Νέα
 • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
 • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Πιέσεις από μεγάλους μετόχους της MYTILINEOS για μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός Ελλάδος προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτίμησή της, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος, σήμερα, μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ για την πορεία του ομίλου σημείωσε ότι «τα κανονικά μας μεγέθη τα είδατε φέτος πρώτη φορά και θα είναι τα κατώτερα σε σχέση με τα επόμενα χρόνια. Αν δεν μεσολαβήσει κάποιο φοβερό γεγονός», όπως είπε, «ήδη από το 2023 τα EBITDA του ομίλου θα διαμορφωθούν άνετα πάνω από το 1 δισ. ευρώ», είπε.

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και βρισκόμαστε σε ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. Δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα σε κανέναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ό,τι απάντηση και να σας δώσω μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θα απαντήσω στις 27 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:

«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ' όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλλά αυτό κανείς πρέπει να το δει γενικά. Το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος».

Πρόταση για μέρισμα

Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην πρόταση για μέρισμα 1,20€/ μετοχή. Επιπλέον, το τελικό ποσό θα προσαυξηθεί από τις ίδιες μετοχές 1,23 ανά μετοχή. Το προς διανομή κέρδος υπόκειται σε παρακράτηση και το καθαρό είναι 1,14 και 1,17 περίπου με την προσαύξηση.

Ανέφερε ότι 8 εκατ. ήταν η αξία της εταιρεία όταν μπήκε στο ΧΑ, το 2017, ενώ σήμερα είναι στο 1 δισ.
 Σημείωσε ότι η εταιρεία είναι reference σε διεθνές επίπεδο, και πρόσθεσε ότι το ΔΣ θα συνεχίσει να δουλεύει συστηματικά υποστηρίζοντας την κερδοφόρα ανάπτυξη της MYTILINEOS.

Οπως είπε, στη MYTILINEOS υπάρχει το ΔΣ, αλλά παράλληλα, λειτουργεί ένα συμβούλιο εντός του ΔΣ το οποίο αποτελείται από ανεξάρτητα μέλη, τα οποία εξετάζουν τα θέματα της εταιρείας χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών. Αυτό είναι best practice σε αγγλικές εταιρείες το να μπορούν να κάνουν συνεδριάσεις τακτικές οι μη εκτελεστικοί για να συζητούνται τα θέματα που χρήζουν ανάλυσης χωρίς την παρουσία του Προέδρου και του ΔΣ.

Στα βασικά σημεία ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε τα εξής:

Βασικά σημεία

 • Εμμένει στην πρόβλεψη για πάνω από 1 δισ. τα EBITDA, εάν δεν συμβεί κάτι δραματικό
 • Εξαιρετικές αποδόσεις η νέα επένδυση στον Καναδά
 • Μπαίνουμε σε μία μεγάλη αγορά όπως η Καναδική που προσφέρει χώρο για ελκυστικές επενδύσεις
 • Περήφανοι που μία ελληνική εταιρεία είναι πρώτη είδηση στον Καναδά
 • Για την αγορά έχουμε ήδη πάρει επενδυτική βαθμίδα
 • Μεγάλοι επενδυτές ΑΠΕ εμπιστεύονται τη MYTILINEOS γιατί ξέρουν ότι θα παραδώσει στην ώρα της και με ποιότητα
 • Την ώρα που οι ΑΠΕ χάνουν λόγων μηδενικών τιμών, η Αλουμίνιον της Ελλάδας λειτουργεί ως «η μεγαλύτερη μπαταρία της χώρας» απορροφώντας όλο το φθηνό ρεύμα
 • Η εταιρεία παγιώνεται στα υψηλά αποδεικνύοντας ότι τα νούμερά της είναι βιώσιμα
 • Στρατηγική με πρόσημο τη διεθνοποίηση και τις αναπτυξιακές προοπτικές
 • Ανθεκτικότητα παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις
 • Πρωταγωνιστικός ρόλος στην ενεργειακή μετάβαση
 • Ανάδειξη του κλάδου ενέργειας με στρατηγικές κινήσεις που θέτουν το business σε πιο πελατοκεντρική διάσταση, βάσει των πλέον σύγχρονων απαιτήσεων σε διεθνές επίπεδο
 • Θέτουμε τις βάσεις για μία ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία – μοναδική στα ελληνικά δεδομένα
 • Παίρνουμε την καλύτερη τεχνογνωσία και την ενσωματώνουμε στο DNA της MYTILINEOS
 • Παγίωση της δραστηριότητας της μεταλλουργίας καθώς έγκαιρα διακρίναμε τη στροφή στο πράσινο αλουμίνιο
 • ΑΠΕ – διεθνώς καταξιωμένος παίκτης με game changing επιλογές και κινήσεις

Για την επενδυτική βαθμίδα

Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός του έτους θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι κάτι σπουδαίο αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Η ελληνική είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη, αν όχι στην ΕΕ, που είναι αναδυόμενη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους. Μόλις η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα τα ποσά δεν θα έχουν όριο», ανέφερε.

 Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση των φόρων ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι και μόνο η λέξη φόροι προκαλεί αποστροφή και πρόσθεσε: «Τώρα που ξεμπερδέψαμε από τα μνημόνια, να βρούμε άλλους φόρους; Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει. Έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ επειδή η οικονομία πάει καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία επέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων στην ενέργεια αλλά προεκλογικά δεν έκανε σημαία τους φόρους. Η συζήτηση από κάποια κόμματα για το θέμα των κερδών ήταν καταστροφική γιατί καλώς ή κακώς στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με μνημόνια 10 ετών».

Δεν αφήσαμε πίσω την ενεργειακή κρίση

Σε ερώτηση αν έχουμε αφήσει πίσω μας την ενεργειακή κρίση, απάντησε χαρακτηριστικά: «Οχι, δεν πιστεύω ότι αφήσαμε πίσω την ενεργειακή κρίση. Πιστεύω απλά ότι τον προηγούμενο χειμώνα η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή. Απουσία Άπω ανατολής από τις αγορές. Οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν στην Άπω ανατολή, μπορεί τα πλοία να κατευθυνθούν προς τα εκεί. Είμαστε στο έλεος του καιρού και της Κίνας. Οι τιμές όταν ανεβαίνουν φέρνουν κάποια θετικά στοιχεία αλλά και κάποια αρνητικά. Η απάντηση στην ερώτηση, δεν είναι δεδομένη. Όταν οι τιμές πέφτουν, πέφτουν και οι τιμές των λογαριασμών και όλοι πληρώνουν. Δεν είναι δεδομένο τι είναι καλό. Έχει αλλάξει το μοντέλο της εταιρείας. Η νέα μονάδα των 826MW θα δώσει μία κερδοφορία που δεν είχες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ