Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κακοκαιρία Daniel: Βαρύς ο λογαριασμός για την ελληνική οικονομία - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Πηγή: Eurokinissi

Τεράστιο είναι το πλήγμα από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel για τη θεσσαλική οικονομία, η οποία προσφέρει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας, ήτοι €8 δισ. Είναι ακόμα νωρίς να μιλήσει κάποιος για τον συνολικό απολογισμό των ζημιών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, με κάποιες εκτιμήσεις να τις προσδιορίζουν από €2,5 έως και €4 δισ.

Ασφαλώς, εκτός από τις καταστροφές σε σπίτια, η φυτική και ζωική παραγωγή του τόπου έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των παραγωγών.

Φυτική παραγωγή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση (με περίπου 1/3 της συνολικής παραγωγής) μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι.

Πηγή: Eurokinissi

Παράλληλα, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.

Στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής, τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία Daniel εστιάζονται μεταξύ άλλων σε 

 • Καλαμπόκι
 • Σιτηρά 
 • Βαμβάκι
 • Βιομηχανική ντομάτα
 • Τριφύλλια
 • Μήλα
 • Αμύγδαλα

Βαμβάκι

Ειδικά για το βαμβάκι, που είναι ένα από τα βασικά προϊόντα της θεσσαλικής γης, το πλήγμα θα είναι τεράστιο. Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Θύμιος Φωτεινός, έκανε λόγο ακόμη και για καθολική καταστροφή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα - που δοκιμάστηκε και αυτή - καλλιεργούνται περίπου 960.000 στρέμματα, από το σύνολο των 2,5 εκατ. στρεμμάτων της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα. Μεγάλες ζημίες σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό έχουν υποστεί και οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, καθώς στον θεσσαλικό κάμπο έχει την έδρα του πάνω από το 40% του δυναμικού του κλάδου.

Πηγή: Eurokinissi

Μήλα Zagorin

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, ο οποίος συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, από τη Ζαγορά, το Πουρί και τη Μακρυρράχη - με μια ετήσια παραγωγή της τάξης των 15 εκατ. κιλών - ανέφερε ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η επόμενη μέρα ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση».

Διαβάστε επίσης: Κραυγή αγωνίας από τον Συνεταιρισμό Ζαγορίν: Κρίνεται η επιβίωσή μας

Σημειώνει ότι «αυτή την ώρα τα χωριά είναι αποκλεισμένα, όπως βέβαια και αρκετά άλλα στο Πήλιο. Για τη Ζαγορά δεν υπάρχει πρόσβαση από καμία οδό, παρά μόνο από αέρος ή από θαλάσσης μόνο για τα παράλια της περιοχής. Είναι κλειστή η έξοδος προς Βόλο, μέσω κάθε κλάδου του Πηλίου. Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο. Είναι αποκλεισμένα μεταξύ τους και τα τρία χωριά...Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα ενόψει περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και καστάνων. Αγροκτήματα ή μέρος αυτών έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά προς τη θάλασσα, καταγράφεται καρπόπτωση από ανεμοθύελλα, πλήγματα σε καρπούς από χαλαζόπτωση αλλά και εκρίζωση φυτικού κεφαλαίου από τα καιρικά φαινόμενα». 

Αμύγδαλα

Στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στα 40.000 στρέμματα με καλλιέργεια αμυγδάλου, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους βρισκόταν στα δέντρα καθώς είχε ξεκινήσει πρόσφατα η συγκομιδή τους, οπότε αναμένονται σημαντικές ζημιές και σε αυτή την καλλιέργεια.

Ζωικό κεφάλαιο

Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία, το οποίο, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπολογίζεται γύρω σε: 

 • 1,3 εκατ. αιγοπρόβατα
 • 111.000 αγελάδες 
 • 120.000 χοιρινά
 • 473.000 πουλερικά (απογραφή 2021)
Πηγή: Eurokinissi

Συνολικά στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Επίσης, η βοοτροφία παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος, ενώ η χοιροτροφία παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Στον κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε από τους αγρότες να μην περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών.

Εκτός από τα χιλιάδες ζώα που πνίγηκαν, μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο με την αναζήτηση όσο και την μεταφορά των ζωοτροφών στα κοπάδια.

Καταστροφές σε υποδομές και εγκαταστάσεις

Μεγάλες καταστροφές καταγράφονται επίσης: 

 • στην αγροτική οδοποιία
 • σε γεωτρήσεις 
 • σε εξοπλισμό, όπως λάστιχα και καρούλια για άρδευση
 • σε τρακτέρ και αλωνιστικές μηχανές
 • σε κτηριακές εγκαταστάσεις και αποθήκες με ζωοτροφές, άχυρα και σιτηρά
Πηγή: Eurokinissi

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα πάει στο Στρασβούργο για να διεκδικήσει πόρους από την ΕΕ για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών.

Εκλεισε εργοστάσιο της Exalco

Τα προβλήματα βέβαια δεν αφορούν μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων.

Διαβάστε επίσης: Βιοκαρπέτ: Εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο στη Λάρισα - Ζητά αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής

Χαρακτηριστικά η Βιοκαρπέτ ανακοίνωσε ότι το ένα από τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής της εταιρείας, Exalco, το οποίο βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή Κουλούρι Λάρισας, λόγο της πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, αναστέλλει προσωρινά την λειτουργία του στο εργοστάσιο που επλήγη.

Οι παραγγελίες θα εκτελούνται από το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή της Νίκαιας (5ο χλμ. Λάρισας-Αθηνών).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ