Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Motor Oil: Ο παράγοντας που θα κρίνει την επενδυτική απόφαση για το FSRU της Κορίνθου

Από την έγκριση της χρηματοδότησης του FSRU της Κορίνθου, από την Κομισιόν, εξαρτάται η τελική επενδυτική απόφαση η οποία αναμένεται να ληφθεί στο επόμενο τρίμηνο, ανάλογα ποια θα είναι η απόφαση της Κομισιόν.  Αυτό ανέφερε χθες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil κ. Πέτρος Τζεννετάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτο εξαμήνου.

«Από την υποστήριξη που θα λάβει το FSRU της Κορίνθου της Motor Oil εξαρτάται η τελική επενδυτική απόφαση», σημείωσε ενημερώνοντας τους αναλυτές, ότι η εταιρεία έλαβε επιστολή με ερωτήματα από την DG COM τα οποία και πρόκειται να απαντήσει τον Σεπτέμβριο.

Η επένδυση στο FSRU Κορίνθου, o πλωτός σταθμός υποδοχής και αεριοποίησης LNG γίνεται από τη θυγατρική της Motor Oil Διώρυγα Gas και είναι, μία επένδυση ύψους 340 εκ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Τζαννετάκης,  εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικούς όροι ενώ αποτελεί ένα από τα δύο FSRU του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο κ. Τζαννετάκης τόνισε επίσης ότι πραγματοποιούνται μηνιαίες πληρωμές του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης, που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο και θα συνεχιστούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2024. Οι μηνιαίες καταβολές όπως είπε ανέρχονται σε 88 εκ. ευρώ ενώ τόνισε ότι η εταιρεία έχει ικανή ρευστότητα για να ανταποκρίνεται κάθε μήνα στην υποχρέωσή της αυτή.

►Διαβάστε επίσης: Mytilineos: Στρατηγική εξαγορά στον κλάδο μεταλλουργίας εκτοξεύει τη μετοχή 

Ανάπτυξη στις ΑΠΕ

Όσον αφορά τις ΑΠΕ σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει 772 MW ΑΠΕ, που στο πρώτο εξάμηνο παρήγαγαν EBITDA 40 εκ. ευρώ. Επίσης είπε ότι πρόσφατα έλαβαν όρους σύνδεσης και 300 MW της UNAGI που εξαγόρασε πρόσφατα.

Στην προμήθεια ενέργειας, το μερίδιο του ομίλου μέσω της NRG έφτασε στο πρώτο εξάμηνο στο 5,4% από 4,6% πέρσι ενώ συνεχίζεται και η ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτρικών φορτιστών που σήμερα είναι 1021 από 520 πέρσι.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Οι 2 λόγοι που σπρώχνουν στα ύψη τις τιμές - Ανησυχία για το «τσιμπημένο» φυσικό αέριο

Τα οικονομικά στοιχεία της Μotor Oil

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών της Motor Oil παρουσιάστηκε μειωμένος στα 5.928,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι 7.899,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2022  παρουσιάζοντας πτώση κατά 24,96%.

Η πτώση προήλθε από τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8,80% (από ΜΤ 7.449.275 σε ΜΤ 6.793.700) σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασμένες σε Δολάρια Η.Π.Α.) κατά 25,26% σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε ότι κρατάει μικρό καλάθι για το δεύτερο εξάμηνο αν και θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι απώλειες του πρώτου.

Μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντισταθμίστηκε από την ενδυνάμωση του δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του Ευρώ (μέση ισοτιμία) κατά 1,16% δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Μητρικής αφορά εξαγωγές τιμολογούμενες σε δολάριο Η.Π.Α.

Η μείωση του όγκου πωλήσεων του Ομίλου το Α’ εξάμηνο 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 οφείλεται στις εργασίες του εκτεταμένου προγράμματος περιοδικής συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του Διυλιστηρίου την περίοδο Μαΐου Ιουλίου 2023.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ