Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα εποχή για τη Vivartia - Σήμερα η γενική συνέλευση της MIG

Μέγκα deal για την εξαγορά της Vivartia από την CVC Capital Partners
Μέγκα deal για την εξαγορά της Vivartia από την CVC Capital Partners

Μια νέα σελίδα ξεκινά σήμερα για την ιστορική βιομηχανία τροφίμων Vivartia που περνά και επίσημα στον έλεγχο του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, σε μια συμφωνία η οποία αποτιμάται πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της μητρικής Marfin Investment Group (MIG) οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να εγκρίνουν την εξαγορά της Vivartia, η οποία μέσα στα τελευταία 15 χρόνια αλλάζει χέρια για 3η φορά.

Με βάση τη συμφωνία, η MΙG θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της, ήτοι το 92,8% των μετοχών της Vivartia, στη CVC, που αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ περίπου, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία έχει ήδη υποβληθεί σχετική αίτηση. Η Vivartia το 2019 είχε πωλήσεις της τάξης των 629 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 63 εκατ. ευρώ.

Και άλλες εξαγορές εξετάζει η CVC

Το αμερικανικό fund, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζει εξαγορές και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες θα ενισχύσουν την αξία τόσο της ΔΕΛΤΑ, όσο και του ομίλου της Vivartia, με ένα από τα σενάρια που συζητούνται να είναι ενδεχόμενη εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Μέχρι στιγμής η CVC Capital Partners έχει επενδύσει στον χώρο της υγείας, (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω της Skroutz.gr, ενώ φαίνεται ότι έχει κλείσει και η συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Από τους Δασκαλόπουλο και Θεοδωρόπουλο στους αμερικάνους

Η Vivartia ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 μετά από συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, CHIPITA INTERNATIONAL, GOODY’S και ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. και σήμερα δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών και ποτών μέσω της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας μέσω των GOODY’S A.E. και EVEREST A.E. και στον κλάδο καταψυγμένων τροφίμων μέσω της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

Τον Ιούλιο του 2007 η MΙG αποκτά το 34% της Vivartia, φτάνοντας το Δεκέμβριο του 2011 το 86%. Σήμερα, η MIG κατέχει ποσοστό άνω του 92% της εταιρείας. Από το φιλόδοξο σχήμα αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (ΔΕΛΤΑ) και το 2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παίρνοντας μαζί του την Chipita.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ