Νέα
  • ΓΔ: 1272.15 +0.59%
  • Τζίρος: 77,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βασίλης Φουρλής: Τρία νέα μεγάλα IKEA έως το 2027 – Αισιοδοξία για την απόκτηση του Smart Park

Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Fourlis

Τα σχέδια για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της Fourlis ανέλυσε η Διοίκηση του Ομίλου κατά τη σημερινή (Πέμπτη 7/9/2023) τηλεδιάσκεψη. Ο επικεφαλής του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής, επανέλαβε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2026 είναι οι πωλήσεις να φθάσουν τα €750 εκατ. και το περιθώριο EBIT στα επίπεδα του 8%-10%, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την μελλοντική κερδοφορία της Fourlis Holdings.

Θυμίζουμε ότι οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε €246,7 εκατ. το α’ εξάμηνο του ’23, αυξημένες κατά 16%, ενώ ο κ. Φουρλής εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και στο δεύτερο μισό της χρονιάς η ανάπτυξη, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς, κάτι που έχει να κάνει με την υψηλότερη περυσινή συγκρίσιμη βάση.

Ερχονται νέα IKEA

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα IKEA, ο κ. Φουρλής ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή το σενάριο να ανοίξουν νέα μικρά IKEA σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «εστιάζουμε στα full size stores, με χώρους πάνω από 6.000-7.000 τ.μ., τα οποία εκτός από την πλήρη ποικιλία σε προϊόντα έχουν εστιατόρια και μεγάλες περιοχές delivery & pick-up».

Ειδικότερα προγραμματίζεται το άνοιγμα μεγάλων IKEA μέχρι το 2027 σε Πάτρα, Κρήτη και νότια προάστια Αθήνας.

Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής του ομίλου, «τα full size stores είναι αυτά που έχουν ισχυρή κερδοφορία». Οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 58% των συνολικών πωλήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, αυξήθηκαν κατά 22,6% το Α’ εξάμηνο του ’23 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ από τις διεθνείς αγορές, αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση το Α’ εξάμηνο του ’23.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι αυξημένες πωλήσεις σε συνδυασμό με ένα σταθερά ισχυρό περιθώριο μικτού κέρδους και της λειτουργικής μόχλευσης, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του κλάδου λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων.

Σήμερα λειτουργούν 20 καταστήματα ΙΚΕΑ (σε Ελλάδα, Κύπρο, και Βουλγαρία) διαφορετικών μεγεθών.

Πηγή: intersport.gr
Πηγή: intersport.gr

Το χαρτοφυλάκιο της Intersport

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η οριακή, έστω, αύξηση των πωλήσεων της Intersport στο α’ εξάμηνο, είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και επενδύσεων που ανέλαβε με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης και της εμπειρίας των πελατών και την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει πλέον ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του δικτύου καταστημάτων του προς μια πιο εκσυγχρονισμένη και ψηφιοποιημένη φιλοσοφία και έχει επίσης ολοκληρώσει την επένδυσή του σε αυτοματοποιημένα logistics, υποστηρίζοντας την πολυκαναλική του προσέγγιση.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του υποστηρίζεται από τις ισχυρές συνεργασίες του Ομίλου με κορυφαίες εταιρείες του αθλητικού κλάδου, όπως η Nike και η Adidas.

Ο κλάδος λιανικής αθλητικών ειδών του Ομίλου σήμερα αριθμεί ένα δίκτυο 107 καταστημάτων και συγκεκριμένα 59 καταστήματα στην Ελλάδα, 32 στη Ρουμανία, 10 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου καταστημάτων της INTERSPORT έχει σε μεγάλο βαθμό αναπτυχθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Holland & Barrett

Η επένδυση του Ομίλου Fourlis στον κλάδο λιανικής των προϊόντων υγείας και ευεξίας, μέσω του franchise της Holland & Barrett, ξεκίνησε με τη λειτουργία των 3 πρώτων καταστημάτων λιανικής Holland & Barrett στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, ενώ έχει ξεκινήσει και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Ο Όμιλος επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία της μάρκετινγκ καμπάνιας, η οποία θα συμβάλει καταλυτικά στη δημιουργία περαιτέρω ευαισθητοποίησης των καταναλωτών προς προϊοντικές επιλογές που προωθούν μια πιο υγιεινή ζωή. H Holland & Barrett είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη στον κλάδο Health & Wellness.

Η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της να λειτουργήσει περίπου 100 φυσικά καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία τα επόμενα πέντε χρόνια.

Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Για τον τομέα του real estate αναφέρθηκε από τη διοίκηση ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα το IPO της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Σύντομα θα υποβληθεί το ενημερωτικό δελτίο, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στο τέλος του α' εξαμήνου είχε στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) €330 εκατ. και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) €225,2 εκατ. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τη REDS

Για την εξαγορά του Smart Park ο κ. Φουρλής υπογράμμισε ότι «είμαστε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με REDS σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξέρουμε αν υπάρχει τελική συμφωνία ή όχι. Αναμένουμε θετική εξέλιξη πάντως». Σχετικά με την γη που έχει αγοράσει η Fourlis απέναντι από το Smart Park σημείωσε ότι «περιμένουμε πως θα πάνε οι συζητήσεις μας για το Smart Park και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε με το συγκεκριμένο οικόπεδο».

Πλάνο για πιο ανταγωνιστικές τιμές

Ο κ. Φουρλής σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε πλάνο 2-3 ετών να παρέχουμε πιο ανταγωνιστικές τιμές στους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό θα έχει θετική ανταπόκριση στις πωλήσεις, χωρίς, από την άλλη πλευρά, να θυσιάσουμε τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ