Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα πληρώσουν επιπλέον 78 δισ.

Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ
Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ / Πηγή: AP

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα με καθαρό εισόδημα άνω των 50 εκατ. δολαρίων, θα φορολογούνται με 2% επί του πλούτου τους ετησίως, ενώ θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 1% για τις περιουσίες που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Αυτό αναφέρει ο νέος φόρος πλούτου Ultra Millionaire Tax Act που πρότεινε τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021, η ακαδημαϊκός και γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren.

Αν η πρόταση της εγκριθεί και θεσπιστεί ο νόμος για τη φορολογία του πλούτου, περισσότερα από 78 δισ. δολάρια θα κληθούν να καταβάλουν οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί. Ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos της Amazon, θα επιβαρύνονταν με επιπλέον 5,4 δισ. δολάρια το 2021, ενώ ο Elon Musk της Tesla θα έπρεπε να πληρώσει 5,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. O Bill Gates και Mark Zuckerberg θα χρειαζόταν να πληρώσουν περισσότερα από 5 και 3 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Το 2020, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί προσέθεσαν συνολικά 598 δισ. δολάρια στην προσωπική τους περιουσία και ο προτεινόμενος φόρος θα παρακρατήσει το 13% αυτού του ποσού, ήτοι 78 δισ. δολάρια. Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει στις διατάξεις κατά της φοροαποφυγής, φόρο εξόδου 40% για τους πλούσιους Αμερικανούς που αλλάζουν υπηκοότητα.

Μολονότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συντάσσεται με την άποψη θέσπισης υψηλότερων φόρων για τους πιο εύρωστους οικονομικά, αρκετοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντιτίθενται, εντοπίζοντας θέματα στην εφαρμογή του νέου νόμου και την κατ' επέκταση προβλέποντας την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τίθενται διαφορετικές αναγνώσεις ως προς τη συνταγματικότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, η ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ, Γουόρεν, βλέπει στον προτεινόμενο φόρο, μία ισοβαρή κοινωνική πολιτική, καθώς 100.000 οικογένειες και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι δύνανται να καταβάλουν τον προτεινόμενο φόρο, ενώ την ίδια στιγμή η ΗΠΑ σε μία δεκαετία θα αντλήσει 3 τρισ. δολάρια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ