Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wikifarmer: Κέρδη και οφέλη από την ψηφιακή πλατφόρμα για παραγωγούς και buyers

Wikifarmer / Πηγή: Wikifarmer
Wikifarmer / Πηγή: Wikifarmer

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση της πλατφόρμας Wikifarmer για τους παραγωγούς, αλλά και τους αγοραστές στη χώρα μας, αναλύει σε συνέντευξη που έδωσε στην imerisia.gr ο Πέτρος Σάγκος, συνιδρυτής του Wikifarmer, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στο εμπόριο, αλλά και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει το Wikifarmer. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το Wikifarmer είναι μία πλατφόρμα που ξεκίνησε ως το Wikipedia του αγροτικού τομέα, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες στους αγρότες για το πως να καλλιεργούν καλύτερα και πιο βιώσιμα το χωράφι τους. Παρόλα αυτά αφού έφτασε στους 8 εκατομμύρια επισκέπτες από 180 χώρες, αποφασίσαμε να λανσάρουμε το Wikifarmer marketplace, μία πλατφόρμα όπου ο κάθε παραγωγός μπορεί να ανεβάσει τα προϊόντα του και να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην αγορά είτε αυτή είναι χονδρικής ή ,αν μπορεί να το υποστηρίξει, της λιανικής. 

Τι προσφέρει η πλατφόρμα στους Έλληνες παραγωγούς;

Αυτό που προσφέρει στους Έλληνες παραγωγούς, εκτός από πολύτιμη και δωρεάν γνώση, είναι απευθείας πρόσβαση στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελεί δηλαδή ένα ψηφιακό κανάλι πώλησης αγροτικών προϊόντων των παραγωγών και κάποιων εμπόρων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν καλύτερες τιμές και αγοράζουν πολλές φορές και φρεσκότερο προϊόν, αφού έρχεται κατευθείαν από την πηγή, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε πολλαπλούς προμηθευτές.

Πέτρος Σάγκος / Πηγή: Wikifarmer
Πέτρος Σάγκος / Πηγή: Wikifarmer

Τι εργαλεία προσφέρετε στους αγοραστές χονδρικής;

Με τη χρήση της πλατφόρμας μας, ένας υπεύθυνος προμηθειών μπορεί εύκολα και γρήγορα να ζητήσει προσφορές και τιμές από δεκάδες προμηθευτές χωρίς καν να σηκώσει το τηλέφωνο και στη συνέχεια να επιλέξει την καλύτερη και με το πάτημα λίγων κουμπιών να αγοράσει. Μάλιστα πρόσφατα αναπτύξαμε τη δυνατότητα online διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών για μεγάλες ποσότητες, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας Product request, όπου ο αγοραστής μπορεί να καταχωρήσει το ζήτημά του κι οποιοσδήποτε παραγωγός να του απαντήσει με συγκεκριμένη προσφορά, καθώς σίγουρα οι αρχικές τιμές που βλέπετε είναι τιμές για πολύ μικρές παραγγελίες.

Από την άλλη πλευρά, στους ιδιώτες, η πλατφόρμα προσφέρει καλύτερης ποιότητας φρούτα και λαχανικά και πολλές φορές δυσεύρετα αγροτικά προϊόντα (σπάνια μέλια, βότανα, κτλ.) με άμεση παράδοση σε καλές τιμές, οπότε αυτό προσέλκυσε χιλιάδες καταναλωτές που μας βρήκαν μόνοι τους.

Γιατί να αγοράσει κάποιος από το wikifarmer στη χονδρική;

Το Wikifarmer έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να ψηφιοποίησει τις αγορές χονδρικής και να επιλύσει βασικές παθογένειες που αφορούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων. Από τη μία πλευρά δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να πουλήσει το προϊόν του σε πολύ περισσότερους αγοραστές κι από την άλλη προσφέρει εγγύηση ποιότητας κι επιστροφής χρημάτων στους αγοραστές χονδρικής. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, αν ο αγοραστής δεν είναι ευχαριστημένος με το προϊόν κατά την παραλαβή μπορεί να πάρει τα χρήματά του πίσω, πράγμα που ακούγεται απλό, ωστόσο είναι γνωστό πρόβλημα όταν η αγορά αφορά σε ευπαθή προϊόντα.

Με πόσους παραγωγούς συνεργάζεστε στην Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους 1.500, ωστόσο πιστεύουμε πως ως το τέλος του 2021 θα έχει φτάσει τους 10.000 Έλληνες παραγωγούς. Έχουμε εκπλαγεί από το εύρος και την ποιότητα των προϊόντων που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα.

Πως διαρθρώνεται το πελατολόγιό σας ανά κανάλι;

Θα λέγαμε πως, λόγω του κορωνοιού και της πολύ μειωμένης δραστηριότητας στην εστίαση και τον τουρισμό, σε αυτή τη φάση είναι 60% λιανική και 40% χονδρική. Το καλοκαίρι η εικόνα ήταν αντίστροφη, καθώς ο κόσμος ήταν εκτός σπιτιού και τα εστιατόρια ήταν ανοιχτά οπότε οι πωλήσεις μας ήταν 70% χονδρική και 30% λιανική. Ειδικά στη χονδρική, μας έχει βοηθήσει αρκετά η συνεργασία με μικρά σουπερ μάρκετ, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων και πολλούς χονδρέμπορους στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού μέχρι σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε έναν πραγματικά γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό, αφού είδαμε παραγωγούς και επιχειρήσεις, που δεν είχαν ποτέ στο νου τους το Internet ως έναν τρόπο να κάνουν πωλήσεις ή αγορές αγροτικών προϊόντων, να μεταλλάσσονται άρδην. Επίσης, όσον αφορά στη λιανική, βλέπουμε κατά τη διάρκεια των lockdowns αύξηση της κατανάλωσης σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας. Όλο αυτό βέβαια έφερε κι ένα νέο trend, την παραγγελία συγκεκριμένων προϊόντων, όπως λάδι, μέλι, ξηρούς καρπούς, βότανα και άλλα πολλά, κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Ποια είναι τα top προϊόντα που ενδιαφέρουν τον κόσμο;

Όσον αφορά στον τζίρο και τα τεμάχια, σίγουρα στα top κατατάσσονται το μέλι, τα φρούτα (με κορυφαία τα μήλα, την μπανάνα και τα πορτοκάλια), τα αυγά και οι τσιπούρες. Το ψάρι είναι μία πολύ ανερχόμενη κατηγορία. Ταυτόχρονα στο κομμάτι της χονδρικής η μεγάλη παραμονή στο σπίτι έφερε μεγάλες ανακατατάξεις σε πολλές επιχειρήσεις κι αυτό οδήγησε σε αύξηση των συγκρίσεων τιμών στο Wikifarmer, αλλά κι αύξηση χρήσης του feature διαπραγμάτευσης τιμών. Επίσης είδαμε στροφή πολλών καταστημάτων λιανικής προς τα βιολογικά, αλλά και το ποιοτικό λάδι και μέλι. Επίσης, σαφώς το πορτοκάλι είχε την τιμητική του, αφού είδαμε μεγάλη αύξηση παραγγελιών αυτό τον χειμώνα από καταστήματα καφέ.

Σε ειδική ενότητα, οι επισκέπτες του Wikifarmer από την Αττική μπορούν να προχωρούν σε παραγγελία προϊόντων μέσα από μία λίστα προμηθευτών, που τα παραδίδουν δωρεάν και αυθημερόν, εντός των ορίων της Περιφέρειας. Πόσοι συμμετέχουν στη λίστα αυτή και πως εξελίχθηκαν οι παραγγελίες εν μέσω της κρίσης;

Υπάρχει η ειδική ενότητα τροφοδοσίας καταστημάτων, όπου καταστηματάρχες εστιατορίων, μίνι μάρκετ,αλλά και ξενοδοχεία μπορούν να παραγγέλνουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια, λάδι, μέλι, τυριά και πολλά άλλα προϊόντα και να τα παραλαμβάνουν ίσως ακόμη κι εντός της ημέρας. Σε αυτή τη λίστα συμμετέχουν όσοι μπορούν να παραδώσουν άμεσα και με δωρεάν μεταφορικά ανεξαρτήτως ποσοτήτων. Αντίστοιχα υπάρχει μία λίστα και στη λιανική, όπου και πάλι υπάρχουν προμηθευτές με άμεση παράδοση και ελεγμένη ποιότητα για να εξυπηρετούνται άμεσα οι ιδιώτες. Μάλιστα όλοι αυτοί οι προμηθευτές εξυπηρέτησαν άριστα χιλιάδες παραγγελιών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown που υπήρξε και κάποιου είδους πανικός. 

Σε ποιες άλλες χώρες, πλην της Ελλάδας, έχετε παρουσία; Ποια είναι τα σχέδια επέκτασης του Wikifarmer;

Αυτή τη στιγμή το Wikifarmer έχει λανσαριστεί στην Ελλάδα, την Τουρκία, ενώ έχουμε λανσάρει και το Wikifarmer Global Market,το οποίο όμως αφορά καθαρά εξαγωγές και η αλήθεια είναι πως βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση κυρίως για ελληνικά προϊόντα. 

Το Wikifarmer κάνει και σεμινάρια για διάφορα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Εντός Μαρτίου έχει προγραμματιστεί σεμινάριο για την ελιά. Θα παρουσιάσουμε ένα διαδραστικό κορμό, όπου αρχικά, θα δείξουμε φωτογραφίες και βίντεο με σωστές και λάθος πρακτικές κλαδέματος και θα συζητάμε την κάθε περίπτωση σχετικά με το πόσο αυτές επηρεάζουν την καρποφορία και την απόδοση του δέντρου, την υγεία του και την δυναμική του. Ποια μηχανήματα είναι κατάλληλα, πότε πρέπει να γίνεται το κλάδεμα και από ποιους, με αναφορά στη βιολογική καλλιέργεια και στα μηχανήματα που βοηθούν στην απόκτηση της πιστοποίησης κ.λπ..  Υπάρχει η δυνατότητα να μιλήσουν επιτυχημένοι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πραγματοποιήσει πωλήσεις ελαιολάδου πολλών χιλιάδων ευρώ από την πλατφόρμα πωλήσεων του wikifarmer.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ