά την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Κέντρου, διπλασιάζοντας το μέγεθός του και καλύπτοντας έκταση, συνολικά 45.000 τ.μ. Η επένδυση έφθασε τα €24 εκατ.

Το ανακαινισμένο Κέντρο Διανομής εξυπηρετεί τα καταστήματα των δικτύων My market και METRO Cash & Carry της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος, και η δυναμική του μετά την επέκταση φτάνει τα 120 καταστήματα.

Η εγκατάσταση εξυπηρετεί τα καταστήματα κεντρικά με όλες τις κατηγορίες προϊόντων (ξηρό φορτίο, συντήρηση, μαναβική, κατάψυξη, κρέας και ψάρι). Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, εξασφαλίζει υψηλή παραγωγικότητα, εξοικονόμηση φυσικών πόρων από τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και άμεση εξυπηρέτηση των καταστημάτων της εταιρείας εντός 24 ωρών.

Το πλάνο

Σημειώνεται ότι τη δεδομένη στιγμή, η METRO ΑΕΒΕ διαθέτει 4 κέντρα διανομής:

 • Θεσσαλονίκη: 45.000 τ.μ.
 • Οινόφυτα: 43.000 τ.μ.
 • Μάνδρα: 21.000 τ.μ.
 • Ασπρόπυργος: 4.000 τ.μ.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πλάνο ανάπτυξης μέχρι το 2026 κάνει λόγο για επενδύσεις της τάξης των €280 εκατ., στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η νέα μεγάλη αποθήκη που θα αναπτύξει ο όμιλος στον Ασπρόπυργο, περίπου 45.000 τ.μ., αντικαθιστώντας τις υφιστάμενες που λειτουργούν σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, ήδη έχουν εντοπιστεί οι εκτάσεις, αλλά δεδομένου ότι απαιτούνται περί τα 120 στρέμματα για την κατασκευή μιας τέτοιας αποθήκης και ότι δεν υπάρχει μία τέτοια ενιαία έκταση αλλά υπάρχει η λύση της αγοράς διαφόρων όμορων οικοπέδων, ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο.

Επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα

Αναφορικά με το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος, ο κ. Παντελιάδης εκτιμά πως "είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Κέντρα Διανομής και αποτελεί το θεμέλιο που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την επέκτασή μας στη Βόρεια Ελλάδα".

DATA - Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος

 • συνολική έκταση: 45.000 τ.μ.
 • ψυχόμενοι χώροι: >16.000 τ.μ.
 • δυναμική υποστήριξης: 120 καταστήματα
 • ράμπες παραλαβών & αποστολών: 76
 • κωδικοί: 18.500
 • θέσεις αποθήκευσης: 23.500
 • δρομολόγια / μήνα: 860
 • κιβώτια / μήνα: 1.500.000
 • παραστατικά / μήνα: 6.000
 • χλμ καλωδίων ethernet Cat6: 20
 • χλμ οπτικών ινών: 5
 • Υπερύσγχρονη ψυκτική εγκατάσταση

Στο κτίριο της επέκτασης, έχουν εγκατασταθεί όλοι οι ψυχόμενοι χώροι. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης και φιλική προς το περιβάλλον.

Για τις ανάγκες του χώρου μελετήθηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε ένα υπερσύγχρονο υβριδικό σύστημα ψύξης, το οποίο χρησιμοποιεί ως ψυκτικά μέσα την αμμωνία, μίγμα νερού-γλυκόλης και διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η εν λόγω εγκατάσταση έχει μηδενικές εκπομπές CO2.

Τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Παράλληλα, εγκαταστάθηκε η πιο σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή και το μεγαλύτερο έργο WiFi6 στην Ελλάδα σε ενιαίο κτίριο, αποτελούμενο από 200 χιλιόμετρα καλωδίων και 5 χιλιόμετρα οπτικών ινών.

Με αυτή την υποδομή εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για απαιτητικές εφαρμογές στον χώρο των Logistics, όπως το voice picking και η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξει τη χρήση automated guided vehicles.

Καινοτομία & αυξημένη ασφάλεια

Στο πάτωμα του θαλάμου της κατάψυξης έχει εγκατασταθεί σύστημα ανακυκλοφορίας ζεστής γλυκόλης το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή και αδιάκοπη λειτουργία του χώρου καθώς το πάτωμα δεν παγώνει ποτέ.

Επιπλέον, το Κέντρο διαθέτει:

 • αυξημένο σύστημα πυροπροστασίας σε όλη την εγκατάσταση με πυροκουρτίνες στον χώρο της αποθήκης
 • συστήματα ολικής κατάκλισης στα μηχανοστάσια
 • ανιχνευτές αερίου στον χώρο αποθήκευσης των εύφλεκτων
 • in rack springler στα ράφια της αποθήκης ξηρού φορτίου
 • αυξημένες συνθήκες πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους

Επένδυση €18 εκατ. στα φωτοβολταϊκά

Παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση επενδύσεων ύψους €18 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, θα έχει ισχύ 2,47MW και εκτιμάται ότι θα παράγει 3,3GWh, καλύπτοντας το 70% των ετήσιων αναγκών ενέργειας του χώρου, εξοικονομώντας 2.586 τόνους CO2.

Εστίαση σε πελάτες, προμηθευτές & εργαζόμενους

Με τους ψυχόμενους χώρους παραλαβών και αποστολών, και τους 8 διαφορετικούς ψυχόμενους θαλάμους με διαφορετικές συνθήκες για κάθε κατηγορία προϊόντος, εξασφαλίζεται η τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, ώστε τα νωπά και φρέσκα προϊόντα να φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry ολόφρεσκα και σε άριστη ποιότητα.

Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα της METRO έχει κεντρικοποιημένο το 87% των προμηθευτών σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους προμηθευτές της εταιρείας, το κέντρο διανομής έχει όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για να εξασφαλίζει γρήγορη εκφόρτωση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο παραμονής των φορτηγών στον χώρο.

Τέλος, έχουν εγκατασταθεί φωτιστικά σώματα led τελευταίας τεχνολογίας και ο σχεδιασμός όλων των χώρων είναι τέτοιος, ώστε να εξασφαλίζεται ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον εργασίας για όλους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας με εύχρηστες εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της θέσης τους. Σημειώνεται ότι λαμβάνονται με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Επενδύσεις στο δίκτυο

Στο περιθώριο των εγκαινίων για το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος της METRO ΑΕΒΕ, ο κ. Παντελιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επενδυτικό πλάνο της τάξης των €280 εκατ. που είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί μέχρι το 2026, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη 90 νέων καταστημάτων - εκ των οποίων 25 αναμένονται τη φετινή χρονιά.

Από το σύνολο των νέων καταστημάτων, η συντριπτική τους πλειονότητα αφορά το convenience κομμάτι του Ομίλου, τα My market Local. Στόχος είναι τα 78-80 καταστήματα My market Local μέχρι το τέλος του 2025 με τη μέθοδο franchise, με το ενδιαφέρον να είναι ήδη μεγάλο, καθώς τα αιτήματα ξεπερνούν τα 100 σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, εκτός από την Αθήνα, όπου δίνεται το μεγαλύτερο βάρος σε πρώτη φάση, στις αρχές του 2024 αναμένεται η είσοδος του Local στην Θεσσαλονίκη.

Νησιά και Δράμα

Στον τομέα του Cash and Carry, ο κ. Παντελιάδης θεωρεί ότι ο Όμιλος έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό χάρτη.

Αναζητά μόνο χώρους σε ορισμένα νησιά, όπως π.χ. σε Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη και ένα τέταρτο στην Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο. Στις Κυκλάδες δεν προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιο νέο Metro cash and carry, ενώ ο επικεφαλής του Ομίλου θύμισε ότι έχει παρουσία ήδη σε Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη (με τρία cash & carry), όπως προαναφέραμε.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η εστίαση της ΜETRO είναι στην Δράμα, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί συγκεκριμένοι χώροι.

Οργανική ανάπτυξη

Ο κ. Παντελιάδης επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός του Ομίλου αφορά κατά βάση σε οργανική ανάπτυξη, αφού οι εξαγορές δεν περιλαμβάνονται στο βασικό στρατηγικό πλάνο, χωρίς βέβαια να αποκλείει κάποιο deal αν εντοπιστεί μια μεγάλη ευκαιρία που παράλληλα να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην ΜETRO.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει ότι "η συγκέντρωση στον κλάδο θα συνεχιστεί μέσω εξαγοράς μικρών και μεσαίων αλυσίδων από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, είτε επειδή οι μικρότεροι παίκτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή μεγαλύτερες πιέσεις από τα κόστη, είτε οι νέες γενιές στο management δεν ενδιαφέρονται να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, είτε επειδή μπορεί να γίνει κάποια δελεαστική οικονομική πρόταση".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ