Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ωθηση στο Χρηματιστήριο από την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» - Απογειώνεται η κίνηση

Πηγή: Eurokinissi

Μία σημαντική είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προσδίδοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο κύρος στην ελληνική χρηματαγορά σε μία χρονική περίοδο που αν μη το άλλο το έχει σημαντική ανάγκη.

Πρόκειται για το Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μετά μία περίοδο «παγώματος» που προκάλεσε η πανδημία και η οικονομική κρίση.

Ήδη έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την εισαγωγή του 30% των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τους βασικούς μετόχους του AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH που ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, όπως επίσης από τους υπόλοιπους μετόχους που είναι το ΤΑΙΠΕΔ  με 30% και το Υπερταμείο με 25% καθώς και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%. Με βάση τον σχεδιασμό το Υπερταμείο θα διατηρήσει το ποσοστό του και μετά την εισαγωγή. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης

Οι ανάδοχοι της έκδοσης 

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν αναλάβει οι τράπεζες Bank Of America, Morgan Stanley και Deutsche Bank, ενώ η εισαγωγή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023.

Όπως προβλέπεται από το μνημόνιο κατανόησης (MOU) που ήδη έχουν υπογράψει οι μέτοχοι του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Avi Alliance θα αγοράσει ένα επιπλέον 10% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και το εναπομείναν 20% να διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς στο ΧΑ.

Η αποτίμηση του 30% των μετοχών αποτιμάται σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και ενός δισ. ευρώ. Παράλληλα, το μέγεθος της εισαγωγής θα δημιουργήσει όλα εκείνα τα απαραίτητα κεφάλαια για τη δημιουργία επενδύσεων, αλλά και θα δώσει επιπλέον μετρήσιμη αξία στην υπόλοιπη συμμετοχή του Δημοσίου (25%) που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ είχε τοποθετήσει χρονικά την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του πρώτου 6μηνου του 2023. Ωστόσο η εισαγωγή μετατέθηκε για το 2ο εξάμηνο και μάλλον προς το τέλος του έτους και αυτό διότι οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά είναι ιδιαίτερες, κυρίως λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Δεδομένη είναι η είσοδος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την όλη διαδικασία, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο να μεταφέρεται προς το β΄ εξάμηνο του έτους.

Γιατί μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Στην όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η συγκρότηση κυβέρνησης, όπως αυτή θα προκύψει – πιθανότατα – από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου όπως επίσης και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που αυτό τοποθετείται χρονικά το Φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός και για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και είχαν προκριθεί εννέα funds στην επόμενη φάση. Όμως, η κυβέρνηση, τελικά, αποφάσισε να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός και να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει στο αεροδρόμιο το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για δύο λόγους:

  • Ο ένας είναι ότι θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές να αποκτήσουν μερίδιο στην πολύ καλή πορεία των οικονομικών μεγεθών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και
  • ο άλλος είναι ότι μια εισαγωγή τέτοιου μεγέθους θα είναι ένα μέτρο τόνωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
αεροδρόμιο

Αύξηση της κίνησης

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2022, κατέγραψε σημαντική άνοδο στην επιβατική κίνηση.

Συνολικά, διακινήθηκαν 22.728.750 επιβάτες, έναντι 12.345.524 επιβατών το 2021, καταγράφοντας αύξηση 84,1%. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός υπολειπόταν μόλις κατά 11,1% του ρεκόρ του 2019. 

Σημειώνεται ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν 213.352 πτήσεις, κατά 34,2% αυξημένες έναντι του 2021. Ο αριθμός αυτός υπολείπεται μόλις κατά 5,4% αυτόν του 2019.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ