Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκλαβενίτης: Τζίρος 4,475 δισ. και ανθετική κερδοφορία το 2022 – Το επενδυτικό πλάνο και οι εξαγορές

Σκλαβενίτης / Πηγή: Intime
Σκλαβενίτης / Πηγή: Intime

Τζίρο €4,475 δισ. εμφάνισε η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης το 2022, εμφανίζοντας άνοδο 12,3% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος ενώ στα επίπεδα του 10% κινήθηκε και η άνοδος της μικτής κερδοφορίας, στα €1,162 δισ. Παράλληλα, ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τα EBITDA (στα €276,44 εκατ.) και καθαρά της κέρδη (€58,17 εκατ.), καθώς μειώθηκαν μόλις κατά 5%.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης επέδειξε ανθεκτικότητα και αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της αγοράς με ανάπτυξη 12%.

Η μείωση κερδοφορίας της εταιρείας κατά 26%, ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τρόφιμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών, ως συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και των ιστορικά υψηλών τιμών που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα.

Επενδύσεις

Πέραν της σημαντικής συγκράτησης των τιμών, η ΕΥΣ εντός του 2022 υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο εστιάζει:

  • στην ενίσχυση του δικτύου της, μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 Καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος
  • στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική
  • στην ανακαίνιση 20 Καταστημάτων
  • στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 Καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με την ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα

Περισσότεροι εργαζόμενοι – Υψηλότερες αποδοχές

Επισημαίνεται ακόμη η δημιουργία 2.352 νέων θέσεων εργασίας, φτάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 29.800 τον Δεκέμβριο του 2022.

Επιπλέον από την 1η Νοεμβρίου 2022, προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους €17 εκατ. ετησίως για την πλειοψηφία των Εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους €5,9 εκατ. για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της.

Εξαγορές

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, προέβη στην απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων στην περιοχή της ανατολικής Αττικής από την εταιρεία λιανικού εμπορίου Γέγος Super Market τα οποία ενσωματώθηκαν στο δίκτυο της εταιρείας.

Επίσης, στα μέσα του δευτέρου τριμήνου 2023, προέβη στην εξαγορά του συνόλου των μεριδίων της εταιρείας λιανικού εμπορίου «Σανιδάς-Παπακωνσταντίνου IKE» η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας με οκτώ καταστήματα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ