Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακρίβεια: Ράλι δίχως φρένα στις τιμές των τροφίμων - Γιατί είναι δύσκολο να αποδώσουν τα μέτρα του ΥΠΑΝ

Η μάχη στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κριθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση και εκεί δίνουν την «μητέρα των μαχών». Επίσης γνωρίζουν άριστα ότι εν τοις πράγμασι οι δυνατότητες παρέμβασης στην διαμόρφωση των τιμών είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού σε μία ελεύθερη οικονομία εκείνη που διαμορφώνει τις τιμές είναι η αγορά και όχι η κεντρική εξουσία.

Κατά συνέπεια το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ναι μεν μπορεί να δώσει μία μικρή ανάσα στους καταναλωτές και να λειτουργήσει ως μέσο ανάσχεσης των συνεχών αυξήσεων, ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να φέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα που δεν είναι άλλα από τον περιορισμό των αυξήσεων στην αγορά, ώστε να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά που επί 18 σχεδόν μήνες βρίσκονται αντιμέτωπα με συνεχείς αυξήσεις που έχουν μειώσει δραματικά το διαθέσιμο εισόδημά τους.

►Διαβάστε επίσης: Με κομμένα φρένα οι τιμές σε καύσιμα και πετρέλαιο - Φόβοι για νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων

Tι λένε οι παράγοντες της αγοράς

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που είναι άριστοι γνώστες του τρόπου και λειτουργεί η οικονομία και ειδικά εισαγωγικές, πολυεθνικής και η εγχώρια βιομηχανία, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο το μέτρο της μείωσης των τιμών κατά 5%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μία εφάπαξ μείωση 5%, η οποία συνοδεύεται και με το αντίστοιχο καρτελάκι στο ράφι ή στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ, μάλλον δεν πρόκειται να φανεί σε ευρεία κλίμακα στα σούπερ μάρκετ και αυτό διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα για να αναλάβει μία επιχείρηση τέτοια ευρείας κλίμακας αλλαγή τιμών.

►Διαβάστε επίσης: Πλώρη για έσοδα 20 δισ. έχει βάλει ο τουρισμός - Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» έσοδα και αφίξεις

Φοβίζει η 6μηνη μείωση των τιμών 

Και αυτό διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί κάποιος να προβλέψει την πορεία των τιμών που διαμορφώνουν το τελικό κόστους, όπως οι πρώτες ύλες, οι τιμές της ενέργειας κ.α.

Ωστόσο ανέφεραν ότι επειδή πρόκειται για μία κυβερνητική πρωτοβουλία και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα θελήσει να πάει κόντρα στην απαίτηση αυτή, ίσως κάποιες βρουν τρόπους να δώσουν αυτή την μείωση στο ράφι, αλλά αυτή θα αφορά λίγο προϊόντα και πιθανόν όχι ευρείας κατανάλωσης.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που βρίσκει τις ελληνικές επιχειρήσεις σε δυσμενέστερη θέση από αυτή των εισαγωγικών και των πολυεθνικών, είναι το γεγονός οι πολυεθνικές μπορεί να αλλάζουν τα ποσοστά κέρδους με τις μητρικές, με την όποια αύξηση περιθωρίου κέρδους να περνάει στην μητρική και στην Ελλάδα να το διατηρείται σταθερό το περιθώριο.

Αντίστοιχα εργαλεία έχουν και οι εισαγωγικές εταιρίες, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι ελληνικές οι βιομηχανίες και έτσι εκ των πραγμάτων να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.

Κατά συνέπεια το όλο πακέτο των μέτρων είναι λίγο στο αέρα και εκφράζει περισσότερο ευσεβείς πόθους, παρά μία πραγματικότητα και το όποιο φάρμακο θα έρθει μόνο από την αναστροφή της τάσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ